januari 26, 2023
Op 22 januari begon volgens de Chinese jaartelling het jaar van het konijn. Het konijn staat symbool voor geduld, geluk en vrede. Dat kan China wel gebruiken na het jaar van de tijger. Het dieptepunt voor de Chinese aandelenmarkt werd bereikt op 31 oktober 2022. Sindsdien is de MSCI China index met meer dan 40 procent gestegen. De Golden Dragon index met daarin Chinese bedrijven met een notering in de VS is zelfs met 74 procent gestegen. Nog veel beter verging het de Chinese high yield markt Er waren in het zojuist afgesloten jaar van de tijger twee grote problemen in de Chinese economie die ook nog eens door Peking zelf werden veroorzaakt (en daarmee ook door Peking kunnen worden opgelost). Allereerst is er het probleem op de vastgoedmarkt waar Peking de projectontwikkelaars heeft aangepakt, waardoor een grote ontwikkelaar Evergrande in de problemen kwam. Het gevolg is dat de vastgoedmarkt op slot ging, maar de laatste weken zijn er veel initiatieven geweest om de markt weer vlot te trekken. Waar hier de hypotheekrente is gestegen, is die in China met meer dan een procentpunt gedaald. Verder is het drie-rode-lijnen-beleid waar de problemen mee begonnen, afgeschaft. Dan was er het zero-covid-beleid met de vele lockdowns. Waar wij drie maanden in lockdown zaten, zitten veel Chinezen effectief 3 jaar in lockdown. Dit beleid is na de demonstraties 180 graden alsnog snel gedraaid en dat zorgt voor veel zieken. Voordeel van de zeer besmettelijke variant is dat de piek nog in het oude jaar viel en dat het aantal nu snel afneemt. Vanaf januari mag er ook weer internationaal worden gereisd vanuit China. Door deze maatregelen kiest China uitdrukkelijk voor meer economische groei. Alles wordt in het werk gesteld om van deze heropening een (economisch) succes te maken.
In de afgelopen jaren heeft de Chinese overheid van de relatief gunstige economische ontwikkeling gebruik gemaakt door veel hervormingen door te voeren, vooral bij internetbedrijven. Daardoor is het vertrouwen van beleggers onder druk gekomen, terwijl veel van de ingevoerde regels vrijwel gelijk zijn (vaak minder streng) aan regels die ook in West-Europa en de VS gelden. Gelet op de noodzaak om na het zero-covid-beleid een economisch succes te laten zien, is de kans klein dat deze bedrijven ook in 2023 hard worden aangepakt. Het begon allemaal met een toespraak van Jack Ma in Shanghai waarin hij de leden van het politbureau bekritiseerde. Na een normoverdragend gesprek tussen Jack Ma en de Chinese overheid ging de IPO van Ant Financial niet door en werden verschillende techbedrijven aangepakt. Jack Ma bivakkeert nu al enkele maanden in Tokio. Eerder deze maand werd bekend dat Jack Ma zijn zeggenschap bij Alibaba laat verwateren van boven de 50 procent naar 6,2 procent. Daarmee kan Ant Financial alsnog over een jaar naar de beurs van Hongkong. Het is goed mogelijk dat de notering zelfs later dit jaar volgt.
De Chinese export zal wel te lijden hebben onder de recessie in Europa en de lagere groei in de Verenigde Staten, maar monetair en fiscaal heeft het land veel meer ruimte dan de landen in West-Europa of Noord-Amerika. Verder hebben Chinezen in de afgelopen drie jaar zo mogelijk nog meer kunnen sparen dan consumenten in de VS of Europa. Ook gaan Chinezen straks weer op reis, waar eerst Hongkong en daarna landen als Japan, Vietnam en Thailand van kunnen profiteren. De Chinese economie kan daardoor dit jaar gemakkelijk met meer dan 5 procent groeien.
Buitenlandse beleggers zijn zeer terughoudend met Chinese aandelen (die hebben juist afscheid genomen in 2022), maar het recente koersmomentum in Chinese aandelen zal ongetwijfeld binnenlandse beleggers trekken. Net als bij gokken zijn Chinezen ook bij beleggen sterk momentumgedreven. Bovendien zullen velen voorzichtiger zijn met het speculeren in vastgoed en dat is waar de gemiddelde Chinees tot voor kort meer dan 70 procent van het vermogen in had zitten. Zelfs als een klein deel van dit vermogen de financiële markten weet te vinden, heeft dit een grote impact.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenDe kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.
Meer lezenFamilievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek