Cross

Het jaar van de verkiezingen

juni 23, 2024

Het jaar van de verkiezingen

In het verleden waren verkiezingen voor financiële markten meestal een non-event. Natuurlijk waren er altijd sectoren die meer profiteerden wanneer een bepaalde partij de verkiezingen won, maar in grote lijnen was er meer sprake van een evolutie dan van een revolutie. Dat is inmiddels wel anders. Globalisering heeft veel winnaars, maar ook enkele duidelijke verliezers. Dat is de middenklasse in ontwikkelde markten. Die middenklasse moet nu concurreren met de opkomende middenklasse in voornamelijk Azië. Dat lukt steeds minder goed en daardoor is de ontevredenheid stijgende. Het heeft ook gezorgd voor polarisatie. Niet tussen links en rechts, maar tussen de elite en het volk. Populisten hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt en door deze tweedeling tussen elite en volk zorgt de uitkomst van verkiezingen steeds vaker voor grotere beleidswijzigingen.

 

Meeste verkiezingen ooit

Niet eerder zijn er in een jaar zoveel verkiezingen geweest als in 2024. Daar zijn sinds kort ook nog de Franse parlementsverkiezingen bijgekomen, maar begin 2024 was al duidelijk dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen de grootste invloed zouden hebben. Mogelijk dat de Franse verkiezingen nog tot een eurocrisis leiden, maar waarschijnlijk is ook hier over enkele weken bezit zaak, einde vermaak. Dat geldt ook voor landen als India en Mexico waar verkiezingen weliswaar anders verlopen dan werd gedacht, maar zonder grote economische consequenties. Dat is anders in de Verenigde Staten. Dat komt onder andere door de grote polarisatie binnen de Verenigde Staten.

Het jaar van de verkiezingen

Kan Trump opnieuw verrassen?

De vorige keer dat Trump president werd, kwam dat als een verrassing, zelfs voor Trump.  De markt reageerde al vrij snel positief omdat het beleid van Trump vergaande positieve gevolgen had voor de economie, financiële markten en beleggers. Deregulering, lagere belastingen en een level-playing field op het gebied van de internationale handel was goed voor de Amerikaanse economie. Dit keer zal waarschijnlijk eerder duidelijk worden wie de waarschijnlijke winnaar is van de Amerikaanse verkiezingen. Eerst was Trump aan de leiding, maar geleidelijk verbeteren de kaarten voor Biden. Sinds kort gaat Biden aan de leiding en met hulp van Taylor Swift zou hij zo maar eens kunnen winnen. Komende week is er een debat op CNN (27 oktober), maar waarschijnlijk zullen financiële markten pas na de conventies van de twee partijen rekening gaan houden met de waarschijnlijke uitslag van de verkiezingen. Eerst is de conventie van de Republikeinen medio juli en daarna halverwege augustus die van de Democraten.

 

Markten prijzen uitslag zo snel mogelijk in

De Amerikaanse aandelenmarkt presteert normaal gesproken bovengemiddeld in verkiezingsjaren. Ook is er met enige regelmaat sprake van een zomerrally in verkiezingsjaren. Als er al sprake is van een correctie in een verkiezingsjaar dan is die achteraf eerder te koppelen aan een recessie dan aan de winst van een bepaalde kandidaat. Maar een recessie is, gelet op de groeiende wereldeconomie, minder waarschijnlijk op korte termijn. Dit keer wordt waarschijnlijk al in een vroeger stadium duidelijk wie de winst mag opeisen en de markt gaat dat dan voor november verdisconteren. Mocht Trump winnen dan profiteren daar sectoren als energie, luchtvaart, defensie en financieel van. Bij winst van Biden profiteren alternatieve energie-aandelen, gezondheidszorg en consumptie gerelateerde aandelen. Per saldo lijken financiële markten de voorkeur te geven aan Trump, gegeven zijn pro-business benadering. Maar hij is natuurlijk voor zaken als belastingen en regulering vaak wel afhankelijk van een meerderheid in het Congres en die uitslag is waarschijnlijk wel wat langer onzeker.

 

Mogelijke deal met China

Trump dreigt met een 60 procent verhoging van de importtarieven. Dat lijkt niet goed voor China, maar feit is dat Biden veel strenger is voor China dan Trump. Op zich is dat opvallend omdat Biden het als vice-president onder Obama goed met de Chinezen kon vinden. Omdat een anti-China beleid goed valt bij Republikeinse en bij  Democratische kiezers, is er nu vooral sprake van een escalatie van steeds zwaardere maatregelen en hogere eisen. Wel is het Trump in werkelijkheid niet te doen om een level-playing-field, maar meer om een goede deal voor de Verenigde Staten. Het is daarom niet ondenkbaar dat Trump zo’n deal maakt met de Chinezen. Trump zal waarschijnlijk ook meer pragmatischer zijn Biden. Verder zal het dit keer waarschijnlijk een opmerkelijk soepele overgang zijn, zeker wanneer Trump mag winnen, met als constante factor een stijgend tekort op de begroting.

De zesde Franse republiek

Na de Europese verkiezingen waarin rechtse partijen zoals verwacht flink terrein wonnen, schreef Macron nieuwe parlementsverkiezingen uit. In Frankrijk worden parlement en de president apart gekozen. Sinds de vijfde republiek (1958) heeft de president dankzij De Gaulle meer macht gekregen, maar net als in veel andere landen is het wel prettig regeren als parlement en president één kleur hebben. Macron zit er nog in principe 3 jaar, maar hij hoopt dat hij met deze tussentijdse verkiezingen meer partijen (buiten Le Pen) aan zich kan binden. Of Macron moet er op rekening dat de partij van Le Pen er een zootje van maakt de komende jaren, zodat hij daarna aan populariteit kan winnen.

 

Coalitie had al geen meerderheid

De coalitie rondom Macron had al geen meerderheid in het parlement en zou waarschijnlijk de begrotingsbesprekingen niet overleven. Verkiezingen zijn er op 30 juni en 7 juli. In het Franse districtenstelsel moet een kandidaat minimaal 50 procent van de stemmen halen. Als die er in de eerste ronde niet is, dan mogen kandidaten die minimaal 12,5 procent halen opgaan voor de tweede ronde. Dit systeem zorgt er voor dat de partijen in het centrum vaak als winnaar uit de bus komen en dat het voor RN van Le Pen lastig is om een meerderheid te halen in veel districten.

Vrees voor anti-kapitalistisch links

De uitkomst waar de markt het meest voor vreest is niet de winst van Le Pen of een coalitie met Le Pen en natuurlijk ook geen winst voor Macron. De markt vreest vooral dat extreem links onderdeel wordt van de coalitie tegen Le Pen. Communisten, Groen en ook veel socialisten in Frankrijk zijn nogal anti-kapitalistisch. Dat betekent in dit geval dat alle hervormingen van Macron (pensioenen, arbeidsmarkt etc) op het spel komen te staan, dat bedrijven meer belasting mogen betalen en dat de overheid desondanks veel meer gaat uitgeven dan er binnenkomt. Het wordt pas een probleem voor de euro zodra de ECB moet ingrijpen om Frankrijk te financieren als Frankrijk fiscaal de boel niet op orde krijgt. De ECB koopt dan Franse staatsobligaties, ook om verdere besmetting te voorkomen. De kans op zo’n scenario is echter niet zo groot, dus daarom bezit zaak, einde vermaak over enkele weken.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Cliënt aan het woord | Protestantse Gemeente te Oostkapelle

“De Protestantse Gemeente te Oostkapelle: een balans tussen traditie en vernieuwing.”   De Protestantse Gemeente te Oostkapelle heeft diepe wortels

Meer lezen

De Auréus sportzomer

Deze zomer zit bomvol sportevenementen. Naast de reguliere evenementen zoals Wimbledon, Tour de France, de start van het nieuwe voetbalseizoen

Meer lezen

Marktontwikkelingen: Gunstige omgeving voor beleggers

De huidige omgeving is gunstig voor de beleggingscategorie aandelen. De economie groeit, de winsten stijgen, de inflatie neemt af waardoor

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.