De meeste topsporters beleggen omdat het moet, niet omdat daar hun ambitie ligt. Er zijn natuurlijk altijd verschillende type beleggers. De meeste beleggers doen dat omdat ze het vermogen hebben om te kunnen gaan beleggen. Niet omdat ze beleggen leuk vinden. Psychologisch is het vaak een grote stap om te stoppen met sparen en om te gaan beleggen. Voor de goede orde, mensen moeten pas gaan beleggen als ze voldoende hebben gespaard om ’s nachts rustig te kunnen slapen. Beleggen biedt – zeker op lange termijn – veel toegevoegde waarde.
Goed nieuws voor de spaarders is dat de rente aan het stijgen is, er is dus veel minder behoefte om, min of meer door rendementsdoelstellingen gedwongen, te gaan beleggen. Het grote verschil tussen topsporters en veel andere beleggers is een extreme spreiding van de kasstromen. Vaak verdienen topsporters hun inkomen in slechts enkele jaren, waar ondernemers hun hele werkzame leven mee bezig zijn. Daarna volgt voor de topsporter een lange pensioenperiode waarin de topsporter moet leven van wat in deze korte periode is verdiend.
Beleggen met een inkomensdoelstelling
Een topsporter heeft dus na zijn of haar professionele carrière een langjarige inkomensdoelstelling ten aanzien van het belegde vermogen. Bij een inkomensdoelstelling moeten risico’s zo veel mogelijk worden geminimaliseerd, het is immers vermogen waarvan de gewezen topsporter doorgaans van moet leven. Bovendien eindigen veel topsporters hun carrière met een relatief hoog uitgavenpatroon, iets wat ze daarna wel graag willen volhouden. Topsporters die normaal gesproken eerder zouden sparen in plaats van beleggen zijn door inflatie en rendement gedreven wel genoodzaakt om te gaan beleggen. Zeker als het vermogen is voor de lange termijn en de ambitie is om ook de koopkracht in stand te houden, is de spaarrekening doorgaans de slechtste oplossing.
Beleggen in vastgoed
Topsporters voelen zich vaak aangetrokken tot tastbare activa zoals vastgoed. Wellicht dat dit komt door de vele makelaars op de tribune. Vaak hebben topsporters meerdere huizen en daarmee hebben ze dus ook ervaring met investeren in vastgoed. Topsporters die internationaal actief zijn, hebben zelfs al een gespreide vastgoedportefeuille. Bovendien is het bij vastgoed van belang dat ‘ze de stenen ook echt kunnen zien’. Dat lijkt niet te rijmen met de vergelijkbaar grote belangstelling voor cryptovaluta. Dat heeft meer te maken met de algemeen grote belangstelling voor crypto bij deze jonge generatie.
De interesse voor vastgoed is ook een gevolg van de stabiele inkomensstroom die vastgoed genereert in de vorm van huurpenningen. Vooraf zijn veel vastgoedinvesteerders vaak te optimistisch over die stabiliteit van die huurpenningen. Een huurder kan bijvoorbeeld opzeggen of niet willen betalen en er zijn ook tal van onvoorziene lasten bij vastgoed. Toch beschikken ook veel oud-ondernemers over de nodige pandjes, die vaak zijn bedoeld als inkomensaanvulling op het pensioen. Recent heeft demissionair minister De Jonge een grote streep gezet door dergelijke ambities voor een vastgoedportefeuille in privé.
Kasstroom behoefte
Ondanks de problemen om nu in vastgoed te gaan beleggen, blijft er wel een duidelijke behoefte aan een kasstroom uit beleggingen bij topsporters. Gelukkig helpt de stijgende rente daarbij. Gecombineerd met monetaire beleid en de beperkte kredietverlening door banken is er nu sprake van een aantrekkelijk moment om in private debt te gaan beleggen. Dat is zelfs enigszins vergelijkbaar met het beleggen in vastgoed, al zitten investeerders wel hoger in de kapitaalstructuur waardoor er ook meer stabiliteit is in de inkomensstroom.
Risico van deze focus is wel dat er sprake is van een eenzijdige portefeuille en een te beperkte liquiditeit. Als beleggers toch streven naar inkomen, is het ook goed om in andere zaken te beleggen dan in vastgoed of private debt. Zo zijn er op de beurs ook aandelen met en relatief hoog dividend-inkomen en ligt de rente op de meeste obligaties ook ver boven de actuele spaarrente. Gecombineerd is er dan sprake van een meer evenwichtige inkomensstrategie die aansluit op de doelstellingen van een topsporter.
Han Dieperink, Chief Investment Officer
Disclaimer