Cross

Het einde der zombies

juni 6, 2022

Het tijdperk van onconventioneel monetair beleid is voorbij. Daarmee nadert ook het einde van de zombie-bedrijven. Zombie-bedrijven zijn bedrijven die bij een normale rente niet genoeg verdienen om te kunnen overleven. Ze genereren onvoldoende kasstroom om de rente te betalen en ze maken al helemaal geen winst. Voorbeeld zijn meme stock AMC Entertainment, maar ook bekende namen als American Airlines of Carnival Corp. Bij elkaar gaat het om een vijfde van de 3.000 beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven.

FN_njSSXMAcYp4w

Samen bezitten zij ongeveer 900 miljard aan schuld. Sinds de Grote Financiële Crisis hebben deze bedrijven dankzij het beleid van de FED vrijwel onbeperkt toegang tot de kapitaalmarkten om zich te financieren. Die tijd is nu voorbij. Steeds minder bedrijven hebben toegang tot kapitaal en als ze het wel hebben, dan alleen tegen duidelijk hogere rentes en dat lost het probleem niet op. Zeker niet als de kosten (energie, personeel, etc) beginnen op te lopen.

Schermafbeelding 2022-06-06 om 09.15.05

Wat volgt is waarschijnlijk een aaneenschakeling van faillissementen. Zolang de rente op nul stond, waren verschillen tussen slechte bedrijven en goede bedrijven klein. Nu de rente stijgt, komen de bedrijven met te grote schulden in de problemen, zeker als ze ook nog eens veel personeel in dienst hebben. In de afgelopen jaren werden die bedrijven altijd gered door de centrale bank, maar door de opgelopen inflatie is het dit keer voor de centrale bank onmogelijk om ze te redden.

VKmqwYcr

Toch vallen ze niet meteen om. In de coronacrisis is er door de Fed veel werk verzet zodat zelfs de slechtste bedrijven hun schulden tegen aantrekkelijke voorwaarden konden herfinancieren en dat hebben ze ook gedaan. Een schuldenprobleem is nooit een probleem van de solvabiliteit, maar altijd één van de liquiditeit.

Schermafbeelding 2022-06-06 om 09.14.55

Dit fenomeen zorgt er ook voor dat de High Yield markt op dit moment gevaarlijk terrein is. Bedrijven met veel schulden behoren immers al snel tot de junk-categorie. De High Yield markt droogt dan ook op door het beleid van de Fed. Dit jaar is er slechts 56 miljard opgehaald door bedrijven, 75 procent minder dan een jaar geleden. De maand mei was zelfs de slechtste maand sinds 2002, met een totale opbrengst van 2,2 miljard dollar.

FUiwrCDWQAAYbIS

Een alternatief voor high yield is de leveraged loans markt (sinds de Grote Financiële Crisis wordt liever gesproken over senior secured loans, maar het komt op hetzelfde neer). In mei werd er voor 6 miljard aan leveraged loans verstrekt, in januari was dit nog 80 miljard. Een nadeel van leveraged loans (voor bedrijven) is dat zij wel direct worden geconfronteerd met hogere rentes als gevolg van de renteverhogingen door de Fed. De laatste lening van Carnival ging tegen een rente van 10,5 procent. Zeven maanden geleden kon hetzelfde bedrijf zich nog financieren op 6 procent.

FUQV-tQWYAEW729

Bij veel zombiebedrijven staan de marges nu al onder druk. In totaal gaat het om ongeveer 620 bedrijven (van de 3000 in de Russel 3000 index). Dat waren er meer (685) een jaar geleden. Eén van de namen die er een jaar geleden wel op stond, maar nu niet is Exxon Mobil. Daar heeft de stijgende olieprijs er voor gezorgd dat het bedrijf de schuld met inmiddels 22 miljard heeft kunnen verlagen. Reken er echter op dat de stijgende rente er voor zal zorgen dat er meer zombiebedrijven bij komen.

FUCNGdYWIAIdGn_

Voor de Fed compliceert de aanwezigheid van zoveel zombies de inspanningen om een zachte landing te bewerkstelligen. Aandelenbeleggers lopen daarop vooruit. De aandelen van zombiebedrijven zijn over het afgelopen jaar met 36 procent gedaald tegenover een daling van 4 procent voor de bredere markt.

FUQTC_OWQAIrDxb

Klik hier voor actuele lijst van zombie-bedrijven.


Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.