Cross

Het doel van familievermogen

november 26, 2023

Om een familievermogen in stand te houden, is het essentieel om te werken vanuit een gedeeld doel. Familievermogen kan deuren openen en ongekende mogelijkheden creëren voor toekomstige generaties, maar alleen als het op de juiste manier wordt beheerd. Om een nalatenschap voor meerdere generaties te creëren, zijn een weloverwogen planning en eerlijke communicatie nodig, zodat erfgenamen voorbereid zijn en die verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen. Helaas komt het maar al te vaak voor dat er conflicten ontstaan rondom een groot vermogen, vooral als familieleden tegenstrijdige opvattingen hebben over hoe het te beheren. Deze uitdaging is te overwinnen door een gezamenlijk doel te ontwikkelen rond dat vermogen, waardoor er sprake is van een betere bescherming van dat vermogen met als resultaat dat het vermogen kan worden behouden of zelfs worden versterkt. 

 

Gebruik het achtste wereldwonder

De beste manier om te beginnen is door vroeg te beginnen. Het familievermogen krijgt dan hulp van het achtste wereldwonder, namelijk de kracht van samengesteld rendement. Door op tijd te kiezen voor de juiste structuur kan het vermogen ook fiscaal worden geoptimaliseerd. Ook bij een schenkingsstrategie werkt tijd in uw voordeel. Ouders moeten discussies over familievermogen niet uit de weg gaan. Eenvoudige lessen die eerst spelenderwijs worden toegepast, evolueren later in formele en gerichte educatie over financiële onderwerpen, samen met een discussie over de voordelen en de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met rijkdom. Het kan dan nuttig zijn om externe specialisten in te schakelen. Een goede family office kan uw verder helpen.

 

Het formuleren van een doel maakt zaken bespreekbaar

Soms is alleen al het op gang brengen van een gesprek over familievermogen een van de grootste uitdagingen. Dan is het nuttig om het doel van het familievermogen vast te leggen in een document. Zeker wanneer het gedeelde doel is geworteld in het erfgoed en de waarden van de familie is er meer begrip voor hoe het familievermogen zal worden beheerd ten behoeve van huidige en toekomstige generaties. Het geformuleerde doel kan financiële beslissingen vergemakkelijken. En communicatie vooraf voorkomt wrijving rond het gebruik van familievermogen. Dat doel is meer dan een leidraad voor het behoud en gebruik van het familievermogen wanneer dit overgaat op de volgende generatie. Er kan ook in worden vastgelegd hoe de familie zich inzet voor de gemeenschap en maatschappelijke behoeften. Ook kan worden vastgelegd wat belangrijk is in de manier waarop familieleden zich tegenover elkaar gedragen. Op moment dat er sprake is van een familiebedrijf, kan in dat doel ook worden vastgelegd welke rol familieleden vervullen en hoe beslissingen daar worden genomen. 

 

Een filantropisch plan als startpunt

Een eenvoudig aangrijpingspunt om in discussie te gaan over het familievermogen is een regelmatig terugkerend overleg over de donatie aan goede doelen. Doneren aan goede doelen lijkt gemakkelijk, maar verstandig doneren en een vruchtbare, duurzame filantropische strategie creëren vergt opleiding en inspanning. Degenen die al een filantropisch plan hebben, moeten ervoor zorgen dat de volgende generatie de structuur en doelen ervan begrijpt. Als er bijvoorbeeld een privéstichting en/of een fonds op advies van een donor is opgericht, dan moet de volgende generatie weten waarom het is opgericht en de investerings- en schenkingsstrategieën begrijpen. Voortdurende discussies over filantropie of directe betrokkenheid bij het liefdadigheidswerk van de familie kunnen alleen maar bijdragen aan bredere inspanningen om een doel op te bouwen rond de nalatenschap van de familie. Voor degenen die niet betrokken zijn geweest bij de creatie van het vermogen, kan dit helpen om er een betekenisvollere band mee te creëren.

 

Ondersteuning

Professionals op het gebied van estate planning kunnen in dit proces partners van onschatbare waarde zijn – niet alleen door advies te geven over belastingzaken en structuren zoals een familiestichting, een familiestatuut of zelfs een trust, maar ook door te helpen met de soms lastige menselijke kant van vermogensoverdracht. Werk samen met uw family office om verschillende strategieën te verkennen en uw unieke doelen te bereiken.

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.