Cross

Het belang van infrastructuur

mei 19, 2024

Het belang van infrastructuur

Er zal in de komende jaren veel moeten worden geïnvesteerd in infrastructuur. Veel traditionele infrastructuur is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog en moet hoognodig worden vervangen. Daarnaast vergt de energietransitie een forse investering in elektriciteitsnetwerken. Ook de infrastructuur voor alternatieve energie in de vorm van windmolenparken, zonneweides en giga-batterijen vergen hoge investeringen. Verder stijgt de vraag naar datacentra fors als gevolg van het gebruik van kunstmatige intelligentie. Tot slot hebben veel opkomende landen na China een kantelpunt bereikt waardoor zij ook volop moeten investeren in infrastructuur. Voeg daarbij de extra maatregelen die nodig zijn voor de gevolgen van de wereldwijde opwarming, het tekort aan woningen en het toenemende dataverkeer.

Het belang van infrastructuur

Hoge schulden overheden

Nu hebben veel overheden als gevolg van de Grote Financiële Crisis en de coronapandemie tegenwoordig zoveel schulden dat er onvoldoende ruimte is om alle infrastructuur te financieren. Steeds vaker wordt daarom een beroep gedaan op de kapitaalmarkten. Het voordeel voor investeerders is dat infrastructuur zorgt voor een stabiele kasstroom die maar zeer beperkt samenhangt met de economische cyclus. De vraag naar nutsfuncties, transport en telecommunicatie is relatief inelastisch. Andere infrastructuur is door de structurele groei veel minder gevoelig voor de economische cyclus. Daardoor heeft een investering in infrastructuur op portefeuilleniveau relatief veel toegevoegde waarde ten opzichte van andere risicovolle categorieën waaronder ook aandelen.

Stabiele kasstromen bieden ruimte voor vreemd vermogen

De kasstromen van infrastructuur zijn vaak gereguleerd en contractueel vastgelegd. Vaak heeft elk project een impliciet monopolie, met als gevolg dat prijzen relatief eenvoudig kunnen worden verhoogd met de inflatie. Dat betekent dat er veel veiliger kan worden gewerkt met vreemd vermogen dan bij andere beleggingscategorieën. Omdat het vaak veel kost om bepaalde infrastructuur te vervangen, blijft de waarde lang behouden. Investeren in infrastructuur is ook de manier om een positieve impact te maken op het gebied van duurzaamheid. Investeren in duurzame energie, schoon openbaar vervoer, digitale verbindingen en sociale infrastructuur (scholen, ziekenhuizen etc) vallen daaronder.

Risico’s infrastructuur

De risico’s bij infrastructuur hebben vooral te maken met politiek en daaraan gekoppeld wet- en regelgeving. Ook is er bij de bouw van infrastructuur relatief veel projectontwikkelingsrisico. Dat geldt natuurlijk niet of veel minder voor bestaande infrastructuur. Door de lange looptijd is de waardering van infrastructuur op korte termijn wel gevoelig voor de ontwikkeling van de rente, maar dat heeft meer te maken met de lengte van de kasstromen. Voor veel beleggers is een zo’n lange zekerheid over het reële rendement een pluspunt wanneer ze ook langlopende verplichtingen hebben (zoals pensioenfondsen).

Unieke eigenschappen op portefeuilleniveau

Op portefeuilleniveau kan infrastructuur drie dingen bieden: diversificatie, een indekking tegen inflatie en rendement. Om met diversificatie te beginnen: in essentie zijn gereguleerde en contractuele nutsactiviteiten veerkrachtig bij zwakkere economische activiteit of volatiele kapitaalmarkten. Bovendien hebben infrastructuuractiva structuren en/of regelgevende kaders die het mogelijk maken om hogere kosten direct door te berekenen aan de eindgebruiker, wat een belangrijke afdekking biedt tegen inflatie. En een sterke kasstroomgeneratie en lange termijn zichtbaarheid in deze kasstromen zorgt voor een voorspelbare, door inkomsten gedomineerde rendementsstroom die nog steeds verder kan stijgen via vermogensgroei. Het is een uitdaging om een andere beleggingscategorie te vinden die alle drie deze dingen biedt – diversificatie, een afdekking tegen inflatie en rendement. Uiteraard biedt infrastructuur dit alleen als het een substantieel onderdeel is van een beleggingsportefeuille.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.