Cross

Het belang van China

juni 23, 2024

Het belang van China

China is op basis van koopkrachtpariteit de belangrijkste economie ter wereld. De belangrijkste bijdrage aan de groei van de wereldeconomie wordt nu geleverd door China. De Verenigde Staten komen niet eens op de tweede plaats, die wordt wat dit betreft ingenomen door India. Het Chinese macro-economische beleid om de economie aan te zwengelen was lange tijd te kwalificeren als onvoldoende of te laat. De problemen in de Chinese economie zijn veroorzaakt door de overheid en zijn daarmee ook oplosbaar door diezelfde overheid. De Chinese overheid is in de afgelopen maanden steeds assertiever geworden voor wat betreft de economische groei en de definitieve draai zijn de laatste plannen om de huizenmarkt aan te pakken. Juist omdat veel beleggers nog uiterst terughoudend zijn om in China te beleggen, is er sprake van een aantrekkelijk instapmoment.

Het belang van China

Stimuleringspakket in reeds groeiende economie

In mei kwam de Chinese overheid met een uitgebreid investeringsprogramma gericht op de vastgoedmarkt. De rente op hypotheken is daardoor nu gedaald tot een nieuw dieptepunt beneden de 4 procent. Uit onderzoek blijkt dat de vraag naar leningen daardoor aantrekt. Op lange termijn is er nog voldoende vraag naar woningen in China. De urbanisatiegraad is met 70 procent bescheiden. Verder trekt de Chinese productie en de export aan. Chinezen reizen ook weer, in tegenstelling tot de verwachte reisgolf post-Corona wordt er pas nu weer meer gereisd dan pre-Corona. China is in korte tijd export-Weltmeister geworden in elektrische voertuigen en investeerde vorig jaar meer in de energietransitie dan de rest van de wereld. Gelet op de groeivoet van 5,3 procent in het eerste kwartaal, is daardoor 5 procent groei voor het hele jaar eenvoudig te realiseren.

De draai in het beleid rondom de huizenmarkt

Onderdeel van het overheidspakket voor de huizenmarkt is dat er in vrijwel alle steden geen restricties meer zijn voor Chinezen om huizen te kopen. Naast de lagere rente hoeven Chinezen bij de aankoop van hun eerste huis slechts 15 procent aan te betalen. Niet eerder was dit percentage zo laag. Zelfs in de Aziëcrisis en de Grote Financiële Crisis bleef dit percentage op 20 staan. Verder heeft Peking opgedragen dat niet verkochte huizen moeten worden opgekocht door lokale overheden voor sociale woningbouw. Tot slot krijgen ontwikkelaars (waar het probleem begonnen is door strengere regels van de overheid) te maken met een aanmerkelijke versoepeling van de regels. In plaats van een ‘blacklist’ is er nu een ‘white list’ van projecten die in aanmerking komen voor vergaande financiering door commerciële banken. Ook krijgen ontwikkelaars steun vanuit lokale overheden.

Renminbi is te goedkoop

De Chinese centrale bank werd in haar beleid gehinderd door het ‘langer-hoog’-beleid van de Federal Reserve. Door de verschillen in beleid ontstond er druk op de Renminbi versus de dollar, een fenomeen dat ook werd versterkt door de dalende yen. De speculatie dat de Renminbi verder zou moeten depreciëren is onterecht. Het overschot op de handelsbalans zit op het hoogste punt ooit en dat komt onder andere door de extreme onderwaardering van de Renminbi. De Chinese centrale bank wil verder de rente verlagen, maar lijkt te wachten op de Federal Reserve. Gelet op de ontwikkeling van de inflatie kan die binnen enkele maanden beginnen met het verlagen van de rente.

Inflatie geen probleem

Net als in veel andere opkomende markten is inflatie in China geen probleem. Het land exporteert op dit moment deflatie, producten uit China worden goedkoper, niet duurder. Opkomende markten waren deze cyclus ook veel sneller dan ontwikkelde markten om in te grijpen op de gestegen inflatie. Daardoor kunnen de meeste centrale banken in opkomende markten het beleid nu versoepelen. Hoewel dit beleid contrasteert met het restrictieve beleid in de Verenigde Staten is er nauwelijks sprake van valutaire onrust, een teken dat opkomende markten er als groep veel beter voorstaan dan in het verleden.

Ook tijd voor opkomende markten

De combinatie van stimuleringsprogramma’s en een aantrekkende wereldeconomie zorgt ervoor dat het beeld voor China en andere opkomende markten aan het verbeteren is.  Opkomende markten presteren dit kwartaal beter dan de wereldindex en China presteert dit kwartaal beter dan de opkomende markten. Dit jaar presteert de Chinese aandelenmarkt alweer beter dan de Europese aandelenmarkt en het is nog slechts enkele procenten voordat ook de VS wordt ingehaald. Deze beweging is terecht gelet op het extreme negativisme rondom China begin dit jaar. Het feit dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 5,3 procent groei ondanks de problemen op de huizenmarkt is mede gezien de omvang van de bouw- en aanverwante sectoren binnen de Chinese economie opmerkelijk. Slechts een klein herstel geeft dan al een stevige groei-impuls.  

Meer in China

Geleidelijk zal de belangstelling van buitenlandse beleggers toenemen Die zitten nu nog massaal onderwogen. In dat kader liggen bekende namen zoals Tencent, en Alibaba voor de hand, niet alleen omdat het belangrijke sponsors zijn van het EK voetbal, maar ook omdat ze vaak sterk vertegenwoordigd zijn in indexproducten waarmee buitenlandse beleggers in China investeren. Mogelijke ‘triggers’ op korte termijn is de bijeenkomst van het derde plenum in juli met signalen over structurele economische hervormingen. Verder zien de Chinezen waarschijnlijk liever Trump dan Biden als volgende president. Trump geeft geen commentaar op de Tibet, de Oeigoeren of Hong Kong, maar is als dealmaker wellicht wel geïnteresseerd in een deal. Tot slot kan een rotatie in de Amerikaanse aandelenmarkt aanleiding zijn om weer eens naar China te kijken.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.