Op woensdag 15 november ontmoet Xi Jinping president Biden in San Franscisco op de APEC-conferentie. De relatie was de afgelopen tijd dusdanig afgekoeld, dat het feit dat beide leiders met elkaar gaan spreken al bijzonder is. Ze hebben elkaar in de afgelopen drie jaar slechts één keer live gesproken. Er wordt dan ook niet gerekend op resultaat uit deze bijeenkomst, anders dan een soort toekomstige agenda over verdere samenwerking. Op tafel ligt onder andere het herstel van de directe militaire communicatie. Sinds het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan praten beide legers niet meer met elkaar. Uiteraard zullen ook Israël en Oekraïne aan bod komen, aangezien China steeds meer banden heeft met het Midden-Oosten. Een onderwerp dat de VS ook hard raakt is de Chinese export van Fentanyl
Rivaliteit China-Verenigde Staten
Voor de Verenigde Staten is China in economisch opzicht steeds meer een rivaal geworden. De Amerikanen hebben daarop gereageerd door China technologisch steeds meer te isoleren. De belangrijkste overweging daarbij is dat de Verenigde Staten structureel een voorsprong wil houden op China, zelfs als dit ten koste gaat van de energietransitie. Er worden dan ook tal van nieuwe allianties aangegaan, zoals de samenwerking met 14 landen (exclusief China) in de Indo-Pacific en de Chip 4 alliantie tussen de VS, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Ook de Quad (VS, India, Japan en Australië) en de Aukus (VS, VK, Australië) zijn er op gericht China technologisch en in militair opzicht te isoleren. Ondanks al deze maatregelen gaat Xi wel naar San Francisco. China krijgt steeds meer macht in de Zuid-Chinese zee en weet ook steeds beter Taiwan te isoleren.
Overheid moet vraaguitval compenseren
De grootste zorg voor beleggers in China is niet de relatie tussen de Verenigde Staten en China, maar meer het gebrek aan een samenhangend economisch beleid. Een jaar geleden kwam China met de verrassende stap om het zero-covid-beleid af te schaffen. Dit zorgde voor een heropening van de Chinese economie en had een positief effect, alleen bleef dit positieve effect beperkt tot het binnenland. Mensen gingen wel meer reizen en naar buiten, maar nauwelijks internationaal. Door de lange lockdowns waren er te weinig vliegtuigen, te weinig piloten of hadden piloten simpelweg te weinig vlieguren. Verder werd de consumptie nogal geremd door de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt. Maar liefst 80 procent van de Chinese besparingen zitten in vastgoed en als de huizenprijs onder druk staat, heeft men wat minder behoefte om geld uit te geven.
Herkansing China
De outperformance van Chinese aandelen eindigde abrupt begin dit jaar door enkele Chinese ballonnen die over de VS vlogen. China was huiverig om de economie te stimuleren vanwege dreigende Japanse toestanden. Toch is het overduidelijk gezien de oplopende werkloosheid en de nieuwe flirt met deflatie dat de Chinese overheid moet stimuleren. De laatste weken lijkt daar wat meer vaart in te zitten. Er wordt meer geïnvesteerd en het Chinese beleid is meer gericht op expansie. Beleggers zullen echter eerst bewijs willen zien dat de Chinese economie sterker gaat groeien, mogelijk in combinatie met een sterke renminbi. Toch groeit de Chinese economie op dit moment met 4,9 procent, gelijk aan de Amerikaanse groei in het derde kwartaal. Volgend jaar zal China blijven mikken op 4,5 tot 5 procent groei en daarmee worden de groeiverschillen tussen beide landen groter, in het voordeel van China. Om die groeivoet te bereiken moet Peking blijven stimuleren, op een manier zodat zowel de huizenmarkt als de export ervan gaat profiteren.