juli 3, 2022
In het verleden stonden semiconductoraandelen en vooral de toeleverende industrie (waaronder ASML) bekend als supercyclisch. Er zijn verschillende zaken veranderd waardoor de cycliciteit is afgenomen. De industrie is bijvoorbeeld veel minder afhankelijk van de PC-cyclus, een cyclus die nu eigenlijk nauwelijks zichtbaar meer is. Er zijn veel verschillende soorten chips bijgekomen voor tal van toepassingen: mobiel 5G, internet-of-things, de cloud, robotica, kunstmatige intelligentie etc. Verder zijn er nog maar weinig fabrieken over. Veel producenten produceren fab-less, wat betekent dat ze de daadwerkelijke productie hebben uitbesteed aan foundries en zelf alleen nog maar het ontwerp, de marketing en de verkoop doen. Die Foundries zijn veel beter in staat om de laatste dure machines (van ASML) te kopen. De grootste foundry is TSMC (waarvan Philips in betere tijden één van de oprichters is geweest).
TSMC heeft een groot marktaandeel en vorige week kwam het bericht dat belangrijke klanten als AMD, Apple en Nvidia minder chips zullen afnemen dan eerder besteld. Dat komt deels door de economie, maar vooral ook door het opengaan na de coronalockdowns. De consument richt zich minder op producten als elektronica en andere gadgets, maar meer op diensten zoals horeca en vakanties. Apple denkt dat te merken in de verkoop van mobieltjes en heeft daarom voor de iPhone 14 later dit jaar 10 procent minder chips besteld. Bij AMD speelt meer de overgang naar 5 nanometer, dat is de reden dat er minder 6 en 7 nanometer processoren zijn ingekocht. De vertraging bij Nvidia heeft vooral te maken met de gedaalde prijs van cryptovaluta, waardoor er nu vooral ‘gemined’ wordt op tweedehands videokaarten. Lagere cryptokoersen en sterk stijgende energiekosten zorgen voor een negatieve schaar waardoor de vraag naar de laatste grafische chips van Nvidia voor mining afvlakt. Veel chips voor de auto-industrie worden gemaakt door andere producenten en die draaien nog altijd op volle capaciteit. TSMC en ook Samsung focussen op de high-end chips, terwijl de gewone huis-tuin-en-keuken chips (die in auto’s worden verwerkt) van andere (Chinese) producenten worden gekocht.
Omdat er eigenlijk niet meer één specifieke cyclus is te onderscheiden en op langere termijn er sprake is van een sterke structurele groei, wordt ook wel van de semiconductorsupercyclus gesproken. Nu betekent zo’n supercyclus natuurlijk niet dat chips opeens totaal ongevoelig zijn voor de economische cyclus. In een recessie daalt de vraag over een breed front en houden bedrijven meestal de hand op de knip voor wat betreft nieuwe investeringen. Een vroegcyclische component van de chipsindustrie zijn de geheugenchips, zoals die onder andere geproduceerd worden door Micron. Die verlaagde vorige week de verwachtingen van 9,05 miljard dollar omzet voor dit kwartaal naar 7,2 miljard dollar. Nu heeft Micron ook veel last gehad van de lockdowns in China, waardoor de omzet afgelopen kwartaal 30 procent lager uitkwam. Mogelijk zijn daardoor de voorraden geheugenchips ook wat opgelopen.
Het voordeel van enkele grote foundries is dat die zeer efficiënt kunnen produceren en feitelijk een oligopolie vormen, iets wat vaak gepaard gaat met een vergaande kapitaalsdiscipline. Geopolitiek zitten er wel nadelen aan. Zowel Europa, de Verenigde Staten en China willen minder afhankelijk worden van de Aziatische foundries. TSMC staat volgens China dan wel in de volksrepubliek, maar in de praktijk heeft China geen toegang tot de meest moderne chips uit Taiwan. China wil in 2025 technologisch onafhankelijk zijn van het Westen, maar moet dat op chipsgebied doen zonder de laatste machines van ASML (die worden geboycot door de Amerikanen). Tegelijkertijd komt er op korte termijn capaciteit bij in zowel Europa als in de Verenigde Staten. Er komen dus meer foundries, waarvoor dus door de toeleverende industrie ook meer machines moeten worden geleverd.
Vergeleken met andere techbedrijven hebben semiconductorbedrijven een lagere waardering, iets wat vooral gebaseerd lijkt te zijn op de cycliciteit in de periode 1990-2010. Nu de koersen van deze bedrijven daadwerkelijk onder druk komen, schieten waarderingen door in het negatieve. Voor dezelfde eenheid groei hoeft in de semiconductorindustrie een lagere prijs te worden betaald. Balansen zijn tegenwoordig ook veel sterker dan voorheen en ook marges zijn veel hoger. Desondanks blijft er sprake van een stevige waarderingsdiscount ten opzichte van de Nasdaq. Er zitten wel verschillen in groeitempo bij de verschillende bedrijven. Probeer de koppeling met de pc-cyclus te vermijden, evenals de big-ticket items bij de consumenten en bedrijven die te veel afhankelijk zijn van het minen van crypto. De groei zit vooral in de IoT-toepassingen, waar bijvoorbeeld het OSD-segment (Optoelectronics, Sensors/Actuators en Discretes) ook van profiteert.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek