Cross

Gunstige balans kansen en risico’s

januari 2, 2024

 • Stijgende aandelenmarkt door dalende rente

 • Risico op een recessie neemt af

 • Ontwikkeling inflatie blijft positief verrassen

 • Financiële condities verbeteren

 • Focus minder op risico’s, meer op de kansen

Sinds de piek in de rente medio oktober 2023 is er sprake van een vrijwel onafgebroken rally op de aandelenmarkt. De rente kan dit jaar verder dalen. De combinatie van dalende rentes en stijgende winsten is positief voor de aandelenmarkt. De Federal Reserve verraste in december met de aankondiging van drie renteverlagingen in 2024. De markt rekent er inmiddels al op bijna zes. Dit is niet zozeer ingegeven door de kans op een recessie of een financiële systeemcrisis, maar wordt wel geholpen door de spectaculaire daling van de inflatie.

 

Het risico op een recessie zowel in de Verenigde Staten als in Europa neemt af. Dat wordt voor een belangrijk deel bepaald door de consumptie. Die blijft groeien, omdat de consument er door de krappe arbeidsmarkt, dalende inflatie en stijgende lonen goed voor staat. Verder zijn er weinig excessen in de economie. Zo zijn er bijvoorbeeld niet te veel huizen gebouwd. Ook moet er veel worden geïnvesteerd: in onder andere de energietransitie, deglobalisering en kunstmatige intelligentie. De monetaire autoriteiten laten de teugels vieren, boven op het stimulerende fiscale beleid.

 

Tot op heden zorgde vooral de normalisering aan de aanbodzijde voor positieve verrassingen in de inflatieontwikkeling. De hogere rente van centrale banken is vooral gericht op de vraagzijde. Die vertraagt ook, maar dit keer duurt het langer voordat het volledige effect van historische renteverhogingen wordt gevoeld. Het zorgt er wel voor dat er vooralsnog sprake blijft van desinflatie. Dat kan de markt ook in 2024 positief blijven verrassen. 

 

Stijgende beurzen en dalende rentes zorgen voor betere financiële condities. Dat betekent dat krediet voor steeds meer partijen aantrekkelijk is, en ook betaalbaar is geworden. Vooral bedrijven die nog geen winst maken of om een andere reden steeds weer een beroep moeten doen op de kapitaalmarkt profiteren daarvan. Ook private markten zoals private equity en real assets zijn gevoelig voor zo’n beweging in de rente. 

 

Beleggers hebben vaak de neiging te focussen op de risico’s, maar dit keer is het beter om ook te kijken naar de kansen. Waar de markt korte tijd geleden nog rekende op renteverhogingen, worden nu in snel tempo renteverlagingen ingeprijsd. Dat biedt vrijwel in iedere beleggingscategorie ruimte voor hogere waarderingen, ook op het gebied van private markten. Het kan zorgen voor een breder vervolg van deze rally, maar waarschijnlijk nog altijd onder leiderschap van de technologiesector. Advies is om aandelen te overwegen, obligaties te onderwegen en afhankelijk van de vereiste liquiditeit de kern van de portefeuille te laten bestaan uit private markten.

 

Een gezond, gelukkig en voorspoedig 2024 toegewenst.

 

Han Dieperink, CIO

 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.