Cross

Groei farmacie door biotech

maart 17, 2024

Groei farmacie door biotech

Verbreding markt door farmacie en biotech

Hoewel de kar ook dit jaar nog altijd getrokken wordt door IT-aandelen, die ook geholpen door de sector farmacie. Dat is opvallend omdat veel trends van vorig jaar dit jaar een vervolg hebben gekregen, de reden dat de factor momentum dit jaar zo goed presteert. Maar farmacie is een sector die vorig jaar slecht presteerde, maar dit jaar bovenaan staat. Belangrijke verklaringen zijn de verbeterde liquiditeit, met name van belang voor biotech-aandelen, de toegenomen activiteit op het gebied van fusies en overnames. Normaal gesproken spelen verkiezingen in de Verenigde Staten ook een belangrijke rol, maar beide presidentskandidaten lijken geen grote fan van de sector. Wat wel een rol speelt is de voortdurende ‘goed-nieuws-show’ met berichten over de werking van nieuwe medicijnen.

Groei farmacie dankzij biotech

Verbeterde financiële condities

De verbeterde liquiditeit speelt vooral een rol bij aandelen die regelmatig naar de beurs moeten voor aanvullende financiering. Dat speelt met name bij biotechbedrijven die bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Omdat de ontwikkeltrajecten voor nieuwe medicijnen lang zijn, is dit meestal niet iets waarin private equity geïnteresseerd in is. Bedrijven zijn daarom aangewezen op de beurs en de Amerikaane beurs is dan de ‘place to be’. Amerikaanse biotechbedrijven worden hoger gewaardeerd dan bijvoorbeeld Europese biotechbedrijven en dit is een zelfversterkend effect. Dan toch maar die notering aan de Nasdaq.

Farmacie groeit door biotech

Nu is de beleidsrente dit jaar niet gedaald, maar dat is voor veel biotech-aandelen niet zo relevant. Hun financiering komt niet van commerciële banken, maar vooral uit de markt. Sinds de Grote Financiële Crisis kijkt de markt ook naar een breder begrip van liquiditeit dan alleen de hoogte van de rente. Er wordt ook gekeken is in hoeverre bedrijven zich via andere bronnen (bijvoorbeeld de beurs) kunnen financieren. Er zijn daarom diverse ‘Financial Conditions’ indices ontwikkeld en die laten zien dat de aankondiging van drie renteverlagingen dit jaar in december waarschijnlijk een meer stimulerend effect hebben gehad dan de renteverlagingen zelf.

Fusies en overnames

Die verbeterde liquiditeit helpt ook het proces van fusies en overnames.  Op het moment dat prijzen in de sector dalen, duurt het even voordat er door vraag en aanbod een nieuw evenwicht tot stand komt. Iemand die zijn bedrijf wil verkopen heeft wellicht een prijs in het hoofd die opeens niet meer te realiseren is. Het heeft tijd nodig voordat prijzen ook daadwerkelijk zakken naar het niveau waar kopers zaken willen doen. 


Fusies en overnames spelen een belangrijk rol in de farmaciesector. Veel farmaceuten zijn feitelijk niet veel meer dat distributie- en marketingplatforms voor medicijnen die steeds vaker door externe biotech-bedrijven zijn ontwikkeld. Groei is in de farmacie mogelijk dankzij biotech. Vaak is er sprake van een joint-venture tussen beide bedrijven, maar uiteraard werken overnames op dit gebied prijsopdrijvend. Farmaceuten hebben een portefeuille met medicijnen en die moet door aflopende patenten regelmatig worden vernieuwd. Dat zorgt voor koersfantasie, ook bij de kleinere biotechbedrijven die in historisch opzicht nog altijd (te) laag zijn gewaardeerd.

Groei farmacie door potentieel biotech.

In 2020 profiteerden farma- en biotechaandelen van de coronapandemie. Pfizer met partner Biontech, Moderna en Johnson & Johnson kwamen met vaccins, maar na de piek van de pandemie verdween ook de belangstelling van beleggers. Bovendien begon de markt rekening te houden met hogere rentes (minder liquiditeit) en dat was vooral voor biotech fnuikend. Maar met het verloop van de tijd, verstrijken nu eenmaal de patenten en dat is een belangrijke waarderingsfactor bij de grote farmaceuten. Die moeten hun portefeuille met medicijnen (lees: patenten) regelmatig vernieuwen.


Dat kan door zelf nieuwe medicijnen te ontwikkelen, maar dit stimuleert ook het op zoek gaan naar overnames. Het potentieel aan overnames op biotechnologie is sterk toegenomen na de ontrafeling van het menselijk DNA, de snel voortschrijdende techiek (CRISPR Cas), waarbij ook deze sector profiteert van het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het zorgt voor een nieuwe groeifase bij veel farmaceutische bedrijven.

Groei biotech goed voor lagere zorgkosten

Veel medicijnen zorgen ervoor dat patiënten niet naar het ziekenhuis hoeven of dat ze sneller uit het ziekenhuis ontslagen kunnen worden. In veel landen lopen de zorgkosten tegen een min of meer natuurlijk plafond aan en dan moeten er keuzes worden gemaakt. Voor farmaceuten zijn de meest interessante medicijnen eigenlijk de pilletjes die je 30 jaar lang drie keer per dag moet slikken en waar je dus niet van geneest. Zeker bij de grote volksziektes zijn deze medicijnen zeer rendabel. 

Biotech-medicijnen zijn veel vaker medicijnen die genezen. Dat komt omdat de zoektocht bij biotech begint bij het probleem, terwijl bij de traditionele ontwikkeling van medicijnen men begint bij alle mogelijke oplossingen naar het probleem te gooien. Tegelijkertijd zijn biotech-oplossingen ook veel beter geschikt voor de preventie. Daarmee bespaart biotech dus sterk op de zorgkosten, maar dan nog hebben veel overheden een probleem met de hoogte van de medicijnprijzen. Dat kan in verkiezingstijd (in de Verenigde Staten, want dit is de belangrijkste markt voor medicijnen) een rol spelen.Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.