Cross

Goede bedrijfsresultaten

april 29, 2023

De Amerikaanse BBP-cijfers lieten zien dat eindvraag (final demand) nog altijd robuust is. Die groeide met 3,7 procent in het eerste kwartaal en dat compenseerde ruimschoots voor de tegenvallende investeringen. Verder werd het BBP gedrukt door de grootste negatieve bijdrage als gevolg van de afname van de voorraden, maar in principe is dat een plus voor de komende kwartalen. Natuurlijk zijn er ook dit kwartaal weer eenmalige effecten. Jaarlijkse loonsverhogingen geven dit jaar een grotere impuls dan voorheen, ook was het in economisch belangrijke delen van de Verenigde Staten relatief warm weer in januari. Die effecten zijn er mogelijk niet in de komende kwartalen, maar gelet op het groeimomentum (al is het maar een ééncylinder) lijkt een (winst)recessie nog ver weg.

Fu0e2VGWwAselIz

De publicatie van de BBP-cijfers viel samen met de drukste week voor wat betreft de bedrijfsresultaten. Vier van de vijf big tech bedrijven (Meta, Amazon, Alphabet en Microsoft) zijn met stevige resultaten gekomen. De omzetgroei blijft overeind, de marges zijn hoog, mede door de kostenbesparingen en de kernactiviteiten laten zelfs een versnelling zien. Meta gooit nog steeds veel geld naar de metaverse, maar zo lang de winstgevendheid een stijgende lijn laat zien, zijn aandeelhouders tevreden. De advertentie-inkomsten daalden, maar de kosten daalden nog sterker waardoor de operationele winstmarge steeg van 34 naar 40 procent. Bovendien zal volgens Meta de omzet in het tweede kwartaal sterker stijgen. Bij Alphabet stegen de advertentie-inkomsten wel met 2 procent, maar Google probeert de stijgende investeringen in datacentra en cloud computing te compenseren met kostenbesparingen elders. Verder koopt het bedrijf voor 70 miljard dollar aan aandelen in. Zowel Microsoft als Amazon lieten goede groei in de cloud zien. Bij Microsoft groeide Azure jaar op jaar met 22 procent, bij Amazon kwam de groei van AWS uit op 16 procent. Bij Microsoft steeg de omzet uit enterprise software met 11 procent, de winkels van Amazon draaiden ook met 11 procent meer omzet.

Mail-bijlage-1

Deze cijfers laten vooral zien dat omzet en winst nominale concepten zijn. De economie mag dan volgens de BBP-cijfers niet zo sterk groeien, maar dat is een reëel cijfer. Inclusief de inflatie groeit de economie meer in lijn met de omzetcijfers van genoemde bedrijven. Verder is er natuurlijk nog geen sprake van een recessie, maar was het wel de meest voorspelde recessie ooit. Dat zorgt er voor dat er fors in de kosten is gesneden door verschillende bedrijven. Als dan de omzet meevalt, schieten de marges omhoog. De verwachtingen van analisten blijken ook nog eens te laag. De winstverwachtingen worden naar boven in plaats van naar beneden bijgesteld, ondanks een kakofonie aan somber nieuws. Er zijn genoeg argumenten om winstverwachtingen te verlagen, maar ze gaan omhoog. Volgens die winstverwachtingen is de recessie alweer voorbij voordat die überhaupt is begonnen. De kans op een nominale recessie bij een hoog inflatiecijfer is dan ook niet zo groot. Het kan best dat volgend jaar of het jaar daarna de economie twee kwartalen op rij met 0,5 procent krimpt, maar bij een inflatie van bijvoorbeeld 4,5 procent is er top down nog altijd sprake van een omzetgroei van 4 procent. Dat optimisme wordt bevestigd door de inkoopmanagerscijfers. Zowel bij de productie als de dienstenkant stijgen die cijfers. Bij de productie is het cijfer sinds oktober niet zo hoog geweest.

Scherm­afbeelding 2023-04-29 om 14.42.29

 

Nu meer dan de helft van de bedrijven uit de S&P 500 de resultaten heeft gerapporteerd, liet maar liefst 79 procent daarvan beter dan verwachte resultaten zien. In 73 procent van de gevallen was de omzet beter dan verwacht. Uiteraard waren er wel uitzonderingen zoals Cloudfare die wees op langere sales-cycli en UPS die opmerkte dat het gedrag van consumenten aan het veranderen is. Elke vorm van twijfel, zoals te zien bij Seagate, Align, United Rentals en Hilton, wordt meteen afgestraft. Dat de consument goed presteert, is ook af te lezen uit cijfers van Visa en Mastercard en natuurlijk uit de resultaten van McDonalds, Chipotle, Mondelez en Hasbro’s.

FugeC4hWIBEWtxJ

Ook in Europa en Azië zijn er prima resultaten al worden die hier met minder enthousiasme onthaald. Ook hier waren er uitzonderingen, bij Kering groeide Gucci onvoldoende en ASMI was ook wat minder enthousiast in de vooruitzichten. In Azië liet BYD (de autobouwer waarin Warren Buffett een belang heeft) en China Life beter dan verwachte resultaten zien. TSMC en Samsung konden zich optrekken aan de optimistisch gestemde tech-aandelen in de VS.

Mail-bijlage-Apr-29-2023-12-58-13-8772-PM

De consument gaat minder besteden, maar de bestedingen vallen niet van een klif die typisch past bij een recessie. Het kwartaal werd geholpen door het warme weer en de stevige loonsverhogingen. Zonder die eenmalige effecten zal de groei komende kwartalen lager uitkomen. Voor het tweede en derde kwartaal ligt de prognose (reëel) rond het nulpunt. Het collectieve arbeidsinkomen groeit minder sterk, maar met een jaar-op-jaar groei van 5 procent blijft er genoeg te besteden over. Gecorrigeerd voor de inflatie lijkt de gemiddelde Amerikaan er op achteruit te gaan, maar volgens diezelfde inflatiecijfers ligt de hypotheekrente tussen de 6 en de 7 procent, terwijl de meeste hypotheken de rente voor de komende dertig jaar beneden de 3 procent hebben vastgezet. Zodra de inflatie in de komende maanden verder gaat dalen, is er weer sprake van een positieve reële loongroei. Aangezien de meeste Amerikanen uitgeven wat er binnenkomt, wordt het dan lastig om een recessie te voorspellen. De banengroei zal verder vertragen, maar niet in elkaar storten. Daarvoor zijn de bedrijfscijfers veel te goed.

Scherm­afbeelding 2023-04-29 om 14.37.28

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

FuRghQfWIAIbDx9

Gerelateerde artikelen

Meer tegenwind

Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.

Meer lezen

Impact UAW-staking

Impact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.

Meer lezen

Koersreacties analistenadviezen

Koersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's





    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.











      Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


      Koffie?

      In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op
      de beurs, investeren in vastgoe

      Plan een oriënterend telefoongesprek






        Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
        Privacyverklaring.