Cross

G20 in Bali

november 13, 2022

Biden is vandaag gearriveerd in Bali voor de G20-bijeenkomst. Voorafgaand aan die bijeenkomst heeft hij een gesprek met Xi Jinping. Als vice-president onder Obama kent Biden Xi goed, alleen de laatste keer dan hij Xi persoonlijk heeft gezien was in 2017. Biden zal onder andere de oorlog in de Oekraïne en de raketlanceringen van Noord-Korea bespreken met Xi. Gegeven de spanningen tussen de eerste en de tweede economie van de wereld, zijn de verwachtingen rondom dit gesprek laag gespannen. Er is ook geen gezamenlijke persconferentie gepland na het gesprek. Maar na jaren van strijd over handel, technologie, mensenrechten en de invloed in de wereld mag een gesprek al gezien worden als ontspanning nadat eerder Nancy Pelosi de zaak met Taiwan op scherp zette.

im-664231Er is wel een punt waar Biden en Xi elkaar kunnen vinden en dat is op het gebied van de klimaatcrisis. Peking heeft eerder al aangegeven bij John Kerry op de klimaatconferentie in Egypte dat het hierover verder in gesprek wil met de VS, iets wat eerder door de spanningen rondom Taiwan onmogelijk werd gemaakt.  China wil in 2060 CO2-neutraal zijn. Het land heeft een uitgebreid plan om de methaanuitstoot terug te dringen.

geio-tischler-7hww7t6NLcg-unsplash

Vorige week werd bekend dat Poetin niet aanwezig zal zijn in Bali. Hij wordt vervangen door Lavrov. Het doel van de Verenigde Staten op de G20 is om meer allianties te sluiten en om de spanningen met China te verminderen.  Maar die allianties zijn niet alleen gericht op de strijd tegen de Russen,  maar hebben ook als doel om tegenwicht te bieden tegenover de Chinezen. Alleen heeft Xi nu zijn macht in China geconsolideerd en zal hij naar buiten willen overkomen als een krachtig leider. China heeft bovendien met veel landen in Azië goede relaties.

1668214455-antarafoto-hiasan-kota-menyambut-g20-bali-101122-app-6

Waarschijnlijk zal de G20 een fascinerende bijeenkomst zijn van sterk conflicterende belangen en daardoor zal het niet gemakkelijk zijn om een overeenkomst te bereiken. De G7 zitten op veel onderdelen op één lijn, maar dat is voor de G20 een heel ander verhaal. Het is ook de eerste bijeenkomst van wereldleiders sinds de Russische inval in de Oekraïne. Zelensky (Oekraïne is geen onderdeel van de G20) zal deelnemen via een videolink.

road-trip-with-raj-sELcHR_bGVs-unsplash

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Omgaan met familievermogen

Auréus Family is een gerenommeerd multi-family office. In 2001 zijn wij ontstaan uit de vraag van een kleine groep vermogende relaties

Meer lezen

Cliënt aan het woord: Antoinet van Bussel

“Het helpt om als vrouw in een mannenwereld een beetje pit te hebben”   Na een groot deel van haar

Meer lezen

Marktontwikkelingen: een goede start

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.