Cross

Fonds uitgelicht: Capiva Plus Fund

april 16, 2020

Een gezonde mix van vastgoed en private equity in België en Nederland

Juist in roerige beurstijden zoals we die de afgelopen maanden hebben ervaren, blijkt de waarde van goede spreiding ofwel diversificatie. Auréus kijkt bij de diversificatie verder dan alleen beursgecorreleerde beleggingen. Zo nemen we ook beleggingen in portefeuille op die niet of nauwelijks samenhangen met de beurs. Het Capiva Plus Fund is sinds 2019 een robuuste bouwsteen in onze beheerportefeuilles en biedt kansen om gebruik te maken van mogelijkheden in de vaak interessante vastgoedmarkt en lastig toegankelijke private equity markt. Goede aanleiding voor ons om het fonds nog eens nader te introduceren.

Het Capiva Plus Fund bestaat uit een combinatie van directe vastgoedbeleggingen (ongeveer 70%) en private equity belangen (ongeveer 30%). Daarbij combineert het fonds verschillende specialisaties van de beheerders, zowel directe deals als gerichte fondsselecties. Dit alles in een semi-liquide fondsstructuur, waarbij gecommitteerd kapitaal direct wordt opgevraagd en investeerders dus ook direct belegd zijn. Daarbij is het mogelijk om maandelijks uit te stappen. De liquiditeit komt voort uit een deel liquide middelen dat in het fonds wordt aangehouden, gecombineerd met bancaire kredietlijnen.

Het Capiva Plus Fund richt zich elk jaar op het behalen van een positief rendement, onafhankelijk van de beursbewegingen. Het doel? Minimaal een bruto-opbrengst van 4% na kosten en belastingen op fondsniveau. Dat is beslist realistisch, gezien het solide trackrecord van de beheerders op het gebied van vastgoed en private equity. Het behaalde rendement is overigens reeds 17% sinds de start in november 2018. Het Capiva Plus Fund kent geen gedefinieerde looptijd, maar investeert doorlopend. Dit verkleint de kans dat het fonds belegt op een economisch ongunstig moment en maakt het fonds minder gevoelig voor cyclische bewegingen.

Binnen het vastgoed focust het team zich op kwalitatief goede vastgoedobjecten op aantrekkelijke locaties in met name België en Nederland. De voorkeur gaat hierbij uit naar woningen en appartementen in combinatie met commercieel of industrieel vastgoed. De strategie is gericht op ‘buy and hold’ oftewel het langetermijnbezit van objecten die op basis van langjarige contracten verhuurd zijn aan solvabele huurders. Deze vastgoedobjecten kunnen rechtstreeks worden aangekocht of via afzonderlijke vennootschappen waarin het onroerend goed is ondergebracht. Er is daarbij mogelijkheid om maximaal 65% hypothecair te financieren. Bij de investeringen in private equity is de focus op langetermijnparticipaties (zgn. ‘buy and build’-strategie) in reeds bestaande ondernemingen en fondsen in met name Nederland en België met een heldere en winstgevende groeistrategie die op zoek zijn naar extra kapitaal. Participaties kunnen zowel directe investeringen zijn in bedrijven als in fondsen die in meerdere bedrijven investeren.

Voorbeeld (zie foto):
Dilsen-Stokkem (BE), Residentieel gebouw met 11 appartementen
Residentieel gebouw gelegen op ca. 1.900m2 grond in de dorpskern van Dilsen-Stokkem. Betreft een verbouwing van een binnenhofboerderij naar 11 appartementen met 1 of 2 slaapkamers.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.