november 12, 2023
De S&P 500 index is 9 van de 10 laatste handelsdagen gestegen, in twee weken tijd met maar liefst 7,2 procent. Opeens lijkt iedereen zich te positioneren voor de eindejaarsrally. Oorzaak is de dalende rente, nadat de Fed twee weken geleden een meer gebalanceerd beeld schetste. Dat beeld wordt ondersteund door voortdurend dalende inflatie en de geleidelijk oplopende werkloosheid. De piek in de rente ligt definitief achter ons, precies op een moment dat de markt rekende op een rente die langer hoog zou blijven.
Opvallend is dat de kar opnieuw wordt getrokken door de Big Tech-aandelen, of het nu is onder de noemer van Magnificent Seven, FANG of welk acroniem dan ook. Sinds het dieptepunt van 27 oktober zijn deze aandelen met 13 procent gestegen, tegen dus 7 procent voor de S&P 500 index. In dit tempo zet Big Tech komende week nog een nieuw all-time-high neer, iets wat een stuk lastiger is voor de S&P 500 index. De zeven ‘Magnificent’ aandelen zijn Apple (2,8 biljoen), Microsoft (2,7 biljoen), Amazon (1,5 biljoen), Alphabet (1,7 biljoen), Nvidia (1,2 biljoen), Meta (820 miljard) en Tesla (689 miljard). In het afgelopen jaar is de winstverwachting van deze zeven bedrijven met gemiddeld 70 procent (!) gestegen, terwijl de winstverwachting voor de S&P 500 nauwelijks is gestegen (en recent zelfs gedaald). Dat betekent ook dat de waardering voor de Magnificent Seven in het afgelopen jaar nauwelijks is gestegen. Het wordt dan wel gezien als een hype, maar dan wel één die eenvoudig is te rechtvaardigen op basis van de fundamentele winstontwikkeling.
Veel beleggers zijn al enkele jaren terughoudend met betrekking tot aandelen. Het is een direct gevolg van het verkrappende monetaire beleid. Daardoor vreesden velen een jaar geleden een recessie. Toen die er dit jaar niet kwam, verbeterde het sentiment voor de zomer. De keerzijde van het positieve nieuws van het niet doorgaan de recessie, is de stijgende rente. De rentecurve is immers alleen maar invers bij een dreigende recessie. Nu de recessie verdween als sneeuw voor de zon, kon de rente aan de lange kant maar één kant op en dat is omhoog en dit raakte opnieuw het sentiment. Vreemd, want als gevolg daarvan is er inmiddels sprake van het beste instapmoment van de eeuw. Er worden veel onzinverhalen verteld over de oorzaken van de stijgende rente. Bijvoorbeeld dat de Amerikaanse overheid zich niet meer zou kunnen financieren. Voor de goede orde, de Amerikaanse overheid kan zich altijd blijven financieren. Dollars kunnen onbeperkt worden bijgedrukt. Als er werkelijk getwijfeld zou worden over die financierbaarheid dan is dat zichtbaar in de ontwikkeling van de dollar, niet in de ontwikkeling van de rente.
Big Tech-aandelen worden steeds vaker gezien als veilige haven. De structurele ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie in combinatie met een stevige balans met netto-kasposities en relatief weinig personeel ondersteunen deze positie. Traditioneel waren langlopende Amerikaanse Treasuries een veilige haven, maar na een halvering van de waarde van deze Treasuries in de afgelopen 3 jaar verdienen ze dat predikaat niet meer. Nu de rente gaat dalen is de kans zelfs groot dat dit moment wordt aangegrepen om nog meer in deze Big Tech-aandelen aan te houden. We zijn qua waardering nog ver verwijderd van zeepbel-niveaus. Daarvoor moeten deze aandelen in een jaar tijd verdubbelen, maar als dan de winst weer met 70 procent stijgt, duurt het nog wel even voordat dit waarderingsniveau wordt bereikt.
Komende week is opnieuw een week vol met nieuws dat de beurs in beweging kan zetten. Zo ontmoet Xi Jinping president Biden in San Francisco op de 15e november. Niet veel later eindigt op de 17e november de laatste deadline voor het schuldenplafond. Inmiddels is na Standard en Poor’s en Fitch ook Moody’s van plan de kredietbeoordeling van de VS te verlagen. De outlook wijzigde afgelopen vrijdag van stable naar negative. Vooralsnog is Moody’s nog de enige kredietbeoordelaar met een AAA-rating voor de VS. De reden die alle drie organisaties geven voor de lagere beoordeling is niet de hoogte van de schuld, maar de polarisatie in de Amerikaanse politiek. Zelfs als beide partijen het schuldenplafondkomende vrijdag verhogen, is die strijd verre van voorbij.
Voor beleggers die Big Tech-aandelen desondanks te spannend vinden is er een alternatief, zeker als ze stellen dat aandelen ten opzichte van obligaties hoog zijn gewaardeerd. Allereerst – beetje flauw – is het niet zo dat aandelen te hoog zijn gewaardeerd, maar obligaties waarschijnlijk wel. Maar ook absoluut gezien, is op basis van k/w, boekwaarde, koers/cashflow en dividendrendement wel de stelling vol te houden dat Amerikaanse aandelen historisch gezien stevig zijn gewaardeerd. In historisch perspectief zijn laag-volatieleaandelen juist niet hoog gewaardeerd en juist in tijden van een beurscorrectie presteren deze aandelen over het algemeen beter dan de bredere markt. Dit zijn dan ook de defensieve aandelen die afgelopen jaar zijn afgestraft omdat ze als ‘source-of-funds’ zijn gebruikt om Big Tech-aandelen aan te kopen. Zeker in tijden van krimpende liquiditeit en stijgende aandelenmarkten vergroot dit proces de dispersie op de aandelenmarkt. Het ligt voor de hand om te denken dat juist de hooggewaardeerde Big Tech-aandelen profiteren van de ruimere liquiditeit van de aanstaande eerste renteverlaging, maar deze achtergebleven laag volatiele aandelen profiteren in zo’n geval evenzeer.
Hebzucht is een sterkere emotie dan angst. Na het startschot van de Fed twee weken geleden waren veel beleggers kennelijk bang om de boot te missen. Er staat nog altijd voldoende geld aan de zijlijn om deze rally tot het eind van het jaar vol te houden. Bovendien worden beleggers verwend, want er is zowel met obligaties als met aandelen rendement te maken. Daarnaast wordt er vooral op private markten geprofiteerd van de onrust. Nu zijn er nog beleggers die vanwege fiscale overwegingen liever even wachten tot het jaareinde, maar die krijgen waarschijnlijk op 1 januari de rekening gepresenteerd. Bij beleggen gaat het in de eerste plaats om de tijd in de markt, niet om het timen van de markt.
Han Dieperink, Chief Investment Officer
Real assets uit de gratie, het verkrappende beleid van de afgelopen jaren raakt nu ook de verzamelaars van spullen.
Meer lezenLeveraged loans versus high yield, beide categorieën zijn onderdeel van de non-investment grade categorie, maar er zijn verschillen.
Meer lezenFinanciële begeleiding topsporters. Voor een goede begeleiding is kennis en expertise nodig, geen hulp van familie of vrienden.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek