Cross

Financiële begeleiding topsporters

november 26, 2023

Financiële begeleiding topsporters

Een topsporter word je niet vanzelf. Ontelbare uren hard werken in combinatie met persoonlijke opofferingen werpen pas na lange tijd hun vruchten af. Door gebruik te maken van de unieke vaardigheden die elke topsporter bezit, is een topsporter onderdeel van een elitegroep van mensen die kunnen leven van het uitoefenen van hun sport. Om zover te komen zijn fysieke en emotionele vaardigheden vereist. Daarmee is er rijkdom gecreëerd, maar nu zijn er financiële vaardigheden nodig om het vermogen te behouden en te laten groeien.

 

Begeleiding topsporters

Een topsporter bereikt vaak niet alleen de top. Ze krijgen volop steun van mensen. Sommige zijn gespecialiseerd omdat ze bepaalde vaardigheden hebben of veel ervaring, maar ook familieleden en vrienden kunnen een belangrijk rol spelen. De verleiding bestaat dat mensen die de topsporter hebben gesteund in de opbouw van zijn of haar carrière, ook in te schakelen voor een financiële rol om hen te bedanken voor hun steun. Helaas blijkt dat het belonen van familieleden en vrienden met financiële rol in de praktijk regelmatig fout gaat. Er is onvoldoende toezicht waardoor belangenverstrengeling, zelfverrijking of soms zelfs fraude regelmatig voorkomen. Zelfs als dat niet het geval is, kunnen persoonlijke vooroordelen een te grote rol spelen in het besluitvormingsproces.

 

Financieel specialist

Voor een topsporter die succesvol is, kan de financiële complexiteit overweldigend zijn. Dat komt omdat de meeste topsporters niet rijk zijn opgegroeid waardoor het kennisniveau, ook bij de ondersteunende adviseurs, onvoldoende is om die complexiteit te kunnen duiden. Een topsporter die een bestaande adviseur inschakelt voor de complexiteit van een groot vermogen, moet zich afvragen of dit de juist man of vrouw op de juiste plaats is. Hoeveel cliënten heeft deze adviseur met vergelijkbare complexiteit? Welke mensen ondersteunen deze adviseur en welke diensten worden er geleverd?  Heeft de adviseur gevraagd wat eigenlijk het doel is van het vermogen? De meeste adviseurs die actief zijn in de sportwereld zijn vaak onbekend met vermogensbeheer, financiële en estate planning. Dat kan ook niet van ze worden gevraagd, omdat ze veel tijd hebben gestoken in hun eigen vakgebied. Het is daarom van belang dat een topsporter in snel tempo enkele financiële basisvaardigheden eigen maakt, om zelf een belangrijke rol te spelen in de toekomst.

 

Behoud van levensstijl

De meerderheid van de topsporters heeft geen tweede baan. Hun sport is de enige bron van inkomsten. De meeste topsporters zijn tussen de 20 en de 30 jaar oud en dat zijn ook de jaren waarin het grootste deel van het inkomen wordt verdiend. Een financiële planning is niet eenvoudig, omdat het inkomen van een topsporter ook nog eens onderhevig kan zijn aan onderbrekingen door blessures, slechte prestaties of andere beperkingen. De meeste topsporters gaan zo rond hun 30e met pensioen. Het financiële plan voor die lange pensioenperiode moet erop gericht zijn om hun levensstijl te kunnen voortzetten. Dat betekent al snel dat het pensioenpotje zo’n vijftig jaar moet meegaan, eventueel rekening houdend met de verschillende mogelijkheden om geld te verdienen na de sportuitoefening. Veel sporters hebben na hun sportcarrière nog een tweede fulltime carrière. Het is echter wel prettig als zo’n keuze kan worden gemaakt uit luxe en niet uit noodzaak.

In gesprek met adviseur

Het beheren van uw vermogen hoeft niet een tweede of derde baan te zijn, maar het is wel verstandig om voldoende tijd en aandacht te besteden aan structuur en invulling van het vermogen, zodat er weloverwogen en redelijke beslissingen over kunnen worden genomen. Het is verstandig hierover gesprekken te voeren met een financieel adviseur die toegang heeft tot verschillende financiële disciplines, waarmee de juiste route kan worden uitgestippeld.  

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.