Cross

Fed on Hold

september 3, 2023

Fed on Hold

Na de laatste cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt is het onwaarschijnlijk dat de Federal Reserve op korte termijn nogmaals de rente gaat verhogen. De eerste renteverlaging is zelfs dichterbij gekomen. Inflatie is al niet meer het probleem in de Verenigde Staten. De uitvlucht voor de centrale bank was dat er voortaan meer gekeken moest worden naar de arbeidsmarkt. Tot enkele weken geleden – zelfs na Jackson Hole – kon dit nog uitgelegd worden dat er meer renteverhogingen nodig waren om de arbeidsmarkt te drukken. Na het laatste banenrapport, gecombineerd met de in snel tempo dalende vacatures kan de Fed bijna niets anders doen dan afwachtenFed on Hold

Arbeidsmarkt koelt af

Er kwamen afgelopen maand wel 187.000 banen bij in de VS, maar cijfers uit vorige maanden werden naar beneden bijgesteld. Bovendien steeg de werkloosheid onverwacht van 3,5 procent naar 3,8 procent. Verder rekende markt op 9,5 miljoen vacatures maar dat waren er slechts 8,8 miljoen. Dat zijn natuurlijk nog altijd veel vacatures, maar deze daling zorgt er wel voor dat minder mensen spontaan hun baan opzeggen om op zoek te gaan naar een baan met een hoger salaris. Nu de arbeidsmarkt afkoelt en de inflatie al sterk is gedaald, lijken de risico’s vooral aan de onderkant te liggen.

Markt omarmt zachte landing

De markt ziet het anders. Voor de markt is dit de ultieme bevestiging van de zachte landing waardoor de maand augustus met een plus kon worden afgesloten. Het probleem is dat de koersen dit jaar wel zijn gestegen, maar de winsten niet. Dat in combinatie met stijgende rentes is een gevaarlijke cocktail en dat ook nog eens in de septembermaand, normaal gesproken de slechtste maand voor beleggers in het jaar. De markt lijkt te rekenen op een versnelling van de economie in de toekomst, maar de meeste indicatoren wijzen op een afzwakking. De kans op een recessie is zelfs toegenomen, terwijl de consensus over deze recessie alleen maar lijkt te dalen. Begin dit jaar rekende 85 procent van de economen nog opeen recessie, nu lijken ze opnieuw de verkeerde kant op te bewegen.

Fed on Hold

De rente is gestegen door de omarming van het zachte landing scenario. De curve is immers nog altijd invers omdat beleggers al meer dan een jaar rekening houden met een stevige recessie. Toch is de kans op een recessie nu groter dan begin dit jaar. Begin dit jaar was er nog voldoende post-corona groeimomentum, nu begint het effect van de renteverhogingen (met vertraging weliswaar) te werken. Door de hogere rente en het afnemend groeimomentum is ook de kans op een nieuw financieel ongeluk toegenomen. Dat zijn tegelijkertijd ook de twee redenen (financiële systeemcrisis of recessie) waarom de centrale bank de rente moet verlagen.

Kans op recessie

Centrale bankiers veroorzaken wel vaker een recessie door de rente te lang te hoog te houden. Powell wil graag een zachte landing, maar geeft wel aan dat hij liever fout zit door de rente te lang te verhogen, dan dat hij fout zit door te weinig te doen. Geven de recente cijfers kan de Fed niet veel meer doen dan afwachten. Het goede nieuws is dat zowel inflatiecijfers als de arbeidsmarkt de centrale bank meer beleidsruimte geeft, maar ook dat is niet het juiste argument om de markt hoger neer te zetten.

Minder inflatie, minder stijgende winsten

Bedrijven hebben winstmatig sterk geprofiteerd van de sterke nominale groei van de economie. De afgelopen drie jaar is de Amerikaanse economie nominaal met 40 procent gestegen. Wat dat betreft is het een hele prestatie om de schuld als percentage van datzelfde BBP te laten stijgen. Er zijn weinig vergelijkbare periodes (1949-1952 en 1975-1979) met vergelijkbare percentages. Omdat inflatie zo’n belangrijk rol heeft gespeeld in de groei van de economie en de bedrijfsresultaten, kan een normalisatie van de inflatie het verschil maken in de topline groei van de omzet. Als dan de kosten onderliggend en met vertraging stijgen door de hogere inflatie kan het hard gaan met de resultaten.  

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Strategist

 

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.