Cross

FAAMG versus de Nasdaq

oktober 30, 2022

Afgelopen week stelden de winsten en de vooruitzichten van de meeste Big Tech-bedrijven teleur. De advertentie-inkomsten staan onder druk en aangezien partijen als Facebook en Google in korte tijd samen meer dan de helft van de online advertentiemarkt uitmaken, komt dat hard aan.

FgK8TBUVEAAd1X9

Bovendien, in elke recessie ging er in het verleden wel een krant failliet, deze cycliciteit is in markt voor online advertenties niet anders. Ook de cloud en e-commerce kunnen niet alleen leunen op structurele trends, maar zijn ook gevoelig voor de economische cyclus. Verder drukt de sterke dollar op de resultaten van Big Tech multinationals. Het zorgt er voor dat hun pricing power onder druk staat. Het resultaat is dat winstmarges onder druk komen en de geschiedenis leert dat dit niet goed is voor de aandelenkoersen van betreffende bedrijven. Nu waren de marges bij Big Tech ook veel hoger dan in de rest van de markt, daarbij geholpen door de recente coronacrisis. Na deze crisis komt nu de tijd van normalisatie, ook op het gebied van de marges.

5f1884b8e3cc9f19499aecca_internet-advertising-market-share

Gelukkig worden aandeelhouders in de toekomst gecompenseerd. Margedruk biedt vreemd genoeg ruimte voor k/w-expansie. Het feit dat ook deze bedrijven niet onbeperkt hun prijzen kunnen verhogen, biedt immers ruimte voor lagere rentes. Het doel van de centrale bank is bereikt.  Daardoor kan de rente omlaag en de waardering van de aandelenmarkt omhoog. Minder winst, maar tegen hogere waarderingen zorgt dan per saldo voor een stijgende aandelenmarkt. Bovendien blijven de Big Tech-bedrijven verkapte monopolies en dat betekent dat marges relatief hoog zullen blijven. De vijf FAAMG-aandelen realiseren nog altijd een marge van 29,4 procent (ongeveer het dubbele van de S&P 500. Wanneer de rente begint te dalen, is er ruimte voor een hogere waardering, daarbij ook nog eens geholpen door een draai in de dollar die parallel is aan deze rentebeweging.

Scherm­afbeelding 2022-10-30 om 17.40.27

Hogere marges zijn vaak een gevolg van verbeterende pricing power. Dat kan door de marktvorm (oligopolie of zelfs monopolie), maar ook een periode van stijgende inflatie in combinatie met dalende loonkosten is goed voor de marges. De marges van Big Tech stegen sterk tijdens de pandemie door de beweging naar online. Daar is nu sprake van normalisatie en wanneer de inflatiestijging begint af te nemen en de loonkosten hun been bijtrekken, kan het snel gaan met de winstmarges. Maar waar Big Tech dit keer het lijdend voorwerp is, profiteert de rest van de markt van de komende draai van de centrale bank.

Scherm­afbeelding 2022-10-30 om 17.52.23

Deze vijf aandelen zijn onderdeel van de Nasdaq. Er zijn segmenten van de Nasdaq die veel minder gevoelig zijn voor margedruk. Op de Nasdaq staan bijvoorbeeld veel biotechbedrijven genoteerd. Daar is het vooral de liquiditeitscyclus die impact heeft. Toch zijn deze bedrijven ook in historisch opzicht extreem afgewaardeerd. Ook energytech- of cleantech-aandelen zullen minder last hebben van margedruk. Structureel hogere olie- en energieprijzen zorgen er voor dat er in de komende jaren veel vraag blijft naar de producten en diensten van dergelijke bedrijven.

-1x-1-1.png-Oct-30-2022-02-34-16-4824-PM

Voor wie de Nasdaq (of tech) in portefeuille niet wil onderwegen, zijn dit mogelijk aantrekkelijke alternatieven. Een ander segment zijn de semiconductors. Vrijwel elke dag laat zien dat de oorlogsvoering de Oekraïne niet mogelijk is zonder semi’s. Traditioneel worden semi’s lager gewaardeerd dan andere Nasdaqbedrijven, terwijl daar door de spreiding over verschillende deelmarkten een groot deel van de cycliciteit is verdwenen.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Omgaan met familievermogen

Auréus Family is een gerenommeerd multi-family office. In 2001 zijn wij ontstaan uit de vraag van een kleine groep vermogende relaties

Meer lezen

Cliënt aan het woord: Antoinet van Bussel

“Het helpt om als vrouw in een mannenwereld een beetje pit te hebben”   Na een groot deel van haar

Meer lezen

Marktontwikkelingen: een goede start

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.