Cross

Exit Boris

juli 10, 2022

Het vertrek van Boris Johnson uit Downingstreet 10 lijkt onvermijdelijk, al weet je het bij Boris natuurlijk nooit. Johnson was natuurlijk de premier die campagne heeft gevoerd met ‘Get Brexit Done’ en zijn vertrekt betekent onvermijdelijk een grotere toenadering tot de eurozone. De nieuwe premier is niet gebonden aan de ideologie van Johnson (door Johnson was er sprake van een harde Brexit). De opvolger van Johnson zal eerder luisteren naar lobbyende bedrijven die pleiten voor toenadering tot de Europese Unie. Niemand zit te wachten op een handelsoorlog met de EU. Dat betekent dat er dus ook overeenkomst kan worden bereikt over Noord-Ierland. Uiteindelijk zal het VK een relatie met de EU krijgen die vergelijkbaar is met Zwitserland of Noorwegen (iets wat de Brexiteers niet willen, maar dat vanaf de start het meest waarschijnlijke scenario was). Dat betekent ook dat het verlies van het pond versus de dollar sinds het Brexitreferendum (-20 procent) en versus de euro (-11 procent) goedgemaakt kan worden, nu Johnson het veld heeft geruimd.

FWgzYYnWYAIO2VA

De nieuwe premier zal moeten proberen de Britse economie te stabiliseren. Nu lijkt het VK de schoolvoorbeeld van stagflatie, een stagnerende economie en de inflatie die volgens de Bank of England oploopt naar 11 procent in oktober van dit jaar. Reken op een meer traditioneel conservatief beleid. Dat betekent ook een strikter monetair beleid. Belastingen kunnen worden verlaagd, maar de uitgaven van de Britse overheid gaan dan waarschijnlijk nog sterker omlaag. Een recessie zal worden geaccepteerd als middel om de inflatie onder controle te krijgen. Bovendien kan men eenvoudig verwijzen naar de fouten van Johnson om de recessie te verklaren.

FWuZs0fXEAA9B2U

Door het vertrek van Johnson is de kans toegenomen dat de Conservatieven de volgende verkiezingen zullen winnen (januari 2025). Afhankelijk van de populariteit is het zelfs mogelijk dat de nieuwe premier eerder verkiezingen zal uitschrijven.

Schermafbeelding 2022-07-10 om 11.54.27

De uitdaging voor de nieuwe premier is niet zozeer Brexit, maar vooral een oplossing zien te vinden voor de stagnerende Britse economie. Tussen 2004 en 2019 stegen de inkomens in het VK met 12 procent (de top 11 procent en de onderkant 2 procent). Ter vergelijking, in Frankrijk stegen de inkomens over dezelfde periode 34 procent, in Duitsland 27 procent en in Nederland 23 procent.  Bovendien heeft het VK na de Verenigde Staten van alle ontwikkelde landen de meest ongelijke inkomensverdeling.

Schermafbeelding 2022-07-10 om 11.54.38

De favoriete opvolger voor Johnson is volgens de Conservatieven Ben Wallace, maar die heeft aangegeven dat hij niet zal meedingen naar het leiderschap. Wallace is de minister van financiën en de enige remainer in het kabinet van Johnson. Bovendien is hij populair door zijn wapensteun aan Oekraïne. Ook Nadhim Zahawi doet niet mee. Rishi Sunak wel en ook Liz Truss. Die laatste zou beide vleugels van de partij in bedwang kunnen houden. Verder zijn er nog Kemi Badenoch, Tom Tugendhat en Suella Braverman. Bij de selectie van de volgende premier mogen de parlementsleden uit de longlist eerst twee kandidaten kiezen. Die kandidaten worden dan voorgelegd aan de 100.000 leden van de conservatieve partij. Het parlementaire gedeelte zal waarschijnlijk voor het zomerreces (21 juli) worden afgerond.

 


ppp-CAD

De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Meevallende groei, onrustige beurs

Meevallende groei, onrustige beurs. Er is sprake van een synchroon groeiherstel, maar het zorgt wel voor meer volatiliteit op de beurs.

Meer lezen

De volgende eurocrisis

De volgende eurocrisis zal niet draaien om Griekenland of Italië. Dit keer is Frankrijk de zwakste schakel.

Meer lezen

Volatiliteit als beleggingscategorie

Volatiliteit als beleggingscategorie, zowel de VIX- als de MOVE-index kunnen worden gebruikt als extra rendementsbron of als hedge.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.