Cross

Europese verkiezingen

mei 25, 2024

Europese verkiezingen

Op 6 juni zijn er verkiezingen voor het Europese parlement. De verkiezingen zullen dit keer in veel landen een grote verschuiving naar rechts laten zien, waarbij populistische rechtse partijen in de hele EU stemmen en zetels zullen winnen en centrum-linkse en groene partijen stemmen en zetels zullen verliezen. Anti-Europese populisten zullen waarschijnlijk bovenaan staan in de peilingen in negen lidstaten (Oostenrijk, België, Tsjechië, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Polen en Slowakije) en tweede of derde worden in nog eens negen landen (Bulgarije, Estland, Finland, Duitsland, Letland, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden). In het Europees Parlement zou een populistisch-rechtse coalitie van christendemocraten, conservatieven en radicaal-rechtse Europarlementariërs voor het eerst een meerderheid kunnen behalen. Deze rechtse coalitie zal waarschijnlijk aanzienlijke gevolgen hebben voor het beleid op Europees niveau, wat van invloed zal zijn op de keuzes die de EU kan maken op het gebied van buitenlands beleid, met name wat betreft milieu, waar de nieuwe meerderheid zich waarschijnlijk zal verzetten tegen ambitieuze EU-maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken.

Meer macht terug naar de lidstaten

Gezien de euroscepsis van veel rechtste partijen, zouden we daarom in het volgende parlement meerderheden kunnen zien voor meer vrijheid voor de lidstaten. Dit blok zou waarschijnlijk tegen voorstellen van de commissie stemmen om gemeenschappelijke regels af te dwingen en in plaats daarvan de kant kiezen van de groeiende groep nationale regeringen – zoals die in Hongarije, Italië, Slowakije en Zweden – die aandringen op minder inmenging van Brussel in het nationale economische, fiscale en regelgevende beleid.

Kapitaalmarktenunie vereist

Sinds het begin van de coronapandemie is het BBP van de eurozone met 3,4 procent gegroeid, minder dan de helft van de 8,7 procent groei in de VS. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde dat Europa “dodelijk” wordt bedreigd door economische achteruitgang. Als oplossing moet de EU doorgaan met de veelbesproken kapitaalmarktenunie. Het zou de EU stabieler, veerkrachtiger en concurrerender maken. Voor zo’n kapitaalmarkt moet er wel een Europees homogeen risicovrij alternatief komen, vergelijkbaar met Treasuries of Bunds, maar zoiets is er nog niet of in onvoldoende mate. De Unie is mede daardoor nu een divergerend geheel, in tijden van crisis vlucht iedereen in Duitse Bunds en nemen de verschillen tussen landen toe. Om zo’n Europese kapitaalmarkt te laten slagen, moet er begrotingsmacht naar Brussel en daar zitten rechtste partijen niet op te wachten. Daarvoor zijn wel alternatieven te bedenken, maar dat moeten de verschillende partijen natuurlijk wel willen.

Europese kernlanden in de problemen

Cyclisch gaat het wat beter in Europa, maar structureel zitten nu kernlanden Duitsland en Frankrijk in de problemen. Dit kan de euro verder onder druk zetten. Op de lange termijn daalt de euro versus de dollar al sinds 2009. De glans van reservemunt naast de dollar is nu wel verdwenen. Toch is de euro nog altijd stevig overgewaardeerd ten opzichte van bijvoorbeeld de Japanse yen of de Chinese renminbi. De concurrentiekracht van Europa is in de afgelopen jaren duidelijk verslechterd, door dure energie en hoge lonen. Het risico bestaat dat rentelasten op de opgelopen overheidsschulden sterk stijgen en daarmee ook de begrotingstekorten. Nu lijkt de partij van Macron bij de Europese verkiezingen fors te verliezen en dat zal zorgen voor meer politieke instabiliteit in Frankrijk met eventueel zelfs nieuwe verkiezingen. Uiteindelijk zal het de positie van Frankrijk binnen de EU kunnen verzwakken. Nu zal de ECB tegelijk met de verkiezingen voor het eerst de rente verlagen. De ECB gaat daarmee voor het eerst voor de Federal Reserve. Het risico bestaat dat de Fed de rente langer hoog blijft houden en dat de ECB wel veel durf moet hebben om een tweede stap voorafgaand aan de Fed te zetten. Het risico bestaat anders dat de euro in korte tijd pariteit met de dollar zal bereiken.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.