Cross

Er zit nog veel meer in het vat

maart 25, 2024

Er zit nog veel meer in het vat
 • Nog altijd een goed moment om in te stappen.

 • Aandelen slechts 10 procent boven de top van 2021.

 • Productiviteit zorgt voor hogere winsten, lagere rente.

 • Begin van een ideaal scenario voor aandelen.

 • Opvallend grote diversificatiemogelijkheden dankzij private markten.

 

De aandelenmarkt is in de eerste maanden van dit jaar met tien procent gestegen. Dat lijkt veel, maar bedenk dat daarvoor de aandelenmarkt twee jaar lang niet is gestegen. Feitelijk staan we dus tien procent boven de top van november 2021. Toch zijn er beleggers die vinden dat het te hard is gegaan, maar wie kijkt naar de fundamenten trekt eerder een tegenovergestelde conclusie. Dit is het slechtste moment om te verkopen en nog altijd het beste moment om in te stappen.

 

Na de top van november 2021 begonnen aandelen te dalen door de stijgende rente. Het dieptepunt lag in oktober 2022 waarna een herstel volgde dankzij de piek in inflatie en de hoop op een dalende rente. Dit jaar reageert de markt niet meer op de rente, maar op de verbeterde groeivooruitzichten. Dankzij productiviteitswinsten kan de wereldeconomie komende jaren substantieel harder groeien terwijl inflatie onder controle blijft. 

 

Hogere economische groei zorgt voor hogere bedrijfswinsten. Kunstmatige intelligentie speelt daarin een grote rol. Daardoor kunnen lonen harder stijgen dan de inflatie, terwijl de loonkosten per eenheid product dalen. Goed voor de consument, maar ook goed voor de winstmarges. Op de S&P 500 is het positieve effect op die winstmarges dit jaar circa 0,3 procent en dat is fors.

 

Productiviteit zorgt er net als in de hausse van de tweede helft van de jaren negentig en veel eerder in de ‘roaring twenties’ voor dat economie en winsten verder stijgen, terwijl inflatie en rente laag blijven. Dit is een ideaal scenario voor aandelen en een scenario dat uiteraard nog niet via een koersstijging van slechts tien procent is verdisconteerd.   

 

De sterkst gestegen aandelen zijn nog niet op de helft gewaardeerd vergeleken van eerdere koerspieken. Bovendien spuit bij deze bedrijven de kas er uit. Dat was in het verleden wel eens anders. Grote delen van de aandelenmarkt zijn nog altijd gewaardeerd op het laagste niveau van de afgelopen 35 jaar. Door de betere controle van centrale banken over de cyclus en over inflatie kunnen risicopremies omlaag. Er is daardoor eerder ruimte voor een hogere waardering.

 

Bovendien is historisch gezien dit een uitstekend moment om door diversificatie de risico’s te spreiden. Dat kan op de beurs, maar ook met behulp van private markten. De enige manier om echt koopkracht in te leveren is door te sparen bij de huidige te lage spaarrente.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Een gezonde arbeidsmarkt

Een gezonde arbeidsmarkt, dat mag de conclusie zijn van het laatste banenrapport. Dat is goed voor de consumptie en de economie.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.