Cross

Elektrische voertuigen

april 1, 2024

Elektrische voertuigen

Wereldwijd worden er dit jaar meer dan 14 miljoen elektrische voertuigen verkocht. In 2016 waren dat er nog 700.000. In 23 landen bestaat minimaal 5 procent van alle nieuwe auto’s uit elektrische voertuigen. In China, de grootste markt, zijn zelfs 38 procent van alle verkochte auto’s elektrisch. Met meer dan 100 producenten van elektrische voertuigen is China inmiddels dominant. Tesla wordt in China zelfs gezien als een instapmodel, aangezien Chinezen liever eigen merken kopen omdat die kwalitatief beter zijn en beschikken over veel meer (elektrische) opties.

Elektrische voertuigen

Batterijen in snel tempo goedkoper

Chinese elektrische auto’s zijn goedkoper dan elektrische auto’s die buiten China worden geproduceerd. Zeker in het goedkopere segment waar de fabrikanten concurreren op prijs, maken Chinese auto’s het verschil. Veruit het duurste onderdeel van een elektrische auto is de batterij en China is in staat om veel goedkoper batterijen te produceren dan de rest van de wereld. Dat komt door de sterke positie van China op markten als lithium, nikkel en kobalt. Opvallend, omdat China nauwelijks eigen reserves heeft in deze metalen. Maar dankzij Chinese investeringen in de Lithium Triangle en de Katanga Copperbelt heeft China steeds meer grip op deze metalen. Door de sterke groei van de productie dankzij deze Chinese investeringen zijn metaalprijzen sterk gedaald, waardoor ook de batterijen in prijs dalen. Kobalt wordt vooral gewonnen in Kongo en circa 60 procent van de productie is in handen van China. Zowel Europa als de Verenigde Staten willen met eigen metalen concurreren, maar het is te weinig en vooral te laat. De batterij is een essentieel onderdeel van de elektrische auto. Nu hebben de top 5 autoproducenten een marktaandeel van 40 procent en de top 5 batterijproducenten een marktaandeel van 80 procent. Die pakken waarschijnlijk een groter deel van de marge.

Groei door politieke keuzes

De vraag naar elektrische voertuigen zal verder versnellen door de maatregelen om de CO2-uitstoot verder terug te dringen. Volgens Goldman Sachs zullen er in 2040 jaarlijks 73 miljoen elektrische auto’s worden verkocht. Op dat moment is dat 61 procent van de totale automarkt. In ontwikkelde landen zal het aandeel van elektrisch dan al boven de 80 procent zijn uitgekomen. Nu lijden veel producenten van elektrische voertuigen nog verlies op de verkoop, maar uiteindelijk moet daar meer dan 100 miljard dollar mee worden verdiend waardoor de totale winst in de auto-industrie kan stijgen van 315 miljard dollar in 2020 naar 418 miljard dollar in 2030.

Korte termijn issues

Op korte termijn staan veel producenten van elektrische auto’s onder druk. Zonder subsidies van de overheid is de belangstelling om elektrisch te rijden nog altijd gering. Elektrisch rijden wordt nog altijd financieel/fiscaal gedreven. Bovendien zorgen elektrische auto’s uiteraard voor een grotere vraag naar elektriciteit, iets wat moeite kost op de bestaande elektriciteitsnetwerken. Vergeet niet dan andere applicaties zoals de cloud, cryptovaluta en niet in de laatste plaats kunstmatige intelligentie ook zorgen voor extra vraag naar elektriciteit. Daar komt de groei van elektrische auto’s nog bovenop, wat betekent dat veel elektrische auto’s effectief nog rijden op steenkolen. Zonder al die elektrische auto’s hadden de steenkolencentrales al lang gesloten kunnen worden. Ook is LNG geen echt alternatief voor steenkool, omdat de totale CO2-uitstoot over de levenscyclus per saldo zelfs hoger is dan nu nog enkele jaren doordraaien met steenkool.

Elektrisch goedkoper dan fossiel

Een belangrijk omslagpunt is natuurlijk wanneer elektrisch uiteindelijk goedkoper zal zijn dan fossiel. Niet alleen in het gebruik, maar ook in de aanschaf. In China is dat nu al vaak het geval. Een kenteken voor fossiel aangedreven voertuigen is vaak veel duurder dan een kenteken voor een elektrisch voertuig. Bovendien is het vervoer per elektrisch aangedreven Didi (Chinese Uber) goedkoper dan rijden met een eigen auto. Dat zal nog goedkoper worden als auto’s dankzij kunstmatige intelligentie autonoom gaan rijden. Alleen is dat dan weer niet goed voor de totale vraag naar elektrische auto’s. Een eigen auto staat immers gemiddeld 95 procent van de tijd stil.  Door elektrische auto’s te delen en ze autonoom te laten rijden met kunstmatige intelligentie wordt die capaciteit veel beter benut. Tegelijkertijd zal de goedkopere mobiliteit die hiervan het gevolg is ook weer zorgen voor meer vraag.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

The Trump Trade

The Trump Trade is de beweging die ingezet is op financiële markten, nu de kansen voor Trump zo sterk zijn gestegen.

Meer lezen

Waardering Magnificent Seven

De Magnificent Seven is eerder te laag gewaardeerd dan te hoog, zeker gelet op de exponentiële groei van kunstmatige intelligentie.

Meer lezen

eSports

eSports groeien snel en geleidelijk is het ook mogelijk om daarin te beleggen. Ook is er veel interesse vanuit traditionele sporten.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.