maart 27, 2022
Er worden nog altijd vraagtekens gezet bij het nut van elektrische auto’s in het kader van de klimaatcrisis, maar dat betekent niet dat elektrische auto’s uitstekend geschikt zijn om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Aangezien door de oorlog in Oekraïne energiezekerheid nu belangrijker is dan de energietransitie zal in het vervoer (vooral van personen) de elektrische auto een centrale rol gaan vervullen. Bijkomend voordeel is een vermindering van de hoeveelheid fijnstof (niet nul, want de meeste fijnstof wordt nog altijd geproduceerd door de banden), iets wat we op het hoogtepunt van de coronacrisis zijn gaan waarderen. Afgelopen week opende Elon Musk Giga Berlin, de nieuwe giga factory van Tesla in Brandenburg. Daar wil Tesla 500.000 voertuigen per jaar gaan produceren. De meeste Tesla’s die nu in Europa worden geleverd, komen nu nog uit China, uit de in januari 2020 geopende giga-factory in Shanghai. Voordeel van het produceren van Tesla’s in Europa is dat er geen importheffingen hoeven te worden betaald. Tot nu toe werden in Tilburg Tesla’s geassembleerd om dat te voorkomen, een plek die ook niet los kan worden gezien van de hoge Nederlandse subsidies op elektrische auto’s. Toen ging ruim 8 procent van de totale productie van Tesla naar Nederland en met 30.000 exemplaren was Tesla de derde autoverkoper van Nederland.
In Duitsland zijn elektrische auto’s nog niet populair. Vorig jaar werd eindelijk het aantal van 1 miljoen elektrische auto’s in Duitsland doorbroken. Dat is 2 procent van het totaal aantal auto’s in Duitsland. Toen zat Nederland al op 4 procent. Duitsland is met 48 miljoen auto’s veruit de grootste automarkt van Europa. Jarenlang was de Renault Zoë de bestverkopende elektrische auto in Duitsland, omdat de Duitsers vooral bleven inzetten op diesel. Na het dieselschandaal rolt nu de ene na het andere elektrische model uit de Duitse fabrieken. Inmiddels mag het Volkswagenconcern (gecombineerd) de eerste plek opeisen en Volkswagen ziet in Tesla haar grootste concurrent. Tesla heeft een technologische voorsprong en heeft ook een goede relatie met onder andere chipsproducenten. Blijkbaar hebben andere autoproducenten te scherp chips ingekocht, Tesla heeft dan ook veel minder problemen met de levering van chips, terwijl er in een elektrische auto meer chips gaan dan in een fossiel aangedreven auto. Elon Musk profiteert met de verwachte sterke toename van de vraag door de oorlog in Oekraïne. Musk profiteert ook al van het feit dat SpaceX waarschijnlijk het marktaandeel van de Sojoez-raketten kan overnemen.
Dankzij de stijgende olieprijzen (die dan wel weer deels gesubsidieerd worden door de overheid) komt het punt naderbij dat een elektrische auto zowel in aanschaf als over de looptijd financieel aantrekkelijker is dan een fossiel aangedreven auto. Dan kan het snel gaan voor wat betreft het marktaandeel van elektrische auto’s. Probleem is echter dat door de hoge vraag naar onderdelen voor elektrische auto’s de prijzen van diverse metalen fors zijn gestegen.
Zo is bijvoorbeeld de prijs van Lithium het afgelopen jaar sterk gestegen, evenals de prijs van nikkel. De nikkelprijs is dit jaar gestegen van ruim 20.000 dollar per ton naar ruim 48.000 dollar per ton. Deze stijging werd versterkt door een recente shortsqueeze, maar na een scherpe correctie staat de nikkelprijs nog altijd boven de 35.000 dollar per ton, een stijging van 75 procent dit jaar (117 procent afgelopen 12 maanden).
Diverse metaalprijzen stijgen sterker dan de olieprijzen de afgelopen tijd en dat betekent dat de relatieve aantrekkelijkheid van elektrische auto’s kan afnemen. Met de productie van metaal is ook veel energie gemoeid en daardoor stijgen prijzen verder. Verder is voor de transitie naar elektrische auto’s ook veel meer capaciteit vereist van het elektriciteitsnet en is ook voor het opwekken van alternatieve energie meer metaal vereist. Met marktaandelen van 2 tot 4 procent is de impact op het huidige elektriciteitsnetwerk nu nog relatief klein, bij 20 tot 40 procent wordt dat een probleem. Ook de kobaltprijzen zijn het afgelopen jaar met 58 procent gestegen. Het duurste onderdeel van een elektrische auto is de batterij, ondanks een prijsdaling van 87 procent over de afgelopen tien jaar. Desondanks verhoogt Tesla nu ook met enige regelmaat de prijzen.
Het aandeel Tesla staat dit jaar nog altijd 16 procent in de min, ondanks een stijging van meer dan 30 procent sinds 14 maart. Tesla maakt tegenwoordig winst en dus kan er ook een koers/winstverhouding worden berekend (nu op 206 met een marktkapitalisatie van maar liefst 1 biljoen dollar). Tesla is op basis van deze marktkapitalisatie de grootste autoproducent ter wereld, al zijn de verschillen met andere autoproducenten kleiner als ook de schulden en de off-balance sheet verplichtingen worden meegenomen. Bovendien heeft Tesla ondanks de relatief kleine productie vergeleken met de ander autoproducenten een veel hogere brutomarge, marges die eigenlijk alleen worden overtroffen door Porsche en Ferrari. De discussie over de waardering van Tesla in relatie tot de groeivooruitzichten gecombineerd met de vorderingen bij de concurrentie zullen nog wel even voortduren. De energietransitie versnelt echter verder doordat we minder afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen, niet alleen vanwege het klimaat, maar nu ook vanwege Rusland.
Luister ook naar deze podcast op BNR over onder andere Tesla
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek