Cross

Eenvoudig de index verslaan

februari 26, 2023

Op lange termijn presteren gelijk gewogen indices beter dan naar marktkapitalisatie gewogen. Als gevolg daarvan zijn er verschillende gelijk gewogen indextrackers ontstaan, waarmee beleggers van dit fenomeen kunnen profiteren. Nu zijn gelijkgewogen indices niet nieuw. Voor het gebruik van computers was het heel normaal om resultaten te vergelijken met een gelijk gewogen index. Er waren ook prijsgewogen indices (zoals de Dow Jones en de Nikkei 225), maar die waren meer geschikt als stemmingsindex op korte termijn. De reden dat voor naar marktkapitalisatie gewogen index is gekozen is meer praktisch. Dit zijn de meest liquide indices en daarom ook uitstekend verhandelbaar, een prettige eigenschap voor de beheerder van een indexfonds of een ETF. De reden dat een gelijk gewogen index beter presteert dan een naar marktkapitalisatie gewogen index is dat in die laatste index de nadruk van nature op grote en te dure bedrijven. In de index zitten bedrijven die het in het verleden goed hebben gedaan, niet per se bedrijven die het in de toekomst goed zullen doen. In een gelijk gewogen index krijgen kleine en goedkope bedrijven meer ruimte. Ook de wetenschap is er over eens dat met deze twee factoren (klein en goedkoop) een hoger rendement kan worden behaald.

1f049758e4650f8b14b4ea7f866ea0d4

Een nadeel van beleggen in de naar marktkapitalisatie gewogen index is dat daardoor financiële markten minder goed zijn geworden in het alloceren van de middelen, met alle negatieve effecten van dien, minder nadruk op innovatie en productiviteit en daardoor lagere economische groei. Simpel gesteld: een bedrijf krijgt geld vanwege het gewicht in de index, niet omdat het bedrijf zo goed presteert. Deze prikkel zorgt er voor dat bedrijven stoppen met het streven om zo goed mogelijk te presteren en de nadruk beginnen te leggen op een zo’n groot mogelijk gewicht in de index.

‘Als iedereen in de index zou beleggen is dit het einde van het kapitalisme.’

Zover is het nog niet, maar waar voorheen de beste bedrijven steeds groter werden en werden afgestraft als ze door hun omvang geleidelijk minder efficiënt waren geworden, is nu enkel het gewicht in de index bepalend voor de allocatie. Dat geldt uiteraard voor passieve beleggers, maar ook veel actieve beleggers zijn zich veel meer dan voorheen bewust van de index. Veel van die actieve managers krijgen elk jaar een draai om de oren, omdat ze in nettorendement achterblijven bij de index. Dat terwijl diezelfde index op jaarbasis achterblijft bij de gelijk gewogen index.

Scherm­afbeelding 2023-02-26 om 15.49.29

In het geval van de S&P 500 blijft een naar marktkap gewogen maar liefst 1,4 procent per jaar achter bij dezelfde gelijk gewogen index. Dat is meer dan wat gemiddeld actief beheer per jaar kost. Hoewel de outperformance op lange termijn op een rechte streep lijkt, zijn er wel degelijk fases waarin de naar marktkapitalisatie gewogen index beter presteert, bijvoorbeeld op het moment dat er sprake is van een zeepbel. Het grote voordeel van indexbeleggen is dat de belegger altijd meedoet in zo’n zeepbel, maar onvermijdelijk ook meedoet wanneer de zeepbel doorgeprikt. Dat gold voor de dotcombubbel en nu ook voor zeepbel in de big-techbedrijven. Na zo’n zeepbelperiode presteren gelijk gewogen aandelen tijdelijk beter dan het gemiddelde van de 1,4 procent in de index. Naast de factoren ‘omvang’ en ‘waarde’ zijn er meer factoren waarvan op basis van wetenschappelijk onderzoek  kan worden gesteld dat er op lange termijn sprake is van een positieve risicopremie boven het marktrendement. Voordeel van het beleggen in al deze (in totaal) vijf factoren is dat er gecorrigeerd voor de risico’s sprake is van een beter rendement en meer consistentie.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.