Cross

Een portefeuille voor inkomen

december 3, 2023

Een portefeuille voor inkomen

Beleggers die streven naar inkomen uit beleggen hebben afgelopen jaren moeite gehad om die inkomensdoelstellingen te realiseren. De hoofdschuldige is de lage of zelfs negatieve rente sinds de Grote Financiële Crisis. Veel van de ze beleggers gingen buiten de traditionele obligatiecategorie op zoek naar rendement. Deze zoektocht naar rendement zorgde ervoor dat het rendement op de meer risicovolle inkomenscategorieën werd gedrukt.

Rentes centrale banken

Op de aandelenmarkt zorgde de lage rente dat beleggers juist op zoek gingen naar groei, dat was lange tijd in het nieuwe normaal na de Grote Financiële Crisis immers schaars. Dat zorgde er voor dat beleggers waarde-aandelen (met vaak een relatief hoog inkomen in de vorm van dividend) links lieten liggen. Op de valreep kwam daar in Nederland nog de overheid overheen die besloot om particuliere vastgoedbeleggers onevenredig zwaar te belasten. Veel van die beleggers hebben hun panden verkocht of gaan dat binnenkort doen. Gelukkig zorgt de gestegen rente en de onderwaardering van aandelen die inkomen genereren ervoor dat de risico’s die de afgelopen jaren zichtbaar waren in de tegenvallende resultaten, grotendeels zijn weggenomen.

Van sparen naar beleggen

Beleggen voor inkomen is voor veel beleggers een tussenvorm tussen sparen en beleggen. Veel spaarders zijn deze eeuw gaan beleggen, omdat de spaarrente steeds verder daalde. Nog altijd is het rendementsverschil tussen sparen en beleggen erg groot, al komt dat vooral omdat de spaarrente er wel erg lang over doet om de marktrente te volgen. Het grote voordeel van een inkomensportefeuille ten opzichte van inkomen uit vastgoed is dat er geen noodzaak is tot fysiek onderhoud of alle andere beslommeringen die bij de verhuur van woningen komt kijken. In tegenstelling tot die woningen is een inkomensportefeuille ook uiterst liquide. De beleggingen zijn op dagbasis liquide te maken. Verder is zo’n inkomensportefeuille transparant, de inkomsten ontvangt de belegger direct op zijn of haar rekening.

Rente en inflatie

Invloed van Calvijn

Nu is Nederland een land van spaarders. Begin dit jaar hadden we met elkaar 553 miljard euro op de bankrekening. Spaarders denken vooral nominaal, want als ze echt zouden narekenen wat er na inflatie overbleef van de koopkracht, zouden ze niet sparen. Eigenlijk zou de overheid moeten waarschuwen als mensen gaan sparen, bijvoorbeeld met de mededeling ‘geld sparen kost geld’. De oorzaak van de Nederlandse spaardrang zit diep en is deels het gevolg van Calvijn. Calvijn zorgde namelijk niet alleen voor een breuk met Rome, maar ook voor een breuk met de gevestigde economische denkbeelden. Voortaan werd er gewerkt in het aangezicht van God. 


De mens is rentmeester van God ten aanzien van alles wat hij bezit. Volgens dat rentmeesterschap krijgen we goederen in bewaring, waarover eens rekenschap moet worden afgelegd. Passend bij dat rentmeesterschap is ook dat we wel de vruchten van de bron mogen plukken, maar niet zelf de bron mogen aantasten. Dus wel de appels, maar niet de boom. Calvijn leefde twee eeuwen voor Adam Smith, de grondlegger van de economische wetenschap, maar de opvattingen van Calvijn sluiten tegenwoordig naadloos aan bij begrippen als duurzaamheid en circulaire economie. Calvinisten plaatsten tegenover het economisch motief van Adam Smith, dan ook het ‘economie van het genoeg’.

Andere samenstelling

Een inkomensportefeuille heeft een totaal andere samenstelling dan een reguliere beleggingsportefeuille. De aandelen en obligaties in portefeuille worden mede geselecteerd op het vermogen om dat inkomen te genereren. Nu is het op dit moment weer mogelijk – dankzij de gestegen rente – om circa 5 procent inkomen te genereren op een inkomensportefeuille. Binnen obligaties betekent meer inkomen vaak ook meer risico, maar met een juiste spreiding is er veel mogelijk. Binnen aandelen gaat vooral de sector- en de landenverdeling op zijn kop. Zo zijn er nauwelijks tech-aandelen die in aanmerking komen voor opname in een inkomensportefeuille en veel van die tech-aandelen bevinden zich in de Verenigde Staten. Daardoor is het gewicht van de IT-sector en het gewicht van de Verenigde Staten veel lager dan in andere portefeuilles.

Een portefeuille voor inkomen

Door nadruk te leggen op inkomen in de vorm van dividend, wordt automatisch ook nadruk gelegd op waarde-beleggen. Dat was in de afgelopen jaren reden om – samen met de lage rente – terughoudend te zijn met een portefeuille gericht op inkomen, maar gelet op het extreme waarderingsverschil tussen waarde en groei inclusief de gestegen rente, is dit risico nu kleiner dan voorheen. Uiteraard blijft een portefeuille gericht op inkomen fors achter bij brede markt, omdat de aandelen van de Mag 7 nauwelijks inkomen genereren, terwijl de veilige defensieve inkomensnamen sterk onder druk stonden omdat ze gebruikt worden door beleggers als source-of-funds, maar dit is natuurlijk een momentopname. Op lange termijn is inkomen (in de vorm van dividend of een coupon) een belangrijke stabiliserende factor en vaak is deze stabiliteit (in inkomen) precies wat inkomensbeleggers zoeken.

waardecyclus

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.