Cross

Een nieuw scenario

februari 12, 2023

Markten zitten na afgelopen week meer in lijn met het oorspronkelijke scenario van de Federal Reserve. De meeste renteverlagingen in de loop van het jaar zijn nu uitgeprijsd en de consensus gaat nu uit van één renteverhoging van 0,25 procent in maart en éénzelfde verhoging in mei. Daarna zal de beleidsrente langere tijd op het niveau blijven tussen de 5 en de 5,25 procent, waarna op zijn vroegst in december de rente zal worden verlaagd. Dont fight the Fed. Komende week wordt het inflatiecijfer over januari gepubliceerd en dat maandcijfer kan wat hoger uitkomen over januari dan over december. De uitverkoop is voorbij en goederen dalen niet verder in prijs. Verder stijgen in het nieuwe jaar de prijzen van nieuwe en bestaande auto’s. Een belangrijk onderdeel van de diensteninflatie is nog altijd de ‘owners equivalent rent’ die waarschijnlijk met 0,75 procent op maandbasis zal stijgen. Per saldo zal de inflatie op jaarbasis wel dalen, maar niet zo snel als in de komende maanden. In februari en maart vorig jaar piekten veel prijzen door de oorlog in de Oekraïne. Dat zorgt voor een gunstige vergelijkingsbasis. Als dan ook de verzwakking op de huizenmarkt doorsijpelt in de inflatiecijfers kan het snel gaan.

Fn3iQ0kXoAU1weF

Verder gaat het eigenlijk zo goed met de Amerikaanse economie dat de kans op een recessie sterk is afgenomen. Er mag zelfs al gesproken worden van een doorstart-scenario, in plaats van een zachte of een harde landing. Voor de goede orde, in december rekenden 85 procent van economen nog op een recessie dit jaar, nu is dat 25 procent.

ForWhPHWYAEEEnQ

Dat de economie veel sterker is dan verwacht bleek ook wel uit de reactie van Powell op het sterke banenrapport. Het zal langer duren voordat de Fed gaat pauzeren. Waarschijnlijk zullen de inflatiecijfers op dat moment al beneden de 2 procent zijn uitgekomen.

FowcCkkXEAEqNcr

Opvallend is de nog altijd krachtige consumptie en dat is een steeds groter deel van de Amerikaanse economie. Dat gaat wel deels ten koste van de besparingen en de credit card-schulden lopen ook op. Maar met een werkloosheid op het laagste niveau sinds 1969 en een gemiddelde loonsverhoging van een procent of vijf staat niets een verder groeiende economie meer in de weg. Per saldo stijgt het totale looninkomen door de sterke daling van de werkloosheid zelfs sterker dan de inflatie. 

FoDf2uHXEAAKhaE

Verschil met december is wel dat het sentiment duidelijk is verbeterd. Dat betekent dat de toekomst met meer onzekerheid is omgeven. In het laatste kwartaal van vorig jaar waren veel marktpartijen uitgesproken negatief, dat het relatief eenvoudig was om een stijgende beurs te voorspellen.

FoHvPjsXkAEH8x5

Vooral de vrijwel unanieme afkeer van Chinese aandelen was vorig jaar opvallend. Ben erg benieuwd hoe mensen nu tegen China aankijken, nadat ze in oktober vorig jaar verklaarden dat ze nooit meer in China zouden beleggen. Ook was er iemand die stelde dat de Chinese beurs al vijftien jaar zijwaarts bewoog en dat dit een prima argument was om niet in China te beleggen. Inmiddels staat de Chinese beurs 50 procent hoger. Het uitprijzen van een recessie blijkt ook de sterke prestatie van de meest cyclische aandelen in de eerste weken van dit jaar, ten koste van de defensieve sectoren.

FoW8COJXoAE1Ncl

Voor wat betreft het bedrijfscijferseizoen gingen de taxaties afgelopen week verder omlaag. De S&P winst volgens de consenus staat voor 2023 op 224 dollar. Inmiddels is 70 procent van de bedrijven in de S&P 500 met de resultaten geweest en die houden niet over. In Europa waren er grote verschillen op de aandelenmarkt afgelopen week. Adyen daalde met 13 procent omdat ze tegen de trend in meer mensen hadden aangenomen en BP steeg met 17 procent omdat het dividend met nog eens 10 procent werd verhoogd. In China moeten veel bedrijven nog rapporteren, maar het was al bekend dat het vierde kwartaal niet goed was. Dat beeld zal in de loop van dit jaar duidelijk verbeteren.

LGZG32TNWJL3RNYZO27NJGYM4E

De nieuwe topman van de bank of Japan wordt professor Kazuo Ueda. Aan hem de eer om het beleid van Yield Curve Targeting te beëindigen. Eind maart vertrekt Kuroda. Het is de eerste keer dat een wetenschapper de baas gaat worden van de Bank of Japan. Voorheen was het altijd iemand van het ministerie van financiën of iemand van de centrale bank. Nu heeft Ueda tussen 1998 en 2005 wel in het bestuur gezeten van de centrale bank, maar toch.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.