Cross

Een goede eerste helft

juni 17, 2024

 • Fundamenten verbeteren sneller dan koersen stijgen

 • Inflatie daalt verder, ondanks ruis

 • Verkiezingen zorgen voor volatiliteit

 • Beleidsrente gaat omlaag

 • Nadruk op aandelen en private markten (toevoeging in portefeuilles)

 • Waardering voor veel bedrijven nog altijd lager dan drie jaar geleden

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In korte tijd is er fundamenteel veel verbeterd. In plaats van een recessie, trekt de wereldeconomie aan. De kar wordt niet langer alleen getrokken door de Verenigde Staten. Daar is eerder sprake van beperkte afzwakking die ruimte geeft om de rente verlagen. Azië en zelfs Europa trekken nu een been bij. Verder zijn de financiële condities duidelijk aan het verbeteren dankzij het zicht op meerdere renteverlagingen in de toekomst. Tot slot ligt de waardering voor veel bedrijven nog altijd lager dan drie jaar geleden.

 

De inflatie is zowel in de Verenigde Staten als in Europa genormaliseerd. Nadat in de eerste drie maanden van dit jaar Amerikaanse inflatiecijfers om uiteenlopende reden tegenvielen, laat het laatste cijfer over mei zien dat dit niet veel meer was dan statistische ruis. Waar de in Europa gedaalde inflatie voor de ECB voldoende was om voor het eerst in deze cyclus de rente te verlagen, wil de Federal Reserve meer bewijs zien. De inflatiecijfers van afgelopen week laten zien dat voor de tweede jaarhelft verdere desinflatie in de Verenigde Staten mag worden verwacht. 

 

Er worden dit jaar in de wereld meer verkiezingen gehouden dan ooit tevoren. Afgelopen week zijn daar de parlementsverkiezingen in Frankrijk bijgekomen. Frankrijk behoort samen met Duitsland tot de kern van Europa, al is het land economisch één recessie verwijderd van Italië. Doordat het nu mogelijk de partij van Marine Le Pen in het Franse parlement aan de macht komt, kan dit ook gevolgen hebben voor de Europese besluitvorming. Eerder deze maand waren de uitkomsten van de verkiezingen in India en Mexico minder gunstig dan verwacht. Dat zorgt voor onrust, maar de belangrijkste verkiezingen volgen begin december in de Verenigde Staten. Inmiddels gaat Biden in de peilingen aan de leiding. 

 

In de eerste jaarhelft konden aandelenmarkten stijgen op de hoop op een Amerikaanse renteverlaging. Die is er niet gekomen, maar wat in het vat zit verzuurt niet. In de afgelopen weken is er meer bevestiging gekomen dat de inflatiecijfers verder kunnen dalen. Als die cijfers de komende maanden meevallen, dan kan mogelijk al in september de rente omlaag. De markt rekent op één renteverlaging dit jaar, dus de verwachtingen zijn niet hooggespannen. Hoewel de ECB voor het eerst voorafgaand aan de Federal Reserve de rente verlaagde, zullen de volgende stappen meer in tandem plaatsvinden. 

 

De huidige omgeving is ideaal voor aandelen. De wereldeconomie groeit en de inflatie neemt af. Kunstmatige intelligentie zorgt voor een hogere productiviteit waardoor de economie nog sneller kan groeien terwijl door productiviteitsverbeteringen de rente kan dalen. Naast aandelen profiteren vooral private markten van die lagere rente. Bij obligaties is de lagere rente al ruimschoots verdisconteerd in de rentecurve. Een reden om terughoudend te zijn met obligaties.  We leggen de nadruk op aandelen en private beleggingen in portefeuille. 

Tweewekelijkse rendementen

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.