Cross

Een gezonde arbeidsmarkt

april 7, 2024

Een gezonde arbeidsmarkt

Volgens het Amerikaanse banenrapport heeft de Amerikaanse economie sinds medio vorig jaar 1,6 miljoen nieuwe banen gecreëerd. Volgens een andere definitie zijn er echter 0,25 miljoen banen verdwenen. Nu is het banenrapport niet veel meer dan verschillende vrij smalle steekproeven en één maandcijfer (afgelopen maand 303.000) bestaat daardoor vooral uit ruis. Alleen de volledige reeks geeft meer informatie. Wat niet helpt is dat de banenmarkt van tegenwoordig er ook anders uitziet dan de banenmarkt van tien of twintig jaar geleden. Er zijn nu veel meer mensen die flexibel werken, mede mogelijk gemaakt door de technologie. Dan zijn er ook nog meer zelfstandigen die thuiswerken. Is het beroep van sociale media influencer nu een echte baan of iets anders? Daarnaast blijft zeker de jongere generatie veel minder lang bij dezelfde werkgever. Ook worden er banen geautomatiseerd, zijn er veel meer vrijwilligersbanen, gaan mensen vroeger met pensioen etc. En dan is de revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie pas net begonnen.  Het is lastig om hier in de statistiek rekening mee te houden.  

Een gezonde arbeidsmarkt

Gezonde arbeidsmarkt

Met een werkloosheidspercentage van 4,8 procent mag er nog altijd wel gesteld worden dat er sprake is van volledige werkgelegenheid in de Verenigde Staten. Dat op zich heeft een positieve invloed op de consumentenbestedingen. De meeste consumenten geven ongeveer uit wat er binnenkomt, maar met name voor de grotere investeringen helpt het als er een hoge mate van baanzekerheid is. Ondanks die krappe arbeidsmarkt is de loonontwikkeling nog altijd gematigd (van 4,28 procent naar 4,18 procent). Als de productiviteitsontwikkeling wordt meegenomen dan dalen de loonkosten per eenheid product. Het break-even niveau van de Amerikaanse werkloosheid ligt volgens Morgan Stanley op ongeveer 265.000 banen per maand. Daarboven loopt de werkloosheid terug daaronder loopt die op. Dit keer ging de werkloosheid van 3,86 procent naar 3,83 procent.

Gebruikte auto's

Inflatiecijfers staan centraal

Komende week worden inflatiecijfers in de VS gepubliceerd. Het Core-CPE cijfer is al grotendeels samen te stellen met wat er in de afgelopen tijd al gepubliceerd is. In de komende maanden zal de Core PCE waarschijnlijk met 0,22 procent per maand stijgen. De Core CPI over maart wordt ook volgende week gepubliceerd en zal waarschijnlijk op 0,25 procent uitkomen. Bij elkaar is dat voldoende voor de Federal Reserve om in juni de rente te verlagen. Toch ziet de markt een renteverlaging in juni door de Fed niet als een done deal. Er wordt inmiddels gesproken over twee in plaats van drie renteverlagingen dit jaar en Kashkari speculeerde zelfs dat er helemaal geen renteverlaging komt. Wat dat betreft lijkt deze periode op die in de tweede helft van de jaren negentig. Ook toen was de rente langer hoog en is die alleen verlaagd voor de Aziëcrisis en een jaar later voor de LTCM/Rusland crisis. Per saldo rekende centrale bankiers ook toen op meer inflatie als gevolg van de krachtige economische ontwikkeling, maar dankzij de sterke productiviteitsgroei kwam die er nooit. Ondanks de hoge rente (6 procent) ging de aandelenmarkt door het dak. Dat komt omdat liquiditeit meer is dan alleen het niveau van de rente. Geld was lange tijd gratis, omdat elke dot.com zich via de aandelenmarkt kon financieren.

deflatie china

Voorlopig nog desinflatie

Het is worstelen voor de partijen die rekenen op oplopende inflatie om daar de componenten voor te vinden. Inmiddels dalen de prijzen van tweedehands auto’s weer en ook de huren dalen (belangrijk voor de Owners Equivalent Rent). De enige vorm van sticky inflatie zit nog in de autoverzekeringen, maar dat is voor het beleid van de Fed niet zo relevant.  De Fed komt woensdag wel met de notulen van de laatste vergadering (19-20 maart). Niet alle leden van het FOMC zijn voor een renteverlaging op korte termijn, maar Powell heeft er alle vertrouwen in dat de doelstelling van 2 procent wordt gehaald.

shelter

Uber-Goldilocks

Door de opmerkingen van Kashkari (geen renteverlagingen dit jaar) en het commentaar van Powell vorige week waarin hij stelde ‘geen haast’ te hebben, in combinatie met de sterke arbeidsmarktcijfers van vrijdag, zal er komende week met nog meer interesse worden gekeken naar de inflatiecijfers over maart. Een gezonde arbeidsmarkt is goed voor de economie en daarmee ook goed voor de aandelenmarkt. Ook de inflatiecijfers gaan de juiste kant op en opmerkelijk genoeg lijkt de markt nu het aantal renteverlagingen in de VS voor dit jaar te onderschatten. Het is vooral moeilijk om voor te stellen dat de Fed bij zo’n stevig groeitempo de rente gaat verlagen. Tegelijkertijd heeft de markt geen enkele moeite met vier renteverlagingen door de ECB dit jaar. Hoewel historisch de beurs meestal sterk stijgt na de eerste renteverlaging is de periode daarvoor – hopende op een renteverlaging – ook goed te noemen. Het voordeel voor de centrale bankiers is dat ze alle opties open houden en dat hoeft niet per se slecht te zijn voor financiële markten.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.