Cross

Een belangrijke week

juli 24, 2022

Ondanks een daling van 17 procent dit jaar voor de S&P 500 rekenen analisten nog altijd met een winstverwachting van 228 dollar voor de S&P 500 (3.960). Als dat uitkomt, dan kan worden gesteld dat het met de koers/winstverhouding (17) voor Amerikaanse aandelen wel meevalt. Afgelopen week waren er verschillende bedrijven die tegenvallende resultaten publiceerden of die hun verwachtingen voor de toekomst naar beneden bijstelden. Opvallend was echter de positieve koersreactie op enkele bedrijven die met tegenvallende resultaten kwamen.

FYRug-OXwAAewT_

Gemiddeld zullen de winsten over het tweede kwartaal met 5,5 procent kunnen stijgen, geholpen door sectoren als Energie en Basismaterialen. Het gewicht van de sector energie is 4 procent, maar de winsten uit deze sector zijn goed voor 12 procent van de S&P 500. Mede daardoor hebben oliemaatschappijen een 65 procent lagere waardering dan de markt. Historisch is dat een extreme discount.

FYS7YeVXwAQ3nEy

Voor de rest van de markt oogt dankzij de inflatie de groei van de topline (omzet) sterk, maar door diezelfde inflatie zit er ook veel margedruk in de pijplijn in de vorm van hogere kosten, waaronder hogere lonen. De winstherzieningen zijn inmiddels negatief, normaal gesproken volgen dan de koersen.

FYL1nftXgAAf1te

Inmiddels hebben 106 van de 500 bedrijven uit de S&P 500 gerapporteerd. Nog altijd 76 procent van de resultaten zijn gemiddeld 4,7 procent beter dan verwacht. Voor wat betreft de omzet was 69 procent van de bedrijven beter dan verwacht. Dit ondanks een sterke Amerikaanse dollar die drukt op omzet en winsten van Amerikaanse bedrijven met buitenlandse activiteiten.

FYN9EL7XgAIf-Q5

Verder drukken ook toeleveringsproblemen op de resultaten, al is het beeld daar de afgelopen tijd wel verbeterd.

im-589271

Komende week wordt een belangrijke week voor de bedrijfscijfers, met resultaten van Microsoft, Google, Apple, Meta, Amazon, Intel, Visa en Exxon. Naast het feit dat maar liefst 51 procent van de S&P 500 de resultaten rapporteert, is er ook een bijeenkomst van het FOMC (de laatste tot eind september, een verhoging van 0,75 procent tot 2,25 – 2,50 procent), worden er inflatiecijfers in Europa gepubliceerd (prognose 8,7 procent) en volgt op het eind van de week ook nog de Employment Cost Index, voorlopig de beste indicatie voor de onderliggende kerninflatie.

FYTDOrfXEAAuSeN

Komende week wordt ook het BBP-cijfer over het tweede kwartaal van de Verenigde Staten gepubliceerd. Als gevolg de beperkende coronamaatregelen was er in het eerste kwartaal al sprake van krimp. Voor het tweede kwartaal wordt 0,1 procent groei verwacht, maar als dat even tegenvalt is er sprake van een (technische) recessie. Die recessie is dan niet meer dan een persbericht In een echte recessie (de niet zo zachte landing) staan winsten normaal gesproken nog meer onder druk, maar ook zonder recessie zullen taxaties omlaag moeten.

FYRLSdSXgAAOQWu

FYMnrFiUEAABBh1

FYRDq3KaQAAElPx


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.