januari 14, 2021
Roompot is de grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland en nummer twee in Europa. Jaarlijks worden er zo’n 13 miljoen overnachtingen geboekt in de 17.000 accommodaties van Roompot. Het bedrijf werd in 1965 opgericht in Kamperland en verhuisde in juni 2019 naar een nieuw hoofdkantoor in Goes. Naast een prachtige locatie in Goes hebben Auréus en Roompot meer met elkaar gemeen: de ambitie bij te dragen aan een duurzamere wereld. Hoe maken Roompot en Auréus deze ambities waar? In gesprek met Baptiste van Outryve, PR & Corporatie Communication manager van Roompot en Han Dieperink, CCO van Auréus.
“Sinds 2020 biedt Auréus de SRI-impact portefeuille. SRI staat voor social responsible investment, oftewel: beleggen vanuit een sociaal maatschappelijk oogpunt. De motivatie om deze portefeuille aan te bieden is tweeledig. Enerzijds kiezen steeds meer cliënten bewust voor duurzaam beleggen. In deze behoefte willen we natuurlijk graag voorzien. Anderzijds vinden we het als Auréus belangrijk om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.”, aldus Han Dieperink. Baptiste van Outryve herkent deze motivatie: “We beseffen dat de omgeving van onze parken een belangrijk deel is van ons product. We verhuren vakantiehuizen maar veel belangrijker is: we bieden onze gasten een fijne vakantie. Als het strand over enkele jaren vol ligt met plastic heeft dat impact op de beleving van die vakantie. Duurzame initiatieven dragen dus niet alleen bij aan een betere wereld maar ook aan onze business. Daarbij zien we dat onze gasten steeds bewuster bezig zijn met duurzaamheid.” Duurzaamheid is een ingewikkeld, abstract begrip en vraagt daarom om heldere communicatie. Han Dieperink: “Onze SRI-impact portefeuille focust op beleggingen die een positief effect hebben op klimaat, milieu, energie, voedsel, water en gezondheid. De criteria voor SRI-impact organisaties zijn streng en slechts een kwart van de wereldwijde beleggingsmogelijkheden blijft over. Omdat SRI-impact nauwkeurig worden getoetst zijn er voor vermogensbeheerders ook veel details beschikbaar.
We kunnen onze cliënten dus op een transparante manier laten zien wat er met hun beleggingen gebeurt. De details maken de positieve impact op de omgeving duidelijk en behapbaar.” Baptiste van Outryve: “Bij Roompot zien we dat transparantie het verschil maakt. Duurzaamheid is soms moeilijk uit te leggen omdat het effect pas op de lange termijn merkbaar is. We kiezen er daarom voor om onze initiatieven in kleine stapjes uit te leggen aan onze gasten. Kleine stapjes maken samen het grote geheel duidelijk.” Beide heren zijn het erover eens dat vooral het waarom belangrijk is als het gaat over duurzaam ondernemen en beleggen. Baptiste van Outryve: “Roompot neemt meer dan duizend initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Natuurlijk zit niemand te wachten op een opsomming hiervan. Het is vooral zaak om duidelijk te maken waarom je bepaalde keuzes maakt op momenten dat het ertoe doet. Zo zijn veel van onze parken volledig gasvrij. Op enkele oudere parken kiest Roompot voor bio propaangas: een biologisch alternatief dat zorgt voor 78% minder CO2-uitstoot. Tegen onze gasten zeggen we: ‘In dit huis gebruiken we bio propaangas waardoor we 400 kg minder CO2 per woning uitstoten. Zo dragen we samen bij aan het behoud van deze prachtige omgeving’. Gasten begrijpen dit, raken enthousiast en komen zelfs met eigen initiatieven.” Han Dieperink: “Concrete voorbeelden maken inderdaad het grote verschil. Zo sprak ik laatst met een cliënt uit Santa Barbara, Californië. De cliënt heeft een groot vermogen en op het moment dat ik hem sprak waren er hevige bosbranden dichtbij zijn woning. Hij wilde uitwijken naar Los Angeles maar daar was het op dat moment te onrustig vanwege de protesten rondom de Black Lives Matter beweging. De cliënt zei toen heel mooi: ‘Je kunt wel veel vermogen hebben maar als je omgeving niet stabiel is ben je allesbehalve rijk.’” Roompot ontving in juli 2020 de Groene Pluim uit handen van de gemeente Goes: een stimuleringsprijs voor organisaties die duurzaam ondernemen. Roompot werd hetzelfde jaar genomineerd voor de titel Duurzaamste bedrijf van Nederland door Stichting Nederland CO2 Neutraal.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek