Cross

Duurzaam beleggen met een gezond financieel rendement

juni 23, 2021

Dit zijn de verschillende manieren van duurzaam beleggen met een gezond financieel rendement

 

Duurzame beleggers nemen de gevolgen voor mens en milieu mee in hun beleggingsoverwegingen. Vaak wordt de term maatschappelijk verantwoord beleggen gehanteerd, maar een organisatie die hard roept dat ze tegenwoordig ook maatschappelijk verantwoord beleggen, doet vermoeden dat ze daarvoor kennelijk maatschappelijk onverantwoord bezig waren.

Beleggen met impact gaat een stap verder dan duurzaam beleggen. Het is de groenste vorm van duurzaam beleggen. Mens en milieu worden niet alleen meegenomen in de beleggingsbeslissingen, maar de belegging heeft als doel om ook een positieve impact te hebben op mens en milieu. Het gaat dan om meetbare positieve bijdragen op het gebied van verschillende sociale- en milieufactoren. Vaak wordt gesteld dat het financiële rendement dan ondergeschikt is aan de positieve duurzame impact, maar dat is onzin. Juist de combinatie is goed mogelijk.

Impactbeleggen kan beter worden gezien als een manier om maatschappelijke problemen op te lossen. Daarmee is juist veel geld te verdienen. Eigenlijk bestaat er niets anders dan een gezond financieel rendement.

Dit zijn de verschillende manieren om duurzaam te beleggen met een gezond financieel rendement:

Beursgenoteerde bedrijven

Als individuele belegger is de invloed op beursgenoteerde bedrijven niet zo groot. Op de private markten is het veel eenvoudiger om als investeerder een positieve impact te bereiken. Die investeerder bezit meestal het merendeel van de aandelen of is volledig eigenaar van de investering.  Uit een onderzoek van PwC blijkt dat 90 procent van de private equity bedrijven tegenwoordig een beleid hanteert om duurzaam te investeren, of momenteel bezig is om zo’n beleid te ontwikkelen. Vaak zijn er KPI’s ontwikkeld om de voortgang van het beleid met betrekking tot verantwoord investeren of milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG: Environment, Social, Governance) te monitoren en hierover te rapporteren.

Duurzaam vastgoed

Ook het ontwikkelen van duurzaam vastgoed heeft meerdere voordelen. Doordat gebouwen energieneutraal zijn, heeft de huurder lagere maandlasten waarvan een deel terugkomt in de vorm van een hogere huur. Ook hebben duurzame gebouwen een langere levensduur en een hogere waarde dan niet-duurzame gebouwen. Investeerders in vastgoed moeten er bovendien rekening mee houden dat de overheid duurzame verplichtingen gaat opleggen aan verhuurders. Wie niet op tijd is overgegaan naar duurzaam vastgoed kan achteraf voor vervelende kosten komen te staan om dit te repareren.

Private investeringen

Er zijn ook private investeringen waarvan het duurzame karakter meteen volledig duidelijk is:

Duurzame infrastructuur

Denk aan een investering in een windmolenpark of in zonnecellen. Voordeel van deze investeringen is dat er vaak langjarige afspraken worden gemaakt met verschillende partijen, bijvoorbeeld over de gegarandeerde levensduur van het object en over de prijs per kilowattuur. Het enige risico dat de investeerder dan nog loopt is de hoeveelheid wind en de hoeveelheid zon. Maar dit risico kan natuurlijk ook positief uitpakken in de vorm van meer wind of meer zon.

Microkredieten

Ook microkredieten vallen onder het kop duurzaam investeren. Uiteindelijk gaat het om de positieve maatschappelijke impact, dus oplossingen voor de grote maatschappelijke problemen op het gebied van klimaat, milieu, energie, voedsel, water en gezondheidszorg. Die zijn direct te koppelen aan de verantwoorde ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Door direct te investeren heeft een belegger een aanwijsbare en meetbare positieve maatschappelijke impact.

Duurzaam beleggen is slechts 1 van de manieren om buiten de beurs te beleggen. Wanneer u wilt weten welke mogelijkheden en overwegingen er nog meer zijn kunt u ons whitepaper downloaden.

Download nu: Tien belangrijke overwegingen om buiten de beurs te beleggen

 

{{cta(‘805ac217-8be6-4b57-b695-3b9e6b8d42b7′,’justifycenter’)}}

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.