Cross

Dit is wat u moet weten wanneer u gaat investeren in kunst

december 21, 2021

Dit is wat u moet weten wanneer u gaat investeren in kunst

 

Kunst is meer dan een investering. Kunst stelt ons in staat om onszelf te vinden en tegelijkertijd te verliezen. Passie voor kunst is van belang om in kunst te investeren, maar echt investeren in kunst is vaak een berekenende en weloverwogen beslissing. Dan wordt kunst een investering die op termijn een mooi rendement zou kunnen opleveren. In deze blog vindt u enkele richtlijnen om in gedachten te houden wanneer u in kunst gaat investeren.

Richtlijnen bij het investeren in kunst

Ook bij het investeren in kunst werkt een goede spreiding binnen het portfolio. Het is van belang om te investeren in werk dat bekend is en algemeen aanvaard. Een groot deel van die bekendheid zit ook al in de prijs. Investeer daarom ook in werk van opkomende kunstenaars. Hoewel het risico hoger is, is het uiteindelijke rendement ook veel hoger. Kom niet in de verleiding om al het geld op opkomende artiesten te zetten. Het is onderdeel van de mix.

Focus op een bepaald type kunst

Hoewel spreiding belangrijk is, focussen de meeste beleggers zich op een bepaald type kunst of op een bepaalde stijlperiode. Het voordeel van het bestuderen van die ene categorie is dat er een aantrekkelijke verzameling ontstaat waarvan de som der delen meer waard is dan het geheel. Door te focussen op één categorie neemt ook de kennis over deze stroming toe en daarmee ook de kans dat één van de topwerken uit die stroming onderdeel wordt van de collectie.

Neem de tijd bij het opbouwen van een kunstcollectie

Verdeel de te investeren middelen over enkele jaren. Dat geeft de ruimte om de ontwikkeling van de markt af te wachten. Verder is er tegenwoordig veel informatie over kunst online te vinden. Kijk of het werk aansluit bij internationale trends. Zodra een bepaald genre populair wordt, kan er ook een deel van de collectie worden verkocht.

Onderhandelen over de prijs is een onderdeel  van het verzamelen van kunst

Zorg dat er voldoende onderzoek wordt gedaan naar de herkomst van het kunstwerk en stel vooral vragen. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan betekent dat meestal dat er iets aan de hand is. Denk verder aan het papierwerk, zoals een exportvergunning op het moment dat het een internationaal bekend kunstwerk betreft.

De waarde van kunst

De waarde van kunst is een subjectieve interpretatie. Er zijn geen geldstromen of inkomsten op basis waarvan de waarde kan worden bepaald. Een artiest kan onderdeel zijn van een stroming en belangrijke kantelpunten in het leven van een artiest of zo’n stroming zijn later voor de kunstgeschiedenis van belang.

Om het risico zo veel mogelijk te beheersen kunt u zich aan de volgende richtlijnen houden:

Koop het topstuk van een kunstenaar

Kies daarom voor stukken die aanspreken en kies voor het topstuk van een kunstenaar, een stuk dat exact weergeeft waar de kunstenaar voor staat of dat bepalend is voor zijn of haar werk. 

Koop geen reproduceerbare kunstwerken

Kies voor originaliteit en niet voor reproduceerbare kunstwerken. Bij het kopen van een origineel werk is het belangrijk ervoor te zorgen de handtekening van de kunstenaar aanwezig is of dat er een certificaat van echtheid bij zit.

Pas op met hypes

De beste kunstenaars zijn meestal geen onderdeel van een hype. Kunst die met trends te maken hebben, worden zelden tijdloze meesterwerken.

Denk na over toekomstige kopers

Toen Japanners rijk werden, kozen ze onder andere voor de topstukken van Van Gogh, mede omdat Van Gogh in zijn tijd zich liet inspireren door Japanse prenten. Toen Chinezen rijk werden, kozen ze vooral voor Chinese kunst. De reden is dat de verering van de voorouders erg belangrijk is in China, maar dat er tegelijkertijd nauwelijks kunst is bewaard van voor de Culturele Revolutie. Toen is veel kunst door de Rode Garde kort en klein geslagen. Dankzij de VOC is er in West-Europa wel veel Chinese kunst te koop. Opkomende landen zijn vanwege deze ontwikkelingen interessant, evenals de ontwikkeling binnen de pop-art beweging, gezien het recente succes van Banksy en Obey.

Ga echter vooral op zoek naar iets dat aansluit bij de eigen interesse. Mocht dan de waardeontwikkeling tegenvallen, dan heeft u altijd nog iets om aan de muur te hangen.

Investeren in kunst is slechts 1 van de manieren om buiten de beurs te beleggen. Wanneer u wilt weten welke mogelijkheden en overwegingen er nog meer zijn kunt u ons whitepaper downloaden.

Download nu: Tien belangrijke overwegingen om buiten de beurs te beleggen

{{cta(‘805ac217-8be6-4b57-b695-3b9e6b8d42b7′,’justifycenter’)}}

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.