Cross

De zoekmachine-oorlog

februari 12, 2023

Er is een nieuwe oorlog tussen zoekmachines begonnen. Dat klinkt vreemd aangezien Google nog altijd 92 procent marktaandeel heeft en Bing (voor wie dat nog niet kent, dat is de zieltogende zoekmachine van Microsoft) 3 procent. De troef voor Bing heet ChatGPT, maar door de wat knullige implementatie (is Steve  Ballmer terug) zou ik de zoekmachine nog niet willen herdopen in Bingo. Uit de reactie van Google blijkt vooral dat ze verrast zijn door de aanval van Microsoft en dat stemt niet gerust. Er was al een eerdere oorlog tussen zoekmachines en die won Google glansrijk, maar doordat Google nu monopolist is op het gebied van zoekmachines, is de gebruikerservaring daardoor niet verbeterd. Tegenwoordig moet de zoeker wel door erg veel advertenties heen om iets te vinden. In de nieuwe zoekmachine-oorlog heeft Google van alles te verliezen.

1670318816-search-engine-market-share-in-2022.png

Toch is het maar de vraag of ChatGPT voor de zoekmachines het grote verschil gaat maken. Er is veel computerkracht voor nodig om al die teksten te lezen en te analyseren. Dat maakt een zoekmachine met ChatGPT relatief duur. Satya Nadella is bereid op winst op te geven om marktaandeel van Google af te snoepen, maar dat is waarschijnlijk niet iets wat aandeelhouders op termijn vrolijk zal stemmen. Microsoft heeft wel het voordeel van de verbeterde Edge-browser. Edge is straks in staat om een lange tekst op het scherm samen te vatten in vijf bullet points. Edge heeft nu een marktaandeel van 11 procent op de desktop markt (een stuk meer dan Bing).

https---d6c748xw2pzm8.cloudfront.net-prod-8b59aa50-a95f-11ed-ad1a-dd610672bb35-standard.png-1

Google heeft voldoende ervaring op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het voordeel van Microsoft is dat het bedrijf dit kan in een taalgedreven omgeving. Op zich is het natuurlijk vreemd dat de interactie tussen mens en machine gaat via een toetsenbord. In het dagelijkse leven geven we de voorkeur aan spraak. Een simpele vraag stellen is natuurlijk veel eenvoudiger dat die intypen via een toetsenbord. Van zo’n taalgedreven omgeving naar een omgeving waar met spraak is een kleine stap. De jongste generatie zoekt ook niet meer op Google, laat staan Bing. Die zoekt via Youtube en via Tiktok. Overigens is Youtube van Google.

1672080800821

Een voordeel van Microsoft is dat het nog steeds een groot marktaandeel heeft in het bedrijfsleven, waar ChatGPT ook gebruikt kan worden in andere applicaties. Vooral de mogelijkheid van ChatGPT om veel tijd te besparen maakt dit een effectieve applicatie in veel processen. Feitelijk is ChatGPT (Open AI) daarmee in één klap de grootste softwaremarkt ter wereld met een omvang van 20 miljard dollar.

role-services-around-the-world_world-166d

De industriële revolutie ging feitelijk om het automatiseren van de menselijke spierkracht. Dat maakte de landbouwrevolutie mogelijk. Iets meer dan 100 jaar geleden werkten 30 procent van de mensen in de agrarische sector. Nu minder dan 2 procent en tegelijkertijd is de productie verveelvoudigd. Nu werken er wereldwijd 30 procent van de mensen in bedrijven die spullen produceren en die kunnen nu grotendeels vervangen worden door robots. Dat zal de werkloosheid in de Verenigde Staten en Europa nauwelijks raken. Het gebruik van robots is essentieel voor deze regio’s om te kunnen concurreren met de lage lonen landen (overigens een krimpend fenomeen). Nu werkt een groot deel van de mensen in de dienstensector. Kunstmatige intelligentie vervangt nu de menselijke denkkracht en kan daarmee een groot deel van de kantoorbanen vervangen. Vele saaie en geestdodende banen kunnen immers prima worden geautomatiseerd.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.