Cross

De wereld wordt meer Chinees

maart 17, 2024

De wereld wordt meer Chinees

De Verenigde Staten en Europa proberen de Chinese invloed in de wereld tegen te gaan, maar dat lukt ze alleen als ze zelf meer Chinees worden. Terwijl China een promotor is van de vrije markt, willen de Verenigde Staten en Europa juist de vrije markt aan banden leggen om China dwars te zitten. Maar China kan ook gebruik maken van een handelsboycot om economisch of politiek haar gelijk te krijgen. Meer dan honderd jaar geleden verbood de Amerikaanse immigratiedienst Chinezen de toegang tot het land. Toen China daarop reageerde door alle Amerikaanse producten te boycotten, was dit probleem snel opgelost. Inmiddels is China de tweede economie ter wereld en is haar macht sterk toegenomen. De Amerikaanse economie en de Chinese economie zijn bovendien sterk vervlochten met elkaar (Chimerica). Zonder China is er geen Wal-Mart en ook geen Apple. Het is spelen met vuur.

 

De strijd tegen China

Volgens de Europese Unie is er voldoende bewijs dat Chinese elektrische auto’s worden gesubsidieerd en daarmee dus gedumpt in Europa. Dat kan betekenen dat er al vanaf juli een extra heffing wordt geïntroduceerd. China onderzoekt nu of Franse cognac ook wordt gesubsidieerd wat betekent dat China zinspeelt op tegenmaatregelen. De belangrijkste klant van de Franse luxegoederen zijn nog altijd de Chinezen. Op een vergelijkbare manier krijgt de Chinese treinenproducent CRRC geen voet aan de grond in Bulgarije. Vestager zegt dat de EU er alles aan zal doen om China buiten de deur te houden. Dat terwijl juist de productie van treinen en auto’s in Europa zwaar is gesubsidieerd. Vooral de Fransen hebben wat dat betreft een reputatie hoog te houden.

 

Sancties over en weer

In de afgelopen jaren zijn al meerdere landen doelwit geweest van Chinese sancties. Dat kan gaan over handelsconflicten, maar ook over maritieme geschillen. China was bezorgd over de plaatsing van een Amerikaans raketafweersysteem in Zuid-Korea in 2017 en ook politiek geïrriteerd door de bezoeken van de Dalai Lama, al liep de irritatie snel terug na het tong-incident. Ook de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan een Chinese dissident was goed voor economische maatregelen. Toen Australië aandrong op een onderzoek naar Covid-19 volgde een boycot van Australische steenkool.

 

Ook individuele bedrijven kunnen in de ban

China heeft verschillende mogelijkheden om te reageren. Afgezien van hogere tarieven kan het ook goederen verbieden uit gezondheids- of veiligheidsoverwegingen. Ook kunnen individuele bedrijven worden aangepakt zoals in het verleden Apple, Micron en Boeing. Dat doet de VS echter ook door Europese (chips) bedrijven de toegang te verbieden tot China. Auto’s zijn bijna altijd een twistpunt en aangezien China de belangrijkste automarkt is in de wereld heeft het land een belangrijke troef in handen.

 

Tiktok begin einde freedom of speech

Afgelopen week stuurde het Amerikaanse Congres aan op een verbod van Tiktok. Nu is Tiktok niet veel meer dan een veredeld Instagram, maar er wordt van alles bijgehaald in het ‘land of the Free’ om Tiktok te verbieden. De enige oplossing is volgens het Congres om Tiktok over te laten gaan in Amerikaanse handen. Nu mocht Churchill van 1933 tot 1945 – als groot voorstander van herbewapening van de Britse overheid – niet met de BBC praten. Tegenwoordig gaan overheden veel verder. Of het nu gaat over virussen of vaccins, de overheid mag kennelijk bepalen wat de bevolking al dan niet mag denken. Zo werd de media uitgebreid gecontroleerd tijdens de pandemie. Onder het mom van ‘hate speech’ of Fake News kan kennelijk van alles verboden worden. In Canada heeft Trudeau er een speciale wet aan gewijd. In Nederland bepaalt tegenwoordig de toezichthouder welke woorden financiële instellingen al dan niet mogen gebruiken in het kader van duurzaamheid. Dat nadat eerder de Europese Unie al de knoop heeft doorgehakt over ethisch duurzame kwesties.

 

Orwelliaans Brussel

Brussel bepaalt voortaan wat de Europese burgers mogen denken en uiten voor wat betreft zaken als kernenergie en abortus. Ook is het toch vreemd dat de EU – zonder duidelijk wettelijk mandaat – zo maar kan bepalen welke radio- en tv-zenders haar burgers al dan niet mogen bekijken en luisteren. Zenders als RT en Sputnik worden door de EU geweerd, onder het mom van systematische manipulatie van informatie en desinformatie. Dat is rijkelijk vaag en een argument wat straks tegen elke tv- en radiozender kan worden ingezet. Straks wil de overheid nog Ongehoord Nederland van de buis. Wat volgt er nog meer onder een nieuwe rechtste regering. Wellicht dat al deze mensen nog eens het boek 1984 van George Orwell kunnen lezen. Ook overheden buiten China sturen steeds meer op het bewaken en controleren van elk aspect van het menselijk leven.

 

Komend verbod op sociale media

Met de Amerikaanse verkiezingen in het vooruitzicht is het waarschijnlijk dat de wet om Tiktok te verbieden snel misbruikt zal worden in de tweede termijn van Trump. Die heeft nog een appeltje te schillen met andere Amerikaanse sociale media. Die hebben hem na het vorige presidentschap van hun platform gegooid. Daar kan de Amerikaanse burger met behulp van het First Amendment nog wel tegen in beroep, maar dan blijkt ook dat een verbod op Tiktok eerder gebaseerd is op racisme dan op iets anders. Vanzelfsprekend zijn al deze interventies niet goed voor de vrije markt, ook niet voor de concurrentie. De markt voor online adverteren is feitelijk verdeeld tussen Google en Meta. De enige echte uitdager is Tiktok en die wordt nu de mond gesnoerd.

 

De economie als wapen

De Amerikanen schuwen niet om de economische vrijheden in te zetten om hun gelijk te krijgen. De Amerikaanse dollar wordt regelmatig als wapen ingezet. Tegen Iran, tegen Venezuela, tegen Soedan en recent tegen Rusland. In het laatste geval kan dit er ook voor zorgen dat Arabieren, Chinezen of andere landen met een afwijkende opvatting ook buitengesloten worden. Zoiets schrikt buitenlandse investeerders af. Doordat de Verenigde Staten en Europa kennelijk geen moeite hebben om de regels van de vrije markt te omzeilen, ontstaat straks wellicht de indruk dat mensen angst hebben om te beleggen in de Verenigde Staten en Europa, op een vergelijkbare manier waarop men nu vreest om in China te beleggen. We worden geleidelijk allemaal een beetje Chinees.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.