februari 12, 2023
Het gewicht van de IT-sector in value-indices is nog nooit zo hoog geweest. Nog nooit is in dit geval zo’n 30 jaar, want zo lang bestaand ie value-indices. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de koersdalingen in 2022 die vooral techbedrijven hebben getroffen. Microsoft, Amazon en Meta behoren tot de vijf grootste aandelen in de S&P 500 Value-index. Verder zitten ook Cisco, Salesforce, Netflix, IBM, Intel en Paypal in die index. Meta en Netflix kregen onder het acroniem FAANG eerder het stempel van supergroei-aandeel. In totaal daalden de koersen in de technologiesector vorig jaar met 28,8 procent, terwijl juist traditionele defensieve value-sectoren goed presteerden. Door het grotere gewicht in de value-index is het nu de op-één-na-grootste sector in de index. Energie is nog altijd de goedkoopste sector in de index op een koers/winstverhouding van 8. Tegelijkertijd is gewicht van energie in de groei-index gestegen vanwege het sterke koersmomentum. In de S&P 500 Pure Growth Index is het gewicht van energie daardoor zelfs gestegen tot boven de 30 procent, een opmerkelijke prestatie voor de laagst gewaardeerde sector.
In de afgelopen jaren zijn verschillende tech-bedrijven overgeplaatst naar andere sectoren. Zo bestaat de telecomsector voor een groot deel uit techbedrijven, vandaar dat de naam ook gewijzigd is in ‘communication services’. Ook in de sector Consument Cyclisch is de retailer Amazon de dominante kracht. Technologie is doorgedrongen in vrijwel alle sectoren. Dit jaar gaan de betalingsbedrijven uit de sector Technologie over naar de sector Financieel. Het zijn bedrijven als Visa, Mastercard, ADP en Paypal, bij elkaar al snel 5 procent van de totale technologie-index. Deze herclassificatie wordt op 17 maart 2023 doorgevoerd.
Nergens worden dit jaar zoveel mensen ontslagen als bij de grote technologiebedrijven. Meer dan de helft van alle ontslagen vallen daar. Nu hebben de bedrijven in de sector in de afgelopen jaren wel ook heel gemakkelijk mensen aangenomen. Verder zorgde de coronapandemie juist in de techsector voor extra vraag. Wellicht is men ook geïnspireerd door Elon Musk die al in een vroeg stadium startte met massa-ontslagen. Eerst bij Tesla en later bij Twitter. Ook de scherpe koersval van Facebook (Meta) heeft bijgedragen aan de koerswijziging daar. Nu is het wachten nog op het verdwijnen van de onzin-banen, zoals de mensen die binnen tien minuten spullen thuisbezorgen. Deze banen zijn zwaar gesubsidieerd dankzij het gratis geld van de afgelopen jaren, maar nu geld weer een prijs heeft (lees rente) is het uit met de pret. Veel van deze ‘platformen’ waren zelfs tijdens de piek van de pandemie niet winstgevend en nu ze worden geconfronteerd met de echte kosten, zullen veel klanten afhaken. Ik geloof dat er op Schiphol nog wat banen te vergeven zijn.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek