Cross

De volgende eurocrisis

april 21, 2024

De volgende eurocrisis

De eurocrisis eindigde in juli 2012 dankzij de speech van Mario Draghi over een hommel. Daarin gaf hij aan dat de markten het politieke kapitaal dat in het europroject was gestoken zouden onderschatten. Uiteindelijk redde Draghi de euro  door te stellen dat de ECB er alles aan zou doen om de euro te redden. Op zich spreekt dat voor zich, zonder euro is er ook geen ECB. Zonder euro zal de huidige Europese Unie ook niet meer bestaan. Draghi stelde dat de introductie van de euro onomkeerbaar is. Toch zijn er in het verleden meerdere muntunies die uit elkaar gevallen. Landen kunnen wellicht niet uit de euro stappen, maar de euro kan wel ophouden te bestaan. Groot voordeel is dan dat de Europese Unie 2.0 twee keer zo groot kan zijn, inclusief het Verenigd Koninkijk, Zwitserland en Noorwegen.de volgende eurocrisis

Euro-project is nog niet af

Het dilemma bij het euro-project is dat het nog niet af is en dat het daardoor zorgt voor meer divergentie binnen de eurozone. De verschillen tussen de landen worden groter en niet kleiner. Daarmee ontstaat er spanning die vooral in perioden van laagconjunctuur naar buiten komt. Dat is ook het moment waarin Europa er noodgedwongen in slaagt om hervormingen door te voeren. Om de euro beter in de Unie te veranderen moet er meer macht naar Brussel, maar daarvoor moeten de Europese landen macht, veel macht opgeven. Zo lang dat niet is gebeurd, blijft er sprake van spanning die kan uitmonden in het einde van de muntunie.

Verlies van concurrentiekracht

Nu gaat het wellicht wat beter met de Europese economie, maar de Unie heeft door de coronacrisis en vooral de oorlog in Oekraïne een stevige klap gekregen. We zijn nu weliswaar niet meer afhankelijk van Russische olie, maar energie is in Europa veel duurder dan in andere landen en in combinatie met de hoge lonen, raakt dit onze concurrentiekracht. Nu moeten we de energie met dollars betalen die we eerst moeten verdienen waarna we vooral aangewezen zijn op LNG.

Zwakke euro signaal volgende crisis

De kracht van een munt is uiteindelijk afhankelijk van de kracht van de economie. De euro zelf is een goede indicator voor toekomstige problemen. Nu is die euro relatief zwak, al zal iedere euro-optimist meteen daaraan toevoegen dat de euro nog altijd hoger staat dan bij de introductie. De reden dat de euro toen nog zwakker stond had van alles te maken met de Azië-crisis vlak daarvoor. Tot aan de Grote Financiële Crisis was er nog de hoop dat de euro een alternatief zou zijn voor de dollar als reservemunt. Dat is niet meer het geval en na de monetaire gekte van de afgelopen jaren, is de kans daarop erg klein geworden.

De as Berlijn-Parijs

In 2012 was het probleem Griekenland. Door de omvang van de Griekse economie was dat probleem beheersbaar. Griekenland is net als het Rijksmuseum, een hobby die nu eenmaal geld kost. Als het Italië zou zijn geweest dan had de euro nu niet meer bestaan. Dit keer is de zwakke euro niet het gevolg van de ontwikkelingen in Griekenland en ook niet die in Italië. Het probleem dit keer zit veel meer in de kern van de Europese Unie. De Duitse industrie heeft de afgelopen jaren grote klappen gehad. Nu moet Duitsland concurreren tegen Japan met een veel zwakkere Japanse yen. De Duitse autoindustrie moet het op elektrisch gebied afleggen tegen de Chinese export. De Duitse chemie kan veel goedkoper produceren buiten de Unie. Duitsland moet er nu alles aan doen om haar eigen economie te redden.

Het Franse risico

Frankrijk was altijd maar één recessie verwijderd van Italië. Het verschil tussen Frankrijk en de zuidelijke lidstaten is dat landen als Griekenland en Portugal een primair surplus hebben waardoor de schuld als percentage van het BBP fors kan afnemen. Frankrijk kampt sinds 2007 met tekorten en daardoor loopt de schuld als percentage van het BBP op. Duitsland zit inmiddels in het midden wat betekent dat het de rest van Europa niet meer de les kan lezen. Dat betekent dat Duitsland ook Frankrijk niet meer kan redden als het nu fout gaat. Door de oplopende schuld heeft Fitch Frankrijk vorig jaar gedowngraded en Standards and Poors heeft Frankrijk nu  ‘under review’. Mochten er problemen ontstaan waardoor de rente in Frankrijk oploopt dan wordt het lastig om Frankrijk te financieren. Nu maar hopen dat er nog voldoende politiek kapitaal over is om de muntunie overeind te houden.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.