Cross

De toekomst van lithium

maart 17, 2024

De toekomst van lithium

Vraag zorgt voor meer aanbod

De beste remedie tegen hoge prijzen is hogere prijzen. Zo steeg de prijs van lithium – vooralsnog onmisbaar voor het gebruik in batterijen – enkele jaren geleden door de grote toekomstige vraag. Het gevolg was dat er steeds meer producenten bij kwamen en dat er zelfs te veel lithium werd geproduceerd. Vorig jaar werd er 617.000 ton lithium gebruikt, maar 705.000 ton geproduceerd.  Een belangrijk deel van dat lithium komt uit China (Qinghai) waar producenten sinds kort worden geconfronteerd met strengere milieuregelgeving. Dat kan de prijs opdrijven. De kans is klein dat de prijs zal herstellen tot de niveaus van enkele jaren geleden. Door de sterke vraag naar lithium is er namelijk een nieuwe methode ontwikkeld om lithium te winnen, genaamd DLE (direct lithium extraction). Voorheen ging de pekel met daarin het lithium in grote zoutbaden, waar na verdamping lithium overbleef. DLE verkort de productietijd en realiseert ook een hogere opbrengst.

Lithium

Goedkopere batterijen

Een lithium-batterij is nog altijd het duurste onderdeel van een elektrische auto. Door de prijsdaling van lithium kunnen die goedkoper worden geproduceerd. Diverse fabrikanten van elektrische auto’s hebben die lagere prijzen benut door die door te geven aan de consument, waardoor prijzen van elektrische auto’s over een breed front zijn gedaald. In theorie zou dit moeten zorgen voor meer vraag, al spelen overheden hierin een grote rol. Er zijn maar weinig mensen die zonder de financiële (belasting)voordelen een elektrische auto zouden kopen.

Chinese overmacht

Inmiddels wordt meer dan de helft van alle elektrische auto’s in de wereld geproduceerd in China. De overgang naar elektrisch ging in China ten koste van marktleider Volkswagen. Ook wonnen eigen merken ten koste van buitenlande merken. Zo is BYD (Build Your Dream) niet alleen in China groter dan Tesla, maar ook wereldwijd marktleider. In China wordt Tesla overigens gezien als de onderkant van de markt, omdat Chinese auto’s – vooral dankzij alle extra’s – worden gezien als behorende tot het hogere segment.  In China is een kwart van alle nieuwe auto’s elektrisch (en Europa 16 procent). Ook in China is dat een gevolg van overheidsbeleid, maar het zorgt er wel voor dat de productiekosten van bijvoorbeeld BYD 25 procent lager liggen dan bij autoproducenten buiten China. Daarmee winnen Chinese auto’s snel marktaandeel.


De lagere productiekosten zijn deels het gevolg van de controle van China over lithiummijnen, maar ook door sterke posities van China op het gebied van kobalt, mangaan en andere zeldzame aardmetalen. Chinese batterijen zijn simpelweg goedkoper dan Amerikaanse of Europese batterijen. Zelfs na de bestaande importheffingen op Chinese auto’s (25 procent in de VS en 10 procent in Europa) kunnen Chinese auto’s daardoor goed concurreren. De kans dat die heffingen omhooggaan is niet zo groot, maar in het kader van de IRA-act worden Amerikaanse producenten gesubsidieerd en in reactie daarop krijgen ook Europese producenten in Frankrijk, Duitsland en Spanje extra subsidies.

Alternatief voor lithium

De innovatie op batterijengebied komt ook uit China. In plaats van lithium (Li-ion) zijn er ook batterijen ontwikkeld met natrium (Na-ion). Voordeel is dat die batterijen veiliger zijn, sneller op te laden en dat ze ook hogere vermogens aankunnen. Bovendien zit er 2,83 procent natrium in de aardkorst versus 0,01 procent lithium. Dat betekent dus dat elektrische auto’s in de toekomst niet alleen goedkoper kunnen worden, maar ook praktischer (sneller op te laden) en betrouwbaarder (veiliger, minder brandbaar) zullen zijn. Daarnaast worden er ook zogenaamde solid-state-batterijen ontwikkeld die lichter zijn en meer capaciteit hebben, alleen zijn die duurder dan de huidige batterijen. Ook hier heeft prijs dus een functie. In een vrije markt gaan producenten daardoor op zoek naar goedkopere en betere alternatieven. De hoge lithiumprijs stimuleert innovatie.

Afvlakkende vraag

De vraag naar elektrische auto’s vlakt af. Dat komt voornamelijk door overheidsmaatregelen. Op het moment dat gesubsidieerde auto’s veel succes hebben, gaan de kosten voor de overheid omhoog. Nu is dat in een rijk land als Noorwegen nog wel vol te houden, maar elders gaan subsidies gestaag omlaag. Exclusief subsidies zijn elektrische auto’s op dit moment nog zo’n 30 procent duurder dan fossiel aangedreven auto’s, terwijl veel consumenten nog aanhikken tegen de beperkt aanwezige laadinfrastructuur en het bereik van de batterij. Vooralsnog blijft de sector afhankelijk van subsidies.

koper

Voorzichtig herstel bij andere metalen

Elders in de mijnbouw gaat het voorzichtig wat beter door de stijgende prijzen van verschillende metalen. Mijnbouw wordt gezien als een vervuilende en zeer cyclische industrie. Maar zonder de metalen uit deze mijnen is de energietransitie niet mogelijk. Daarnaast is mijnbouw steeds meer en oligopolie met enkele grotere producenten met meer kapitaalsdiscipline tot gevolg. Om die energietransitie te laten slagen, moet er meer geïnvesteerd worden, maar kapitaal is vooralsnog schaars, evenals het aanbod van geologen en andere werknemers die in de mijnbouwindustrie aan de slag kunnen gaan. Daarnaast is de vraag naar metalen uit de bouwsector veel groter dan de vraag naar metalen voor de energietransitie, maar nu zowel in China als de VS de bouwsector zijn gestabiliseerd, is er ruimte voor prijsherstel.


Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.