Cross

De spaarrente is te laag

augustus 10, 2023

De spaarrente is te laag.

Banken zijn erg traag met het verhogen van de spaarrente. Dat terwijl de hypotheekrente wel stijgt in lijn met de marktrente. De spaarrente is te laag. Sparen bij een vermogensbeheerder is beter. Alternatief voor de spaarrente is spaardeposito met een hogere rente of een geldmarktfonds. Let daarbij wel op eventuele fiscale consequenties.

De spaarrente is te laag

Nederlanders maken vaak geen bewuste keuze tussen sparen en beleggen. Sparen wordt als veilig gezien en beleggen risicovol. Door de hoge inflatie kosten sparen geld, iets waar onvoldoende voor wordt gewaarschuwd. Maak daarom een bewuste keuze tussen sparen en beleggen.

Dat de spaarrente nu achterblijft bij de marktrente is van alle tijden. Alleen valt het door de snelle renteverhogingen van de centrale banken nu meer op. Bovendien zijn spaarders al jaren ontevreden over de spaarrente, inclusief de aanslag van de fiscus op de spaarvergoeding. Dat is nu verbeterd, alleen nu straft de fiscus de belegger en lijkt de overheid sparen te stimuleren. Door de lage spaarrente in combinatie met de nog altijd hoge inflatie is dat ongunstig. Daardoor teert een spaarder in op zijn of haar koopkracht.

Spaardeposito of geldmarktfonds

De spaarrente is laag. Geldmarktfondsen zijn wel in staat om een vergoeding te geven in overeenstemming met de marktrente. De vergoeding kan zelfs hoger zijn dan de beleidsrente van de centrale banken op het moment dat de markt rekent op nog meer renteverhogingen. Het verschil met de spaarrente is zelfs zo groot dat dit de fiscale benadeling meer dan compenseert.

Beleggen voor de lange termijn

Op lange termijn is beleggen een beter alternatief voor sparen. Spaarders focussen te veel op de korte termijn risico’s terwijl beleggers oog hebben voor de lange termijn kansen. Natuurlijk is de bewegelijkheid van de financiële markten de prijs die een belegger moet betalen voor het hogere rendement op termijn. Op lange termijn is er met beleggen meer rendement dan met sparen. Beleggen is ook de manier om de inflatie voor te blijven en de koopkracht van het vermogen in stand te houden.

Gerelateerde artikelen

Verwarring over economie en markten

Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.

Meer lezen

Recessie in 2024

De kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.

Meer lezen

Familievermogen over generaties

Familievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op
   de beurs, investeren in vastgoe

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.