Cross

De semiconductorsupercyclus, een jaar verder

januari 21, 2024

De semiconductorsupercyclus

Het aandeel TSMC steeg met bijna 10 procent op de resultaten vorig week. De koers/winstverhouding is slechts 15. TSMC verwacht dat de omzet dit jaar met 25 procent zal stijgen, gebaseerd op sterke vraag naar chips voor kunstmatige intelligentie. Daarmee groeit het bedrijf twee keer zo hard als de markt, wat een opvallende prestatie is gezien de omvang van TSMC. Mogelijk dus dat de verwachtingen voor de totale markt te laag zijn ingeschat. Wel geeft het bedrijf aan dat het dit jaar ongeveer evenveel zal investeren in capaciteit als vorig jaar, tussen de 28 miljard en 32 miljard dollar. TSMC loopt voorop op het gebied van 2-nanometer chips, een chip die het bedrijf al produceert voor Apple en Nvidia. Op 2-nanometer ziet Samsung zich als de grote concurrent, maar in de uitvoering verslaat TSMC vooralsnog Samsung. Verder vrezen klanten van Samsung dat hun technologie of ontwerpen weglekken naar andere afdelingen van Samsung. Het is vooral bewijs dat er nog voldoende groeipotentieel is in de ze industrie.

De semiconductorsupercyclus

Waardering semiconductorbedrijven

Vergeleken met andere techbedrijven zijn semiconductorbedrijven jarenlang relatief goedkoop geweest. Dat komt door het van oudsher sterk cyclische imago. De ingrediënten voor dergelijke cycliciteit zijn er wel, er moeten namelijk gigantische investeringen worden gedaan. Dat betekent dat prijzen ver kunnen dalen, al was het maar dat ze naast de variabele kosten een deel van de vaste kosten goed kunnen maken. Bovendien was er tot voor kort ook een duidelijke cyclus in de PC-industrie, afhankelijk van de nieuwste versie van het besturingsprogramma Windows. De PC-industrie is veel minder cyclisch geworden, omdat het niet meer werkt met softwarelicenties. In plaats daarvan werkt het tegenwoordig vaak met een abonnement: software-as-a-service. Zie ook de eerdere blogs over de semiconductorsupercyclus uit 2019, 2021 en 2023

Nieuwe markten

Veel belangrijker is dat er naast PC’s tal van nieuwe markten zijn ontstaan. De belangrijkste is het mobiele internet. Zeker voor wat betreft energieverbruik en verwerkingssnelheid hebben mobiele chips een sterke impuls gegeven aan de chipsindustrie. Op eenzelfde manier heeft de game-industrie voor een vraag naar steeds betere grafische chips gezorgd, iets waar Nvidia nu uitdrukkelijk de vruchten van plukt om dat die betere grafische chips de basis vormen voor AI-toepassingen. Daarnaast zijn er verschillende ontwikkelingen dankzij de nieuwste chips mogelijk, zoals cloud-diensten, internet-of-things, 5G, Big Data, virtual en augmentend reality etc. Allemaal zaken die samenhangen met de vierde industriële revolutie.  Die technologieën versterken elkaar en zorgen voor tal van nieuwe toepassingen. Als er al sprake is van een cyclus in de chipsindustrie dan zijn dat meerdere cycli naast elkaar. In een moderne (elektrische) auto gaan veel meer chips dan in de oudere modellen. De oorlog in Oekraïne heeft laten zien dat chips (voor drones en raketten) de doorslag kunnen geven.

De semiconductorsupercyclus

Naast de vele cycli is er onderliggen ook sprake van een structureel sterke onderliggende groei. Het laagste punt in de cyclus ligt daarom vaak hoger dan het vorige dieptepunt en over een wat langere periode zijn dergelijke fluctuaties nauwelijks zichtbaar. Dat is wel eens anders geweest, mede gelet op de sterk cyclische winstontwikkeling van Nederlandse bedrijven in de toeleverende industrie zoals ASML, ASM, en Besi. Met de komst van het mobiele internet (pas vanaf de komst van de iPhone in 2007) is het vooral een rechte lijn omhoog. Gelet op de vele toepassingen en de onderliggende groei is het niet zo vreemd dat de chips-markt van 500 miljard vorig jaar zal uitgroeien naar een markt van 1 biljoen dollar.

Structurele groei

In de groeispurt van 532 miljard vorig jaar naar 1 biljoen dollar eind deze eeuw volgens McKinsey spelen chips op het gebied van kunstmatige intelligentie een grote rol. Bij kunstmatige intelligentie is er geen afnemende meeropbrengst. De machine leert op basis van data en meer data is altijd beter. Dit zorgt er ook voor dat het niet eenvoudig concurreren is met bedrijven die al een grote omvang hebben bereikt. Het betekent ook dat de vraag naar de chips van Nvidia in enkele jaren tijd kan vertienvoudigen. Zelfs als AMD gaat concurreren met Nvidia en daar 10 procent marktaandeel krijgt is die 10 procent al even groot als de gehele markt nu.

De semiconductorsupercyclus een jaar later

Combinatie hardware en software

Verder is er bij de meest gecompliceerde chips steeds meer software vereist om chips optimaal te laten werken. Chipsproducenten schrijven steeds vaker die software zelf en worden daarmee deels ook softwarebedrijven. Naast hogere marges zorgt die software er ook voor dat de cyclus verder afvlakt. Verder verschuift daardoor een deel van de macht naar de chipsproducenten. Wie nu bijvoorbeeld kijkt waar de toegevoegde waarde van de cloud uit bestaat, kan kijken naar de diensten van Amazon, Google of Microsoft, maar de echte toegevoegde waarde op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt nu geleverd door de hardware en de software van Nvidia. De rest van cloud bestaat feitelijk uit chips die iedereen overal kan kopen.

Hogere waardering terecht

De sterke onderliggende groei in combinatie met de uitbreiding met vele nieuwe cycli zorgt dat de oorspronkelijke cyclus afvlakt en zelfs verdwijnt. Dan blijft er alleen nog structurele groei over. Dat terwijl veel chipsbedrijven (nog altijd) worden gezien als lager te waardering cyclische bedrijven in vergelijking tot de rest van de tech-sector, terwijl zij juist het kloppende hart vormen van nieuwe technologische toepassingen. Voeg daarbij de expansiemogelijkheden van de integratie van software, zowel op het gebied van marges als op het gebied van waardering, en deze semiconductorsupercyclus zorgt er voor de chips bedrijven ook koersmatig beter presteren dan de rest van de IT-sector.

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer.

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.