Cross

De kracht van samengesteld rendement

maart 11, 2024

 • Lange termijnbeleggers profiteren het meest van samengesteld rendement.
 • Over langere periodes is de koersontwikkeling gematigd.
 • Winsten stijgen sterker dan koersen, de markt is goedkoper geworden.
 • Economische vooruitzichten zijn verbeterd, inflatie en rente blijven laag.
 • Oorzaak is de toepassing van kunstmatige intelligentie, er zit nog meer in het vat.
 • Huidige omgeving positief voor aandelen en private markten.

Veel beleggers profiteren over de afgelopen maanden van samengesteld rendement. Omdat de beurs sinds oktober vorig jaar elke maand is gestegen is er sprake van exponentiële groei. Over het behaalde rendement wordt elke maand opnieuw rendement gemaakt. Beleggers die onafgebroken over een lange periode beleggen profiteren het meest van dit fenomeen. Op lange termijn wint de kracht van samengesteld rendement altijd. Op korte termijn neemt door de recente koersstijging de vrees op een correctie toe. Dat is onterecht op basis van waardering, winstontwikkeling en economische vooruitzichten.

 

De wereldwijde aandelenmarkt inclusief dividenden staat nog geen tien procent boven het niveau van november 2021. Dat is tweeënhalf jaar geleden. Het is vier jaar geleden dat de coronacrisis begon. Sindsdien zijn beurzen wereldwijd met gemiddeld zes procent per jaar gestegen.  Over de afgelopen tien jaar is de wereldwijde aandelenmarkt met gemiddeld zeven procent per jaar gestegen. Niet bepaald percentages waarbij gesteld kan worden dat het te hard is gegaan en dat het tijd is voor een correctie.

 

De winsten zijn de afgelopen jaren sterker gestegen dan de koersen. Dat betekent dus dat aandelen per saldo goedkoper zijn geworden. Dat geldt zelfs voor de sterk gestegen IT-aandelen. Het aandeel Nvidia mag dan tien keer over de kop zijn gegaan, datzelfde geldt ook voor de resultaten van het bedrijf. Bovendien zijn er de afgelopen jaren ook veel aandelen in waarde gedaald, terwijl de onderliggende winsten wel zijn gestegen.  Waarderingen bieden voldoende opwaarts potentieel.

 

De economische vooruitzichten zijn sinds de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne duidelijk verbeterd. De inflatie is onder controle en dankzij de vele investeringen lijkt het erop dat de economische groeiverwachtingen voor de komende jaren te laag zijn ingeschat. De vruchten van een hogere productiviteit als gevolg van kunstmatige intelligentie kunnen worden geplukt. Daardoor kunnen lonen stijgen, zonder dat de winstmarges onder druk komen. Bovendien kan door de lage inflatie de beleidsrente in de komende maanden dalen.

 

De introductie van kunstmatige intelligentie gaat sneller dan elke technologie die tot op heden is geïntroduceerd. Het jaar 2023 was het jaar voor bedrijven die kunstmatige intelligentie mogelijk maken: producenten van chips en de leveranciers van cloud-dienstverlening. Dit jaar wordt het jaar voor bedrijven die kunstmatige intelligentie toepassen. Zo wordt er dankzij kunstmatige intelligentie bij het programmeren van software een productiviteitswinst behaald van meer dan 50 procent. Verder versnellen de mogelijkheden om tekst om te zitten in audio of video. Dit betekent dat kunstmatige intelligentie in steeds meer sectoren zorgt voor nieuwe oplossingen, met vergelijkbare productiviteitswinsten.

 

Dit is een ideale omgeving voor aandelen, vandaar onze overweging voor deze categorie. Verder zijn de ontwikkelingen ook gunstig voor private markten, waar private equity profiteert van de groeiende activiteit op het gebied van fusies en overnames en ideaal gepositioneerd is om de verschillende transities te implementeren. Private debt krijgt meer ruimte door de terugtredende commerciële banken en ook voor real assets staan we aan het begin van een langjarige nieuwe cyclus.

 

Han Dieperink, CIO

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.