Cross

De kracht van de cloud

december 26, 2023

De kracht van de cloud

Kunstmatige intelligentie vereist veel data om zich te ontwikkelen. Er is geen afnemende meeropbrengst, meer is altijd beter. De meeste data zit tegenwoordig in de cloud. Nu is er niet één cloud, maar verschillende met als gemeenschappelijk kenmerk dat ze sterk groeien en dat het daardoor steeds eenvoudiger wordt om de concurrentie buiten de deur te houden.  De cloud is feitelijk een terugkeer naar de mainframe. Elke terminal heeft contact met de mainframe en dat biedt verschillende voordelen. Zo kunnen robots aangesloten op de cloud gebruik maken van de laatste inzichten, waar dan ook ter wereld. Verder is het bewaken van de risico’s op zo’n centrale plek veel eenvoudiger dan data op tal van decentrale locaties.

De kracht van de cloud

Kunstmatige intelligentie

Vanaf 2024 zullen generatieve AI en Large language models (LLMs) een steeds grotere invloed krijgen. Hoewel het met Chatgpt lijkt dat 2023 het jaar was dat kunstmatige intelligentie is doorgebroken, is dat niet het geval. Kunstmatige intelligentie maakt al jarenlang een spectaculaire groei door. Alleen doordat de output van ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie nu de vorm heeft van taal, is kunstmatige intelligentie ook top-of-mind in bestuurskamers. Daarvoor hoeft men in diezelfde bestuurskamers niet te begrijpen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van kunstmatige intelligentie, als er maar geïnvesteerd gaat worden. Ook zorgen de sterk stijgende koersen van de Magnificent Seven er voor een hogere ‘sense-of-urgency’ om meer te investeren in nieuwe toepassingen op dit gebied, met de aanbieders van clouddiensten als geïnteresseerde leveranciers.

Bindende factor Mag 7

Veel onderdelen van de cloud zijn feitelijk een commodity. De kunstmatige intelligentie in de cloud draait in essentie op de chips en software van nVidia. Natuurlijk zijn er kapers op de kust, maar de combinatie van hardware, software en diensten zorgen er voor dat nVidia niet een simpele chipsproducent is die wel even is in halen. Als nVidia het goed speelt dan kan het een veel grotere controle over de cloud krijgen. Nu zijn bedrijven als Microsoft, Google en Amazon nog belangrijke providers van clouddiensten, maar allemaal kunnen ze niet om Nvidia heen. Bij de discussie over de Magnificent Seven worden bedrijven als Apple en Tesla vaak niet gezien als bedrijven die gebruik maken van de cloud, maar dat is niet het geval. Apple liep met de iCloud feitelijk voorop en maakt ook al volop gebruik van kunstmatige intelligentie via foto’s, siri en applegpt. Bovendien zijn Apple chips geschikt om gebruik te maken van neurale netwerktechnologie. Bij Tesla is kunstmatige intelligentie het belangrijkste waardebepalende onderdeel. De doelstelling is immers autonoom rijdende auto’s en Tesla loopt voorop qua data en rekenkracht om dit mogelijk te maken.

Voordelen van de cloud

De cloud zorgt voor schaalbaarheid en flexibiliteit. Dat betekent ook dat bedrijven beter met elkaar kunnen concurreren. Ze hoeven geen duur IT-systeem meer aan te schaffen, een abonnement op de cloud volstaat. Daardoor is de cloud ook veel kostenefficiënter dan zo’n eigen systeem. Door de cloud is data ook overal ter wereld toegankelijk en kunnen mensen samenwerken aan één project. Feitelijk is dit in essentie waarom kunstmatige intelligentie in de cloud ook zoveel toegevoegde waarde kan bieden. De cloud heeft niet alleen contact met de ‘terminals’, maar via het Internet-of-Things ook met de hele buitenwereld. Meer data dan een individu kan overzien. De cloud kan ook zorgen voor toekomstige innovatie omdat er nu dingen mogelijk zijn die voorheen onmogelijk leken. De cloud is ook het platform waar straks quantum-computing op zal starten.

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.