Cross

De koperen transitie

maart 26, 2023

Koperprijzen zijn dit jaar gestegen door het opengaan van de Chinese economie. Het is waarschijnlijk dat de koperprijs verder stijgt, omdat de voorraden koper extreem laag zijn op dit moment. Nu ligt de koperprijs op ongeveer 9000 dollar per ton en een nieuwe record boven de 10.845 dollar per ton (de piek van maart 2022) is dit jaar goed mogelijk. Er wordt zelfs al gesproken over 12.000 dollar per ton.

Global-Copper-Market-2

In het derde kwartaal is de huidige kopervoorraad waarschijnlijk op. De Chinese vraag naar koper ligt nu 13 procent hoger dan een jaar geleden. Daarvoor zijn meerdere verklaringen. Allereerst heeft de Chinese huizenmarkt (en daarmee samenhangend de infrastructuur) stil gelegen afgelopen jaren door corona en de problemen bij de projectontwikkelaars. Nu het zero covid beleid is afgeschaft moet de economische groei omhoog en daarmee moet er ook groei zijn op het gebied van vastgoed en infrastructuur.

57045366-16668597103765845_origin

Ook in de Verenigde Staten zorgt de rem op de huizenmarkt voor een rem op de vraag naar koper, maar dat is waarschijnlijk van tijdelijke aard. In de VS zijn er wel grootse plannen op het gebied van infrastructuur. De Inflation Reduction Act is feitelijk een grote subsidie voor koper. 

Scherm­afbeelding 2023-03-26 om 16.17.15

Een belangrijk deel van die infrastructuur heeft te maken met de energietransitie. Bestaande netwerken kunnen de zowel de sterk toenemende vraag als het wisselende aanbod niet aan. Daarvoor is veel koper nodig. Koper gaat ook in bijvoorbeeld zonnecellen, windmolens of batterijen, maar vooral de elektriciteitsnetwerken maken het verschil. De energietransitie is feitelijk een transitie van fossiele brandstoffen naar metalen grondstoffen en dan vooral een koperen transitie. Uiteindelijk kan het allemaal circulair, maar daarvoor moet er erg veel metaal uit de grond worden gehaald. Toch is dat niet terug te zien in de investeringen op het gebied van nieuwe kopermijnen of de uitbreiding van bestaande kopermijnen.

smuciypEUWGGMrN2_WYyY982MbadUsTSHwFaj6oReP8

Het is ook niet eenvoudig om een kopermijn op te starten. Zo duurde het 28 jaar om de Kamoa-Kakula mijn in Kongo uiteindelijk in productie te brengen. Eind volgend jaar produceert deze mijn 650.000 ton koper. Zo’n lange tijd tussen de beslissing om te investeren en de uiteindelijke productie zorgt voor een extreme varkenscyclus. Dit is niet nieuw op het gebied van grondstoffen. Toen eind jaren negentig de prijs voor en vat olie beneden de 10 dollar per vat dook, stopte iedereen met investeren. Het gevolg daarvan waren nieuwe records in de olieprijs tien jaar later.

816193-15233669320885305_origin

Als er in 2030 inderdaad  40 miljoen ton zal worden geconsumeerd (tegen 25 miljoen in 2021), dan is het nu te laat om te investeren. De enige manier om de vraag te remmen is via een hogere prijs. In de komende jaren moet de productie uit Peru, Chili en Kongo er voor kunnen zorgen dat er meer aanbod is van koper dan vraag, maar daarna wordt het lastig.

Scherm­afbeelding 2023-03-26 om 16.16.58

 

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.