Cross

De index verslaan met een index

februari 18, 2024

De index verslaan met een index

De top 1 procent grootste aandelen profiteren van het feit dat ze in elke index zitten.

Indexbeleggen is deze eeuw sterk gegroeid. Inmiddels is passief in de index beleggen zelfs groter dan actief beleggen. Het is daarmee veruit de grootste beleggingsstrategie ooit. Daarmee is deze strategie een zelf vervullende voorspelling geworden. De voorspelling is immers dat indexbeleggen beter is dan actief beleggen en wanneer je hiernaar gaat handelen, komt het ook echt uit. Wanneer wordt voorspeld dat de waarde van een bedrijf op de beurs gaat stijgen, komt er meer vraag naar de aandelen van dat bedrijf en daardoor stijgt de waarde van dat bedrijf. Datzelfde gebeurt met de index, maar er zijn enkele onverwachte gevolgen aan verbonden.

Grote verschillen in passief

Elk jaar worden vermogensbeheerders met elkaar vergeleken en wat opvalt is dat de aanbieders van indexbeleggingen zo mogelijk nog grotere verschillen laten zien dan de actieve vermogensbeheerders. Passief indexbeleggen is kennelijk niet zo passief. Dat komt ook omdat er tussen de indices vaak grote verschillen zitten. Dat komt bijvoorbeeld door verschillen in regioverdelingen, door de keuze om valutarisico al dan niet af te dekken, door bepaalde markten uit te sluiten, door gelijk gewogen te wegen in plaats van op marktkapitalisatie of door bijvoorbeeld te wegen op basis van BBP. Ook kan de correctie voor de free float een grote impact hebben en sinds enige tijd zijn er ook veel duurzame varianten van indices met weer een afwijkende weging.

Dit zijn allemaal hele actieve keuzes, met veel grotere afwijkingen dan actieve vermogensbeheerders die normaal gesproken een veel lagere tracking error ten opzichte van de index hanteren. Eigenlijk zijn de actieve vermogensbeheerders veel passiever en de passieve vermogensbeheerders nogal actief.

Wel of niet in de index

In een index gaat het meeste geld naar het aandeel met het zwaarste gewicht in de index. Dat geld zorgt voor een hogere waardering en daarmee een nog hoger gewicht in de index. Aandelen die niet in de index zitten krijgen geen geld. Nu zijn er relatief veel bedrijven die in handen zijn van een houdstermaatschappij. Het bedrijf is onderdeel van de index, de houdstermaatschappij meestal niet.

Neem bijvoorbeeld het aandeel Heineken. De belangrijkste en tevens meerderheidsaandeelhouder is Heineken Holding. De aandeelhouder van de holding heeft meer rechten dan de gewone aandeelhouder, maar desondanks is de discount voor de holding opgelopen tot 15 euro. Verklaringen die vaak worden gegeven zijn de mindere liquiditeit van het aandeel Heineken holding of het feit dat alleen op het aandeel Heineken derivaten worden uitgegeven. Maar er vloeit ook meer geld naar Heineken omdat het in belangrijke indices is opgenomen en dat draagt bij aan de discount voor Heineken Holding. De grootste discounts in houdstermaatschappijen zijn overigens te vinden in Zuid-Korea.

Top 1 procent zit in bijna elke index

Omdat niet elke indexbelegger dezelfde index hanteert, gaat het meeste geld naar aandelen die in elke index voorkomen. In de praktijk is dit de top 1 procent van alle aandelen. Specifiek Big Tech-bedrijven zijn in veel indices opgenomen, ook omdat ze dankzij de aanwezigheid van een Chief Sustainability Officer hoog scoren op het gebied van duurzaamheid en dat veel Big-Tech-bedrijven voor verschillende thematische index kunnen worden ingezet. Zo bestaat de Magnificent Seven als index ook voor een groot gedeelte uit dergelijke Big Tech bedrijven. Het gevolg is wel dat, net als in de maatschappij, er steeds meer vermogen gaat naar de top 1 procent. Die gebruiken de hogere waardering om hun positie te verstevigen, bijvoorbeeld door veelbelovende starters in een vroeg stadium over te nemen. Inmiddels is duidelijk dat deze top 1 procent grootste bedrijven het winstmatig de afgelopen jaren veel beter hebben gedaan dan de rest van de aandelenmarkt.

Titanenstrijd

Nu is er een indexbelegging met de top 1 procent van alle aandelen. Dat is de Dow Jones Global Titans index. Vanzelfsprekend is de Mag 7 daarin ruim vertegenwoordigd. De bedrijven in deze index kunnen door hun omvang eenvoudig personeel aantrekken, kosten doorberekenen en zich financieren. Ook profiteren ze bovengemiddeld van overheidssteun en door de netto-liquiditeitspositie dragen ze de lasten niet van de hogere rente. Voor deze bedrijven betekent een hogere rente juist meer inkomen (op hun vermogen). Verder zijn er natuurlijk altijd nog de traditionele schaalvoordelen en netwerkeffecten. En in het geval van kunstmatige intelligentie is er geen wet van de afnemende meeropbrengst, groter is altijd beter.


Naarmate het gewicht van de grote aandelen in de index stijgt, zullen er steeds minder aandelen in de index worden opgenomen. De kleinste aandelen in de index dreigen dan te verdwijnen. Sinds 1996 zijn er zo in de Verenigde Staten 40 procent van de genoteerde bedrijven verdwenen. Normaal gesproken is indexbeleggen een afspiegeling van belegging in aandelen die het al goed hebben gedaan, maar het is meer een momentumstrategie waarin juist de aandelen met het zwaarste gewicht uiteindelijk de winnaar zijn. Daarmee hoeft te passieve belegger niet te kijken naar ingewikkelde zaken als winst en rendement op het geïnvesteerde vermogen. Simpel het gewicht in de index volstaat. Deze Global Titans index staat dit jaar 11,3 procent hoger tegen 5,8 procent voor de ‘brede’ wereldindex.


Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer 

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.