Cross

De impact van de Amerikaanse verkiezingen

april 7, 2024

De impact van de Amerikaanse verkiezingen

In november van dit jaar zijn er verkiezingen in de Verenigde Staten. Volgens opiniepeilingen gaat Trump aan de leiding. Vooralsnog heeft dat weinig invloed op de beurs. Waarschijnlijk gaan financiële markten pas in de tweede helft van het jaar rekening proberen te houden met de uitslag. De vorige keer dat Trump won was het bezit zaak, einde vermaak. Terwijl iedereen rekende op dalende koersen, stegen de koersen onder andere door belastingverlagingen en deregulering. Ook dit keer is zo’n scenario niet uit te sluiten. Het is echter nog ver tot de verkiezingen en Trump klinkt in meerdere opzichten extremer dan de vorige keer. Mogelijk dat Trump ook te vroeg heeft gepiekt en op basis van verschillende factoren is eigenlijk Biden de favoriet.

Financiering Trump

De kans dat Trump te vroeg heeft gepiekt hangt samen met zijn campagnekas. De vele rechtszaken zijn een dure hobby. Hoewel het er even op leek dat hij met het aandeel Trump Media een alternatieve inkomensbron had gevonden, mag hij de eerste zes maanden niet verkopen. Afgelopen week noteerde het aandeel meer dan 30 procent lager. Van Biden kan niet worden gezegd dat hij te vroeg heeft gepiekt. Er is nog nooit een Amerikaanse president geweest die in deze fase van het presidentschap zo’n lage approval rate had. Wat dat betreft verslaat Biden ze allemaal.

Swing-states

Trump gaat in zes van de zeven swing-states aan de leiding. Toch betekent dit niet dat Biden kansloos is. Allereerst zijn het natuurlijk maar peilingen en de verschillen tussen beide kandidaten zijn nu ook weer niet zo groot. Voor veel Amerikanen is het in november toch het kiezen uit twee kwaden. Bovendien worden in de peilingen ook andere kandidaten (waaronder Kennedy, West en Stein) meegenomen. De meeste stemmen (na Trump en Biden) gaan nu nog naar Kennedy en mocht die afhaken dan zal het overgrote deel van zijn kiezers overstappen naar Biden.

Divide et impera

Meestal is het zo dat de partij die het meest verdeeld is, de verkiezingen verliest. Nu heeft de terroristische aanval van Hamas de Democratische partij verdeeld. De meeste joden in de Verenigde Staten stemden tot voor kort op de Democraten, maar de linkervleugel van de Democraten is nu veel meer pro-Hamas. Dat zorgt voor interne conflicten. Maar de Republikeinen zijn mede door de komst van Trump ook sterk verdeeld. Dat is eigenlijk al voor Trump begonnen met de Tea Party. Verder is het toch een teken aan de wand als de oud vice-president en meerdere mensen uit de Oval-Office dit keer waarschuwen voor Trump.

De voordelen voor de Democraten

Biden won de laatste keer in Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania en Wisconsin. Daar komt dit keer North-Carolina ook nog bij. In 2020 won Biden al deze staten, behalve North Carolina. Bovendien is er een demografisch effect doordat jongeren die de vorige keer niet mochten stemmen en nu wel, waarschijnlijk grotendeels kiezen voor Biden, al dan niet met behulp van Taylor Swift. De Democraten zijn ook beter georganiseerd en weten normaal gesproken meer kiezers te activeren. Bovendien ligt het afschaffen van het recht op abortus ook bij veel Republikeinse vrouwen gevoelig. Verder heeft Biden kunnen scoren onder studenten door de studieschuld te verlagen. Verder hebben de Republikeinen na de overwinning in 2016 en in het bijzonder sinds de midterm elections in 2022 niet zo veel gepresteerd.

Inflatie centraal thema

Biden wordt vooral afgerekend op de hoge inflatie. Normaal gesproken zou de stand van de economie (volledige werkgelegenheid) voldoende moeten zijn om te winnen, maar veel kiezers nemen het de Amerikaanse regering kwalijk dat de inflatie zo sterk is opgelopen. Net als in Nederland raakt meerdere jaren hoge inflatie op rij de bestaanszekerheid. Het is niet eenvoudig om dit voor de verkiezingen te repareren, al helpt het wel als de inflatie in aanloop naar de verkiezingen verder terugvalt. Ook een renteverlaging door de Fed zou helpen. In de jaren zestig en zeventig probeerden voorzitters van de Fed nog wel de verkiezingen te beïnvloeden, maar het is onwaarschijnlijk dat Powell hiervoor zijn onafhankelijkheid wil opgeven.  

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer                   

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.