Cross

De dominantie van de dollar

april 7, 2024

De dominantie van de dollar

De Amerikaanse munt is de facto de reservemunt van de wereld. Nu lijkt de Amerikaanse overheid er alles aan te doen om dat te ondermijnen. Een tekort op de begroting gecombineerd met een tekort op de lopende rekening pleit eerder voor een zwakke dan een sterke munt. Tegelijkertijd fungeert de Amerikaanse centrale bank dankzij die tekorten de facto als de centrale bank van de wereld. Het is niet zo vreemd dat besluiten van de Federal Reserve tot ver buiten de landsgrenzen worden gevoeld. Doordat de dollar de reservemunt van de wereld is, heeft die bovendien de eigenschap dat de dollar sterk is als het goed gaat met de Amerikaanse economie, maar ook als het slecht gaat in de wereld, om welke reden dan ook. Alleen daartussen in komende de zwakke fundamenten van de dollar bovendrijven. Het wordt grafisch ook wel gezien als de ‘smile’ van de dollar.

dollar

Dollars hedgen

Een sterkere dollar in slechte tijden is exact de reden waarom Nederlandse beleggers in buitenlandse aandelen de dollar niet af moeten dekken. Doen ze dit wel dan lijden ze in een crisis niet alleen verliezen op hun beleggingen, maar ook op de dollar, een soort verliesversneller. Bovendien worden de kosten van de afdekking grotendeels bepaald door de renteverschillen. Daarvoor worden obligatiehouders nog gecompenseerd, maar aandeelhouders niet. Aangezien Amerikaanse aandelen al snel 70 procent meewegen in de wereldindex is de impact van zo’n keuze groot.

Dollar REER

Dollar voorspellen

Dollarexposure heeft dus een toegevoegde waarde op portefeuilleniveau. Bovendien is een reservemunt uiteraard ook een sterke munt. De dollar heeft voortdurend de neiging om te duur te zijn, althans afgezet tegen de fundamenten. Gezien de grote invloed van dollarbewegingen op de portefeuille wil ieder graag weten wat de dollar gaat doen. Dat is helaas niet zo eenvoudig om te voorspellen. Er zijn wel tien factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van valuta en de markt heeft de neiging om te focussen op slechts enkele factoren. Zo was 2001 een typisch jaar dat de dollar wel zou moeten verzwakken, maar bleek uiteindelijk de koppeling aan de renminbi en de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie te zorgen voor een sterke dollar.

Een sterke economie heeft een sterke munt

Ook op dit moment lijkt de dollar te zijn aangekomen aan de bovenkant van de waarderingsbandbreedte, geholpen door het feit dat de Amerikaanse economie wereldwijd de kar trekt. Mogelijk dat groeiherstel in Europa en Azië kan zorgen voor een kentering, ook omdat bijvoorbeeld de Japanse yen in historisch perspectief extreem zwak is. Daar staat tegenover dat de dollar wel kan profiteren van het feit dat er in de VS steeds minder renteverlagingen zijn ingeprijsd. De markt zat eind vorig jaar nog op zeven renteverlagingen dit jaar en inmiddels zijn dat er twee, met vraagtekens of de rente dit jaar überhaupt wel wordt verlaagd. Tegelijkertijd gaat de ECB mogelijk vier keer de rente verlagen dit jaar. Ook presteerde de Europese aandelenmarkt in maart voor het eerst in lange tijd beter dan de Amerikaanse aandelenmarkt, mogelijk omdat Amerikanen de combinatie van hoger gewaardeerde aandelen in de Verenigde Staten en extreme politieke polarisatie niet zien zitten.

 

Groeiverschillen bepalen de richting

Voor de dollar is de Chinese economie belangrijker dan de Europese economie. Op basis van koopkrachtpariteit is de Chinese economie de grootste in de wereld. Bovendien worden grondstoffen vaak verhandeld in dollar en China is een grootverbruiker op dat gebied. Daarnaast is de eurozone via de handel ook sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in China. Nu meerdere regio’s buiten de VS te maken hebben met aantrekkende groei, komt al snel de vraag wanneer de dollar zal verzwakken. Daarbij worden de snel oplopende Amerikaanse overheidsschulden en het feit dat de dollar als wapen is ingezet tegen de Russen vaak meegewogen. De Chinese renminbi ambieert eveneens de status van reservemunt, maar dat is nog ver weg. China moet dan ook een tekort op de lopende rekening creëren (nu is er nog sprake van een fors overschot). De renminbi is meer op de lange termijn een alternatief voor de dollar en daarvoor moet er nog veel water door de Jangtsekiang.          

 

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.