april 23, 2023
In de financiële wereld hebben zogenaamde ‘Household Names’ een voordeel. Dat voordeel is zelfs zo groot dat er sprake is van een ‘household name effect’. De koersen van aandelen profiteren van de naamsbekendheid van het merk. Een deel van de marketinguitgaven van datzelfde bedrijf hebben dus een positieve invloed op de koersvorming. Veel nieuwe beleggers krijgen maar al te vaak het advies om alleen te beleggen in bedrijven die je kent. Een gerespecteerde professionele belegger zoals Warren Buffett belegt zelf alleen in bedrijven die hij begrijpt. In dit kader is het niet handig dat bedrijven een andere naam kiezen dan de merknaam van het product. Het aandeel Heineken verkoopt het merk Heineken, maar het aandeel AB Inbev wil kennelijk liever niet voor haar merken uitkomen. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer redenen waarom het aandeel Heineken het al jarenlang veel beter doet, maar daarin speelt de naam daarin ook een rol.
In de verzekeringssector zitten veel Household Names. Bovendien richten de marketingbudgetten van de verzekeraars zich op het benadrukken van producteigenschappen als veilig en vertrouwd. Toch is het verzekeringsmodel helemaal niet meer zo veilig en vertrouwd. Dat komt door digitalisering, big data en kunstmatige intelligentie. Binnenkort zal waarschijnlijk Ant Financial voor de tweede keer pogen om een beursnotering te krijgen. Ant Financial is nu onderdeel van de superapp Alipay. Ant biedt bijvoorbeeld zorgverzekeringen aan waar je vooraf niets voor hoeft te betalen. De kosten worden achteraf verrekend, een soort onderlinge waarborgmaatschappij, maar dan digitaal. Doordat je op het platform Alipay veel data genereert, kan er een verzekering op maat worden gemaakt. Het resultaat: een hoge klanttevredenheid en lage kosten.
Insurtech een bedreiging voor de traditionele verzekeraars. Digitalisering verbetert de preventie. Ongevallen kunnen worden voorkomen tot een niveau dat verzekeren weinig zin meer heeft en een deel van de hoge risico’s zal niet meer te verzekeren zijn. Het bedrijf dat beschikt over de beste real-time-data en de beste analyses kan ook de beste verzekering aanbieden. Dat allemaal dankzij bronnen als de eigen mobiele telefoon, Internet-of-Things (IoT), sociale media en credit card-betalingen De auto van tegenwoordig genereert zoveel data waardoor een verzekeraar exact de juiste premie kan bepalen. Meta heeft verzekeraars de toegang tot haar data ontzegt, een bewijs hoe krachtig die data blijkbaar is voor verzekeraars. Met de juiste data kan een Insurtech-platform kieskeurig zijn bij het selecteren van klanten, dat ondergraaft tegelijkertijd het traditionele verzekeringsmodel.
Insurtech zal er ook voor zorgen dat steeds meer herverzekeringsrisico’s terechtkomen in de portefeuille van beleggers. Nu is dat nog beperkt tot bijvoorbeeld cat-bonds, maar straks kunnen meerdere risico’s door beleggers worden overgenomen. Die hebben immers zowel het geld als de horizon voor deze beleggingen, terwijl de Solvency-richtlijnen beslag legt op duur kapitaal en de horizon voor verzekeraars verkort. Insurtech vreet dus aan de waarde van bestaande verzekeraars. Zelfs als elk jaar slechts een klein deel van de klanten overstapt naar een digitaal platform, is er sprake van autonome krimp. Daar wil men op beurs niet voor betalen. Een digitaal platform gaat uiteraard op zoek naar de krenten uit de pap, de beste klanten met een laag risicoprofiel. Naarmate er meer mensen overstappen, krimpt niet alleen de traditionele verzekeraar, maar stijgt ook het risicoprofiel van de resterende klanten bij die traditionele verzekeraar. In een digitale wereld moeten vaak hoge investeringen worden gedaan, maar daarna zijn de marginale kosten nagenoeg nihil. Dat betekent dat schaalvoordelen belangrijk zijn. Schaal zorgt ook voor netwerkeffecten, waardoor het product meer waard wordt. Het zorgt voor betere data en betere analyses. Schaal trekt ook de juiste partners aan, wat het nog lastiger maakt voor de concurrentie. Ook in de digitale verzekeringswereld geldt ‘winner-takes-all’. Nog even en de ‘superapp’ van Alipay wordt de ‘superassistent’. Dan is Siri of Alexa de toekomstige assurantietussenpersoon, een computer die het belang van de klant centraal zet.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek