Cross

De China Put

maart 20, 2022

De Chinese aandelenmarkt was afgelopen week ongekend volatiel. Een combinatie van verschillende ontwikkelingen zorgde eerst voor een perfecte storm. Zo wordt er gevreesd dat er ook Westerse sancties volgen tegen China, vanwege de Chinese steun aan Rusland. Nu zitten Rusland en China zeker wat betreft de Oekraïne niet op één lijn, maar voor Rusland is China wel de route waarmee het land Westerse sancties kan ontwijken. In een twee uur durend gesprek heeft Biden duidelijk gemaakt dat dit niet de bedoeling is.

1240x-1-1.png

Tegelijkertijd is ook Biden wel duidelijk dat de Verenigde Staten wellicht goed wegkomen met alleen een recessie in Europa en niet in de VS zolang ze het laten bij de huidige Russische boycot (goed voor de prijs van Amerikaanse olie, goed voor Amerikaanse graanprijzen en goed voor de Amerikaanse defensie-industrie), maar een vergelijkbare boycot richting China is meteen goed voor een depressie in de Verenigde Staten en waarschijnlijk een depressie wereldwijd. Het belang van China voor de wereldeconomie is van een totaal andere orde dan dat van Rusland. Zie bijvoorbeeld de verschuiving in de wereldhandel sinds 1980.

Schermafbeelding 2022-03-20 om 11.49.01

Naast de discussie over een boycot was er een nieuwe opleving van het coronavirus. De Chinese vaccins beschermen onvoldoende tegen de omicronvariant en het duurt nog wel een jaar voordat de Chinese variant van een mRNA vaccin naar de markt komt. China hanteert vanaf de start een harde lijn richting de virus-uitbraak. Meteen worden er vergaande beperkingen ingesteld. Dit keer bijvoorbeeld in Shenzen en Shanghai, economisch gezien de belangrijkste steden in China. Voor het eerst in meer dan een jaar kwam dit weekend het nieuws dat er twee coronadoden waren te betreuren in China. China stuurt op nul besmettingen en reageert met stevige lockdowns. Maar met de besmettelijke omicronvariant is dit niet meer te doen. In plaats van het zero-covid beleid heeft men nu een dynamisch zero-covid beleid. Niet de hele stad, maar alleen de wijk waarin besmettingen zijn geconstateerd.

coronavirus-data-explorer-2

Ook voor China zit  er binnenkort niets anders op dan de zeer besmettelijke omicronvariant zijn gang laten gaan. Verder is China in december duidelijk gedraaid naar een beleid dat meer pro-economische groei is, maar tot op heden waren de maatregelen bescheiden. Als dan vorige week de centrale bank ook nog eens een anti-witwasoperatie begint tegen Tencent schrikken alle beleggers (buiten Nederland, want hier worden banken regelmatig daarop aangesproken) daarvan.

Bovenop deze punten kwam het bericht vanuit de Verenigde Staten dat de notering van vrijwel alle Chinese bedrijven over enkele jaren zal worden beëindigd, mits China niet meer inzage geeft wie het binnen zo’n bedrijf voor het zeggen heeft. Vorige week werden de eerste namen van die lijst gepubliceerd. Al deze bedrijven moeten anders verhuizen naar de beurs van Hongkong.

1240x-1-2.png

Halverwege de week greep de Chinese overheid in. Peking wil de kapitaalmarkten stabiliseren, wil steun bieden bij de noteringen buiten China, is bezig om de risico’s bij de projectontwikkelaars op te lossen en zal ook stoppen met de regelwoede richting Big Tech bedrijven.

FN5Z719XsAcpLdD

Wat volgde was een explosieve rally. Alibaba steeg in één dag vanaf het dieptepunt met 36 procent gevolgd door een koersstijging van nog eens 10 procent de dag daarna. 

1240x-1-3.png

Chinese aandelen zijn goedkoop, maar Alibaba werd niet meer verhandeld op basis van de fundamenten, maar op basis van politieke ontwikkelingen. Nu die politieke risico’s in snel tempo verdwijnen, herstelt het aandeel richting de fundamentele waarde. Verder kwam er in de tweede helft van de week voldoende positief macro-nieuws naar buiten. Zo stegen de detailhandelsverkopen met 6,7 procent, veel sterker dan de verwachte 3 procent, groeit de industrie met 7,5 procent en stijgen de investeringen met 12,2 procent. Er is ook een mogelijkheid dat de Chinese overheid aandelen gaat kopen. Op woensdag leek het er even op dat iemand met extreem diepe zakken de Hang Seng-index aan het kopen was. Dat zal de Chinese overheid niet zo snel willen bevestigen, maar beleggers zullen blij zijn met deze put-optie van de overheid.


Schrijf in op de wekelijkse nieuwsbrief

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.