Cross

De bodem voor Biotech

juni 6, 2022

Vorig jaar vielen small- en midcap biotech-aandelen als eerste ten prooi aan de correctie. Ze werden al snel over een kam geschoren met de meme-stocks en de spacs. De start van de correctie was het begin van het Chinese nieuwe jaar, niet toevallig ook een voorlopige piek in de Chinese aandelenmarkt. In februari vorig jaar was de liquiditeit op de financiële markten nog uitbundig, maar toch corrigeerden vooral aandelen die gevoelig waren voor die liquiditeit. Dat kwam vooral door de euforische piek van IPO’s en waarderingen. Het resultaat meer dan een jaar later is dat het sentiment rondom biotech uitgesproken negatief is geworden. Inmiddels hebben de toeristen en de retail-beleggers de sector verlaten. De marktkapitalisatie gerelateerd aan de kaspositie is nu zelfs gunstiger dan op eerdere bodems in 2008, 2016 en 2018. Bovendien hebben de grote farmaceutische bedrijven voldoende kas om de gehele biotechsector op te kopen. Toch is het waarschijnlijk beter om te wachten  totdat de Fed het beleid gaat versoepelen. Mogelijk dat de Fed dat in de tweede jaarhelft doet, al zal dat voor wat betreft de bestrijding van de inflatie wel een fout zijn.  Wellicht beter is dat fusies en overnames of de uitkomsten van lopende onderzoeken naar medicijnen een prikkel kunnen zijn voor beleggers om weer in te stappen. In de tussentijd is de Biotech-sector een goed alternatief voor het aanhouden van kas.

Schermafbeelding 2022-06-06 om 11.25.26

In aanloop naar deze correctie waren er in 2020 en 2021 veel biotech-IPO’s, soms met koersstijgingen van wel 200 procent op de eerste dag van verhandeling. Covid-19 en mRNA zorgden voor een grote belangstelling voor de sector. Normaal gesproken worden er ongeveer 500 nieuwe medicijnen aangemeld bij de FDA, in 2020 waren dat er tien keer zo veel, vooral om corona te behandelen. Er waren ook verschillende bedrijven die de oplossing claimden voor hetzelfde probleem en die allemaal een groot deel van dezelfde markt claimden. Dat is vragen om teleurstellingen. Nu past dat goed bij de biotech-sector, ook in het verleden was er regelmatig sprake van een ‘boom’, maar daarna ook weer van de onvermijdelijke ‘bust’. Of iets goedkoop of duur is in biotech hangt uiteindelijk af van de stemming onder investeerders. Het is ook niet eenvoudig om de waarde van een toekomstig medicijn te berekenen. Het begint bij een discounted cash flow waarbij al snel 10 tot 15 procent vergoeding (en dat maakt nogal wat uit) moet worden gerekend voor het eigen vermogen, maar die waarde moet dan worden gecombineerd met de kans op succes en vergeleken  met de kaspositie, hoe snel die kas wordt verbrand en hoe snel er dan positieve kasstromen mogen worden verwacht.

FSGVcDyWYAAEBhT

De stemming kan niet veel negatiever zijn ten aanzien van biotech. In de sector gaat het nu om overleven en er zijn maar weinig biotechbeleggers die dachten dat koersen zo ver konden wegzakken. Bedrijven focussen op hun beste medicijnen en proberen zo veel mogelijk te besparen. Beleggers focussen niet meer op de veelbelovende medicijnen maar kijken naar de kaspositie en hoe snel er sprake kan zijn van een positieve kasstroom.

Schermafbeelding 2022-06-06 om 11.25.41

Inmiddels noteert maar liefst 30 procent van de biotech-bedrijven beneden de positie die ze zelf aanhouden aan kas. In het verleden was de marktkapitalisatie van biotechbedrijven gelijk aan gemiddeld 4 keer de kaspositie. In moeilijke tijden ging dat naar 3 keer, inmiddels is de hele sector gewaardeerd op 1,5 keer kas. Nu zal zo’n lage waardering in veel gevallen terecht zijn, maar in zo’n correctie worden al snel rijp en groen verkocht. De beste bedrijven zijn op zo’n moment spotgoedkoop. Het gevolg is dat zelfs meerdere bedrijven op een negatieve enterprise value worden gewaardeerd.

Schermafbeelding 2022-06-06 om 11.30.09

Normaal gesproken is er zo’n 50 miljard aan fusies en overnames in dit segment per jaar. Dit jaar blijft het vooralsnog steken op 13 miljard dollar, waarbij de Pfizer-acquisitie van Biohaven ook nog eens een grote rol speelde. Tegelijkertijd zijn aandelen van farmaceutische bedrijven wel goed blijven liggen door hun defensieve karakter. En ze zijn zeer winstgevend. Pfizer genereert waarschijnlijk 50 miljard aan omzet dankzij corona. Kas op de balans wordt bij de grote farmabedrijven door beleggers niet gewaardeerd. Verder zullen aflopende patenten de grote farmaceuten stimuleren om het aanbod te vernieuwen. Zo zal Merck tot aan 2028 maar liefst 60 procent van haar aanbod van het patent zien lopen.

FT-5nEMXsAEjryN

Het heeft wel even tijd nodig voordat het management van deze biotechbedrijven zich psychologisch bij de huidige situatie zullen neerleggen. Zelfs als er een bod is met 100 procent premie, kan het maar zo zijn dat dit bod 80 procent beneden de hoogste koers ligt. Toch is het ook hier een kwestie van tijd. Het aantrekkelijke van de hoge kaspositie is dat bij een acquisitie die kaspositie kan worden gebruikt voor meer acquisities of om medicijnen sneller te ontwikkelen.

number_age_65_and_older

Op de huidige waardering is er geen oog voor de fundamenten op lange termijn. Dankzij moderne technieken en big data zullen in de komende tien jaar veel ziektes zijn te genezen met behulp van de biotech-oplossingen. Bovendien stijgt tussen 2020 en 2040 het aantal 65-plussers in de Verenigde Staten van 55 naar 80 miljoen. Een risicopunt is dat de politiek zich gaat bemoeien met de medicijnprijzen, maar sinds 2018 zijn de prijzen van gepatenteerde medicijnen per saldo gedaald. En een behandeling met medicijnen is vaak goedkoper dan opname in het ziekenhuis. Verder richt biotech zich vooral op genezing en veel minder op behandeling, een wezenlijk verschil.


Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

Omgaan met familievermogen

Auréus Family is een gerenommeerd multi-family office. In 2001 zijn wij ontstaan uit de vraag van een kleine groep vermogende relaties

Meer lezen

Cliënt aan het woord: Antoinet van Bussel

“Het helpt om als vrouw in een mannenwereld een beetje pit te hebben”   Na een groot deel van haar

Meer lezen

Marktontwikkelingen: een goede start

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.