Cross

De Amerikaanse dollar

november 28, 2023

De Amerikaanse dollar

Sinds de piek in de rente medio oktober staat de Amerikaanse dollar onder druk. Deze week bereikte de dollar het laagste punt in drie maanden tijd, nu beleggers steeds sterker overtuigd zijn van een renteverlaging door de Fed medio 2024. De daling werd gestimuleerd doordat zelfs Christopher Waller, één van de haviken bij de Fed, aangaf dat het onwaarschijnlijk is dat de beleidsrente in de Verenigde Staten verder zal stijgen. Het signaleerde zelfs dat de rente omlaag kan als de inflatiecijfers blijven dalen. Hij is er steeds meer van overtuigd dat het de Fed zal lukken om inflatie op 2 procent te krijgen. Op zich is dat geen extreme uitspraak, want er zijn steeds meer geluiden en signalen dat de Amerikaanse inflatie volgend jaar zelfs duidelijk beneden de 2 procent zal uitkomen. Eerder deze maand gaf Powell nog aan dat de centrale bank op dat moment niet dacht aan het verlagen van de rente. Inmiddels is ook de tienjaars rente gedaald tot beneden het niveau van 20 september, het moment waarop Powell stelde dat de rente ‘langer hoog’ zou blijven.

Factoren van invloed op de dollar

Nu zijn er wel tien verschillende factoren van invloed op de dollar en de markt heeft de neiging om de nadruk te leggen op één bepaalde factor. De Amerikaanse is duur gebaseerd op de reële effectieve wisselkoers, terwijl de euro en het Britse pond eerder op fair value gewaardeerd zijn. Aziatische valuta, met name de Japanse yen, zijn sterk ondergewaardeerd. Ook de Zweedse kroon is relatief goedkoop. De dollar wordt vooralsnog gesteund door de veel hogere reële rente in de Verenigde Staten, zeker nu de inflatie snel daalt. Maar het feit dat de Fed in korte tijd is gedraaid van een ‘langer hoog’ beleid naar de mededeling deze week dat de eerste renteverlaging eraan zit te komen, zet de dollar onder druk. Financiële markten kijken altijd zo’n zes maanden vooruit. Daar staat tegenover dat de Bank of Japan op het punt staat om de rente te verhogen van 0,1 procent naar 0 procent. Als er meer renteverhogingen in Japan volgen, kan de Japanse yen snel herstellen.

Kwantitatieve verkrapping en energie

Naast het rentebeleid is er ook nog het beleid van kwantitatieve verkrapping, maar daar houden Europa en de Verenigde Staten elkaar in evenwicht. Alleen de Bank of Japan heeft praktisch afscheid genomen van het YCC-beleid, de overtreffende trap van kwantitatieve verruiming. Voorlopig worden vrijvallende leningen in Japan wel herbelegd door de Bank of Japan. Pas wanneer ook Japan kwantitatief gaat verkrappen kan dit een impuls zijn voor de Japanse yen. Energieprijzen spelen ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Amerikaanse dollar. Daar is de wereld wel veranderd. De Verenigde Staten zijn tegenwoordig weer zelfvoorzienend op het gebied van energie, terwijl Europa meer dan ooit haar energiebehoefte moet financieren met Amerikaanse dollars. Afgelopen maand zijn olieprijzen echter sterk gedaald en dat heeft de euro geholpen. Het neerwaarts risico bij de olieprijzen lijkt, afgezien van een Amerikaanse recessie, beperkt.

Gevolgen zwakkere dollar

Een zwakke dollar is een impuls voor de aandelenmarkten buiten de Verenigde Staten. Verder heeft een zwakke dollar doorgaans een positief effect op grondstoffenprijzen. Met name opkomende markten profiteren van een zwakkere dollar, zeker als die landen ook economisch beter presteren dan de Amerikaanse economie. Bovendien zijn veel valuta in opkomende markten nog altijd goedkoop. Tot slot is een zwakke dollar goed nieuws voor Amerikaanse bedrijven met veel omzet in het buitenland. Zo profiteert de Magnificent Seven bovengemiddeld van een zwakke dollar, omdat alle bedrijven afgezien van Amazon een groot deel van hun omzet uit het buitenland halen.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.