mei 28, 2023
De introductie van Chat GPT heeft een grote belangstelling voor (generatieve) kunstmatige intelligentie tot gevolg. Opeens is kunstmatige intelligentie (AI) geen science fiction meer, maar dagelijkse praktijk. Chat GPT wordt snel door werknemers gebruikt om e-mails te schrijven, rapporten op te stellen en software te schrijven. In dat laatste geval gebruikt een softwareontwikkelaar de autocomplete functie, in de andere gevallen is het meer vraag en antwoord. De belangstelling voor kunstmatige intelligentie wordt versterkt door de beurs. Circa 10 aandelen zijn dit jaar verantwoordelijk voor de totale performance van de aandelenmarkt en wat deze 10 aandelen gemeen hebben is dat ze bezig zijn met kunstmatige intelligentie. Er wordt al volop gesproken van een hype, maar waarschijnlijk zitten we in een vroeg stadium van deze hype. Dat blijkt niet zozeer uit de indrukwekkende outperformance van deze aandelen, maar meer uit het feit dat kennelijk grote delen van de markt die wel degelijk worden geconfronteerd met kunstmatige intelligentie pas net in beweging zijn gekomen op de versnelling op het gebied van kunstmatige intelligentie. Bedrijven met veel personeel en veel saai, geestdodend en repetitief werk kunnen verliezers, maar mogelijk ook de winnaars zijn als ze zich aanpassen. Zo is Amazon één van de grootste werkgevers ter wereld, maar het overgrote deel van die mensen zijn niet zichtbaar voor de eindklant. Automatisering en robotisering zijn dan eenvoudiger in te zetten dan wanneer is sprake is van persoonlijke dienstverlening. Wal-Mart is weliswaar een nog grotere werkgever, maar veel van die mensen staan in een winkel. Toch kunnen ook de functies van client-facing medewerkers worden geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de bestelzuilen bij McDonald’s, die bovendien ook nog eens zorgen voor 50 procent meer omzet. En zodra iets geautomatiseerd is, kan de verkoop met kunstmatige intelligentie worden geoptimaliseerd. Naast het saaie en geestdodende werk dat kan worden geautomatiseerd, hebben ook veel hogere functies in complexe omgevingen baat bij kunstmatige intelligentie. Denk aan accountants, juristen en medici. De machine zal die mensen niet vervangen, maar hun productiviteit wel sterk verbeteren. Kunstmatige intelligentie raakt vrijwel elke sector.
Een hype wordt in de financiële wereld vaak gezien als iets negatiefs, iets wat zorgt voor een misallocatie van kapitaal. Na de ‘boom’ volgt immers de onvermijdelijke ‘bust’. Toch heeft een hype wel degelijk een functie in de vrije markt-economie. Het zorgt er soms namelijk voor dat investeringen zich in korte tijd concentreren op nieuwe innovaties waardoor de implementatie van die nieuwe technologie aanzienlijk kan worden verkort. Top down zitten er daarom grote voordelen aan zo’n hype. Het is de ultieme vorm van disruptieve innovatie (creatieve destructie). Dat betekent dat er naast winnaars ook verliezers zullen zijn. Meestal zijn de verliezers de grote bedrijven, want wanneer bedrijven groot worden, worden ze ook lui, traag en dom. Verder zijn het juist de grote bedrijven waar de overheid ingrijpt met belastingen en regulering. In dit geval lijken juist de grootste bedrijven te profiteren, maar veel van de toekomstige ontwikkeling zit bij deze bedrijven ook al in de prijs van een aandeel verwerkt. Een goed bedrijf is meestal geen goed aandeel.
Omdat kunstmatige intelligentie vrijwel elke bedrijfstak raakt, zal de versnelling van de investeringen op dit gebied er in de komende kwartalen/jaren voor zorgen dat veel bedrijven opeens veel sterker kunnen groeien daar waar andere bedrijven de strijd verliezen omdat ze zich onvoldoende of te laat aanpassen. In dit kader hebben wellicht Japanse bedrijven een voordeel. Japanners staan wellicht niet bekend als de grote uitvinders van nieuwe technologie, maar Japanners zijn wel uitstekend in staat om een bestaande technologie te vervolmaken. Waar in de rest van de wereld vaak wordt gestreefd naar een zesje en snelheid gaat boven kwaliteit, gaan Japanners voor perfectie, een tien. Bovendien lopen Japanners voorop op het gebied van het bouwen van robots. Een robot zonder kunstmatige intelligentie is een redelijk nutteloze machine, maar met kunstmatige intelligentie zijn de mogelijkheden opeens eindeloos. Japan heeft ook de ideale bevolkingsopbouw en cultuur om juist in dergelijke productiviteitswinsten te willen investeren. Het belangrijkste exportland van Japan is tegenwoordig China en dankzij de zwakke yen kan Japan goed concurreren met de Chinese bedrijven. China zal ook volop willen investeren in kunstmatige intelligentie, al was het maar om de eigen bevolking te controleren. Verder heeft de collectieve Aziatische cultuur veel minder moeite met de nadelen van kunstmatige intelligentie. Als in de westerse wereld een door kunstmatige intelligentie zelfrijdende auto een verkeersslachtoffer eist, dan wordt zo’n project meteen stilgelegd. Dat terwijl zelfs in Nederland zelfrijdende auto’s al zouden zorgen voor minder verkeersslachtoffers. In Azië wordt eerder gekeken naar de voordelen voor het collectief en worden eventuele slachtoffers gezien als ‘hazards of modern live’. Het aantrekkelijke voor beleggers is verder dat Azië daarnaast een combinatie is van lage waardering en een sterkere groei.
De tijd zal het leren. Nu ligt de focus van veel beleggers op Amerikaanse Tech-bedrijven die met kunstmatige intelligentie bezig zijn (Microsoft, Amazon, Alphabet, Nvidia, ServiceNow, AMD, Oracle, Tesla, Accenture, Adobe, Accenture, Autodesk, Verisk, Ansys, Meta), maar wellicht dat goedkopere bedrijven buiten de VS en dan vooral in Azië op wat langere termijn beleggers meer profiteren van kunstmatige intelligentie (Keyence, Fanuc, SAP, ABB, Yaskawa, Daifuku, Baidu, Tencent, Omron, Alibaba, Softbank, Didi, Meituan, Kawasaki, SMC).
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenDe kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.
Meer lezenFamilievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek